ΠΥΡΓΟΣ. Ο δήμαρχος του Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το πρόβλημα πολλών κατοίκων του νομού Ηλείας, σχετικά με την δέσμευση της αγροτικής γης τους, γη η οποία είχε παραχωρηθεί στα μοναστήρια μετά το 1821 με τούρκικα χρυσόβουλα, και με τις παρούσες διατάξεις οι ίδιοι οι κάτοικοι να καλούνται να τα... ξανά αγοράσουν.

«Είναι μία κατάσταση που έρχεται αντιμέτωπη με το γεγονός του πώς μοιράστηκε η αγροτική γη μετά το 1821. Αφορά στα χωριά Κουτσοχέρα, Περιστέρι και Χειμαριό, ενα προεδρικο διάταγμα του 1934, το οποιό επικύρωσε τα παραχωρήτρια που είχαν κανει οι Τουρκοι τότε σε μοναστήρια, μιλάμε για το μοναστήρι των Καλαβρύτων. Οι άνθρωποι σήμερα που εδώ και 100 χρόνια καλλιεργούν τα χωράφια, παίρνουν επιδοτήσεις πληρώνουν φόρους, λόγω του κτηματολογίου τους πετάνε έξω και είναι σαν να μην υπάρχουν», ανέφερε ο δήμαρχος.

«Είδα τον μητροπολίτη και κάποιους νομικούς και η εκκλησία θα πρέπει να συνεργαστεί. Οι άνθρωποι δε μπορούν να ξανααγοράσουν τα χωράφια τους, δεν έχουν πάρει κάποιο παραχωρητήριο, το μοναστήρι τα πουλάει έναντι 600 ευρώ το στρέμμα. Η εκκλησία δεν λαμβάνει έσοδα από την χρήση τους, ωστόσο οι άνθρωποι δεν μπορούν να προβούν σε πώλησή τους ή μεταβίβασή τους», συμπλήρωσε

Η εκκλησία, ωστόσο, δεν έδωσε κάποια απάντηση, ενώ το εμπλεκόμενο μοναστήριο ανέφερε πως, η λύση θα βρεθεί στα δικαστήρια.

«Η μητρόπολη Καλαβρύτων και το μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων μας παίρνουν τα χωράφια μας και μας ζητούν χρήματα να τα αγοράσουμε, ενώ η εκκλησία έχει μεγάλη περιουσία, είναι αδιανόητο», τόνισε ο κάτοικος Χειμαδιού, Ξουλεής Αυγερινός.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις