ΕΛΛΑΔΑ. Πολιτικοί - αυτοδιοικητικοί παράγοντες τής Λακωνίας και η Πρυτανεία του Πα.Πελ, αποχαιρετούν τη Μαριέττα Γιαννάκου.

Η Μαριέττα Γιαννάκου απεβίωσε την Κυριακή 27/2.

Αναλυτικότερα

«Η Λακωνία, μετά την χθεσινοβραδινή είδηση ότι η Μαριέττα Γιαννάκου δεν βρίσκεται κοντά μας, πενθεί. Ο Δήμος Ευρώτα πενθεί για την πρόωρη απώλεια μιας μαχήτριας, μιας πολιτικού για την οποία ουδείς, εχθροί και φίλοι, μπορούσαν να της προσάψουν κάτι για το ήθος και την ακεραιότητα του χαρακτήρα της.

Η Μαριέττα Γιαννάκου γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι του σημερινού Δήμου Ευρώτα, από μία οικογένεια, όπου ο πατέρας της διεύθυνε το τοπικό γραφείο του ΟΤΕ και του ταχυδρομείου, ενώ η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός.

Σε ηλικία 11 ετών έχασε τον πατέρα της, ο οποίος ήταν τότε 45 χρονών. Όπως η ίδια είχε εξομολογηθεί, το γεγονός αυτό την είχε συγκλονίσει και υπήρξε καθοριστικός παράγοντας ώστε να αισθανθεί μεγαλύτερη από τόσο μικρή ηλικία. Έκτοτε, κέρδιζε όλες τις μάχες της ζωής. Πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύτηκε στην ψυχιατρική, όμως την κέρδιζε η πολιτική. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά το 1984 και μάλιστα στην Ευρωβουλή, όπου είχε έντονη δραστηριότητα. Η κυβερνητική της θητεία ξεκίνησε με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε και διετέλεσε Υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1990-1991. Το 2004 διατέλεσε Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων για το διάστημα 2004-2007.

Νέες μάχες, κουραστικές ενίοτε, αλλά πάντα νικηφόρες, παρά τις επιθέσεις που είχε δεχθεί αρκετές φορές στην πολιτική της σταδιοδρομία. Στις εκλογές του 2019 είχε τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Μια λαμπρή πολιτική πορεία, χωρίς να απουσιάζουν τα ανεξάντλητα αποθέματα αγάπης για τη Λακωνία, για τους δικούς της ανθρώπους, για την κόρη της.

Η απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου ήταν πρόωρη και μας γεμίζει όλους θλίψη. Όλοι εμείς στο Δήμο Ευρώτα, το Δημοτικό Συμβούλιο, οι εργαζόμενοι και οι δημότες εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους της.»

  • Η Ντία Τζανετέα, περιφερειακή σύμβουλος, τ. αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας:

«Σήμερα, η Ελλάδα και ιδιαίτερα η πατρίδα της η Λακωνία, αποχαιρετά μια καταξιωμένη Γυναίκα, Επιστήμονα και Πολιτικό, την αγαπημένη όλων των Λακώνων, για την ασύγκριτη και ανιδιοτελή προσφορά της, την Μαριέττα Γιαννάκου.

Είχα τη χαρά, την τιμή και την ευτυχία να την γνωρίσω από κοντά και αυτό μεγαλώνει την προσωπική μου οδύνη για τον χαμό της.

Η Μαριέττα ήταν βαθιά ανθρώπινη και σε κέρδιζε από την πρώτη στιγμή. Μια πολιτικός «υψηλής στόφας», με αξίες, με άποψη, διαλεκτικότητα και αποτελεσματικότητα. Τίμησε την Πολιτική.

Φεύγει νωρίς… Είχε πολλά ακόμα να κάνει και να προσφέρει…

Όμως, δεν φεύγει χωρίς να αφήσει ανεξίτηλα ίχνη…

Αύριο θα συνομιλεί με τους αγγέλους στην γλώσσα που ξέρουν και που ξέρει καλά… Ελληνικά.

Ο θεός να παρηγορεί, να ευλογεί και να προστατεύει τα αγαπημένα σου πρόσωπα…

Αλησμόνητη!»

  • Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου:

«Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο της πρώην Υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου. Η εκλιπούσα είχε καταγωγή από το Γεράκι Λακωνίας και υπηρέτησε σθεναρά τις αρχές της διαφάνειας, εξορθολογισμού και ακαδημαϊκότητας της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας.

Η παρουσία της στο δημόσιο βίο διακρινόταν από ήθος και ευπρέπεια. Βοήθησε στην πρόοδο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του και ήταν μάλιστα εκ των θεμελιωτών του κτιρίου στη Σπάρτη.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις