«Τότε τας πόλεις απόλλυσθαι, όταν μη δύνωνται τους φαύλους από των σπουδαίων διακρίνειν. / Οι πόλεις χάνονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πια τους κακούς από τους καλούς». - Αντισθένης, 445-360 π.Χ., Κυνικός φιλόσοφος

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, παλαιός αυτοδιοικητικός και ιατρός στην ειδικότητα σε συνέντευξή του, μετά τα όσα εκτυλίχθηκαν στον Δήμο Σπάρτης, με πρωταγωνιστές τον δήμαρχο Πέτρο Δούκα και τον πρώην υπουργό Σπήλιο Λιβανό, προγραμμάτισε δήλωση του στα ΜΜΕ όπου, ψύχραιμα, χωρίς πίεση και χωρίς πάθος, αποκαλύπτει (και αναπαριστά με την αντίστοιχη κίνηση) ότι το 2007 κι ενώ η Ηλεία είχε καεί και θρηνούσε δεκάδες νεκρών, ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, εμφανίστηκε στο αμφιθέατρο της Νομαρχίας Ηλείας, με βαλίτσες γεμάτες ευρώ, προκειμένου, όπως ισχυρίζεται ο κ. Λυμπέρης, να εξαγοράσει συνειδήσεις και ψήφους, κάτι που τελικά φαίνεται να το κατάφερε γιατί πολλοί πολίτες προσέτρεξαν και πήραν χρήματα. Η καταγγελία αυτή, του εν ενεργεία σήμερα δημάρχου Ήλιδας και τότε προέδρου της ΤΕΔΚ Ηλείας, είναι σαφής και δύο φορές, στην ίδια δήλωση, αναφέρει για βαλίτσες και τσάντες με ευρώ και με κομιστή τον Πέτρο Δούκα.

Από τότε έχουν παρέλθει 15 χρόνια αλλά δεν έχουν παραγραφεί από τη μνήμη (τουλάχιστον) τα τραγικά γεγονότα που ανασύρονται και πάλι σε μια περίοδο έντονης δοκιμασίας της ελληνικής κοινωνίας από υγειονομικές κρίσεις και φυσικές καταστροφές. Πέρασαν μόλις 15 ημέρες από τα γεγονότα στην Αττική Οδό όπου με την μορφή αποζημίωσης από την υπαίτια εταιρεία δόθηκαν διχίλιαρα στους πολίτες που εγκλωβίστηκαν επί ώρες στα χιόνια. Παρομοίως, το 2007 δόθηκαν τριχίλιαρια και πεντοχίλιαρα από τα ταμεία του Κράτους (από πού αλλού) με σκοπό όχι (μόνο) την στήριξη των πολιτών αλλά (τελικά) την ανατροπή των εκλογικών συσχετισμών και το «γύρισμα» του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ της Κυβέρνησης. Σε αυτό έχουν συμφωνήσει μέχρι αυτή την στιγμή, μπροστά στις κάμερες, ένας υπουργός, ο Λιβανός, ένας πρόεδρος Οργανισμού του ΕΛΓΑ, ο Λυκουρέτζος, δύο δήμαρχοι, Σπάρτης και Ήλιδας Δούκας και Λυμπέρης, μια πρόεδρος, του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης, η Δαράκη και τρείς αντιδήμαρχοι της Σπάρτης οι Ζαχαράκη, Δεδεδήμου και Κανακάκος. Ή τουλάχιστον δεν έχουν διαφωνήσει με αυτή την παραδοχή που άλλωστε οδήγησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε αποπομπή του υπουργού Λιβανού και σε διαγραφή από τη ΝΔ του Πέτρου Δούκα. Ο Κώστας Τζαβάρας, βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, κάνει λόγω για ανακρίβειες του Πέτρου Δούκα αλλά ο δήμαρχος Πύργου Αντωνακόπουλος τον χαρακτηρίζει, εξ αιτίας των αναφορών του, ανεπιθύμητο στον Δήμο του. Η Ντόρα Μπακογιάννη βλέπει στο πρόσωπο του Πέτρου Δούκα τον σύγχρονο μαυρογιαλούρο ενώ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζει τον δήμαρχο Σπάρτης ανόητο.

Ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από την Αργολίδα, σήμερα, τόνισε ότι «η Κυβέρνηση έγνοια της έχει τη διαπλοκή και το μεγάλο κεφάλαιο. Έγνοια της είναι να διασπαθίσει το δημόσιο πλούτο σε ημέτερους. Γι' αυτό η λύση είναι η δημοκρατική διέξοδος…».

Οι παρεμβάσεις για παραίτηση του δημάρχου Σπάρτης είναι πολλές από κάθε βαθμίδα αιρετής εξουσίας. Ένα πολιτικό γαϊτανάκι έχει ήδη στηθεί και μέσα στο Τριώδιο θα δούμε εκατέρωθεν προσπάθειες πολιτικής αξιοποίησης ή και εκμετάλλευσης των γεγονότων.

Πέρα όμως από την Πολιτική αρχή κι εξουσία, στην Ελλάδα, υπάρχει και η Δικαστική. Δηλαδή εκείνοι οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης που θα πρέπει αυτεπάγγελτα, την στιγμή κατά την οποία ταυτόχρονα οι φερόμενοι ως «δράστες και θύματα» φωνάζουν ότι το 2007 οι πολίτες μιας καμένης γης, την ώρα που έθαβαν τους νεκρούς τους, κλήθηκαν να εισπράξουν χιλιάδες ευρώ, χωρίς άλλη προϋπόθεση πέραν την ρητής δήλωσής τους ότι έχουν υποστεί ζημιά, να ερευνήσουν. Η άλλη εξουσία, του τύπου, έκανε καλά τη δουλειά της, χάρη σε έναν τοπικό site, το Lakones.gr και σε όσα ΜΜΕ ανέδειξαν το θέμα. Τώρα η δουλειά είναι άλλων.

Ο Εισαγγελέας του τόπου που έλαβε χώρα το γεγονός αλλά και ο Εισαγγελέας του τόπου όπου αποκαλύφθηκε δημοσίως, θα πρέπει να μεριμνήσουν έτσι ώστε, αφενός να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα σε κάθε λεπτομέρεια και αφετέρου να μην διαδίδονται στοιχεία που είτε δεν ευσταθούν και θίγουν πρόσωπα, τόπους, κοινωνίες, είτε δεν ωφελούν πραγματικά την Ελληνική Κοινωνία.

Με λίγα λόγια, θεωρούμε ότι σε μια Πολιτεία που θέλει να λέγεται πολιτισμένη και δημοκρατική, οι δύο δήμαρχοι Σπάρτης και Ήλιδας έπρεπε ήδη να έχουν κληθεί από τους Εισαγγελείς για επιβεβαίωση ή όχι των όσων ισχυρίζονται (και στα οποία συμφωνούν μεταξύ τους ότι έγιναν!). ‘Ενας πυρόχρωμος φάκελος για όσα έγιναν στην Ηλεία το 2007 από τους Κυβερνητικούς αξιωματούχους της εποχής, που σήμερα ψύχραιμα και αβίαστα λένε ότι κατόρθωσαν, αποζημιώνοντας την καταστροφή, να γυρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα των Εθνικών εκλογών υπέρ τους, θα πρέπει να ανοίξει στα γραφεία των αρμόδιων Εισαγγελέων.

Για να μάθει ο πολίτης, τελικά, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στην «ατυχή έκφραση» και στο «πολιτικό έγκλημα».

Να σημειωθεί ότι η σχέση των δύο δημάρχων Σπάρτης και Ήλιδας είναι παραδόξως, κατά τα φαινόμενα, «αδερφική».

Την Παρασκευή ώρα 20:00 συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης για το συγκεκριμένο θέμα. Η ώρα είναι κρίσιμη, ιστορική και μοναδική για κάθε έναν και κάθε μία που θα συμμετέχει στη συνεδρίαση.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις