ΣΠΑΡΤΗ. Απάντηση σε δημοσίευμα του notospress.gr δίνει η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Σπάρτης κ. Δεδεδήμου σχετικά με τους πόρους που δίνει η κεντρική Κυβέρνηση στον δήμο Σπάρτης για έργα. Επιβεβαιώνει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ξέχασε τον Δήμο Σπάρτης σε ότι αφορά το Τεχνικό του Πρόγραμμα.

Σύμφωνα με όσα είπε η κ. Δεδεδήμου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου είναι πράγματι φτωχό, μόλις που φθάνει το 1,5 εκ.€ επειδή αυτά είναι μόνον τα χρήματα που δίνει η Κεντρική Κυβέρνηση στον Δήμο Σπάρτης.

Μετά το δημοσίευμα του notospress.gr, όπου γινόταν αναφορά στην υστέρηση του Δήμου και στην ανάδειξη ενός μείζονος πολιτικού θέματος η κ. Αντιδήμαρχος, θέλοντας, προφανώς, να ανασκευάσει, περιγράφει στην απάντησή της τα έργα που θα γίνουν στον Δήμο. Έργα όμως που αποτελούν διεκδικήσεις των δημοτικών αρχών του Δήμου, αφορούν σε Προγράμματα και τα οποία δεν έχουν σχέση με την απευθείας χρηματοδότηση του Τεχνικού Προγράμματος από την κεντρική Κυβέρνηση η οποία, θέλει δεν θέλει κάποιος είναι εξαιρετικά χαμηλή. Η χρηματοδότηση υστερεί τόσο που να παραδέχεται και η ίδια η αντιδήμαρχος ότι ο Δήμος έχει ένα φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα (δείτε το video).

Eίναι ολοφάνερη η προσπάθεια διόρθωσης τη ομολογίας ότι ο Δήμος Σπάρτης δεν έτυχε μεγάλης χρηματοδότησης στο Τεχνικό του Πρόγραμμα. Αναφέρεται συνολικά σε έργα και προγράμματα που δεν έχουν σχέση με την χρηματοδότηση του Τεχνικού Προγράμματος 2022 και μάλιστα αρκετά από αυτά αφορούν προσπάθειες προηγούμενων ετών. Το αν και κατά πόσο ευθύνεται ο Δήμος και οι Υπηρεσίες του για το φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα ή η χαμηλή χρηματοδότηση αποτελεί βούληση της κεντρικής Κυβέρνησης είναι θέμα που θα αναδειχθεί τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, είτε η Κυβέρνηση ενισχύει τον Δήμο Σπάρτης είτε τον έχει ξεχάσει, φαίνεται ότι χρειάζεται η παρέμβαση του τύπου για να γίνει σαφές μιας και ο δημόσιος λόγος των εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής είναι συγκεχυμένος, ασαφής, αντιφατικός και μάλλον τρικυμιώδης.

Η απάντηση της κ. Δεδεδήμου είναι η εξής:

«Σε απάντηση του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας σας, που υποστηρίζει ότι στη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η αντιδήμαρχος Οικονομικών Θεμάτων και Ανάπτυξης κα Γεωργία Δεδεδήμου δήλωσε πως το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Σπάρτης είναι φτωχό γιατί δεν δόθηκαν πόροι από την κεντρική Κυβέρνηση, σας δηλώνουμε τα εξής:

  1. Οι δηλώσεις της κας αντιδημάρχου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 26ης Ιανουαρίου ,διαστρεβλώθηκαν και παρερμηνευτήκαν με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων πως δηλαδή η Δημοτική αρχή υστερεί σε χρηματοδότηση έργων με ευθύνη της Κυβέρνησης και πως οι βουλευτές του νομού δεν συνέβαλαν ώστε να εξασφαλιστούν περισσότεροι πόροι.
  2. Από το δημοσίευμα παραλείφθηκαν προφανώς για τον ίδιο λόγο οι δηλώσεις της κας αντιδημάρχου πως τα έργα που έχουν ενταχθεί και θα λάβουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και από το Πράσινο Ταμείο αλλά και το μεγάλο έργο της ανάπλασης της Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και πολλά άλλα έργα από το πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» θα ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του 2022 μετά την πρώτη υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού και θα αλλάξουν θεαματικά το τεχνικό πρόγραμμα . Αναλυτικά:
  • Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» – Πρόσκληση ΑΤ06 «Αστική αναζωογόνηση της πόλης της Σπάρτης» Ποσό χρηματοδότησης 6.652.900,00 €. Εντάχθηκε με την αρ. πρωτ. 5919/2021/12-01-2022 (ΑΔΑ:9ΖΙΗ46ΜΤΛ6-84Ψ) απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών.
  • Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» –Πρόσκληση ΑΤ14 «Ο ζωγράφος του 1821, Παναγιώτης Ζωγράφος και το έργο του «ζωντανεύουν» στην Σπάρτη», Ποσό χρηματοδότης 225.000,00 €. Εντάχθηκε με την αρ. πρωτ. 6584/30.9.2021 (ΑΔΑ: Ω2ΠΜ46ΜΤΛ6-6ΣΒ) Απόφαση Υπουργού Εσωτερικών.
  • ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ -«Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων έναντι άλσους Γουδέ», προϋπολογισμού 531.000 €. Ποσό χρηματοδότησης 318.600 € (ο Δήμος Σπάρτης πρέπει να συμβάλλει με ποσό 212.400 €).
  • ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙI -«Έργα και προμήθειες για την βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Σπάρτης», προϋπολογισμού 850.000,00 €. Ποσό χρηματοδότης από ΥΠ.ΕΣ. 600.000 € (ο Δήμος Σπάρτης πρέπει να συμβάλλει με το υπόλοιπο ποσό 250.000 €)
  1. Η Δημοτική Αρχή έχει καταφέρει να εξασφαλίσει πολύ υψηλή χρηματοδότηση για έργα από την παρούσα κυβέρνηση.
  2. Επί της παρούσας κυβέρνησης δεν πραγματοποιήθηκε καμία μείωση πόρων στο Δήμο Σπάρτης. Οι όποιες μειώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας όπως άλλωστε έγινε και σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.
  3. Η κυβέρνηση παρέχει στο Δήμο Σπάρτης καθώς και σε όλους του υπόλοιπους ΟΤΑ, πλήθος χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων. Έτσι μας παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουμε προτάσεις χρηματοδότησης στις προσκλήσεις που ανά τακτά χρονικά διαστήματα δημοσιεύονται.
  4. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Σπάρτης και η ΔΕΥΑΣ ετοίμασαν και υπέβαλαν προς το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έργα συνολικού προϋπολογισμού 47 εκ. ευρώ ενώ ετοιμάζεται και η υποβολή νέων προτάσεων σε νέες προκηρύξεις για τεχνικά έργα.

Κατόπιν των ανωτέρω, είναι προφανές πως κανένα «Μείζον πολιτικό θέμα» όπως αναφέρει το δημοσίευμα δεν υφίσταται».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις