ΛΑΚΩΝΙΑ. Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25/2, στον ανακαινισμένο συνεδριακό χώρο του Επιμελητηρίου Λακωνίας, η εκδήλωση της απονομής των Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2022, στο ισόγειο του κτηρίου, στο Γύθειο.

Απονομές

Η απονομή των βραβείων έγινε από τον Μητροπολίτη Μάνης Χρυσόστομο, τους βουλευτές Λακωνίας Θανάση Δαβάκη, Νεοκλή Κρητικό και Σταύρο Αραχωβίτη, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα και τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά, της ΕΣΕΕ Γιώργο Καρανίκα -οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό- και του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Γιάννη Παναρίτη.

  • And the Oscar goes to….

Οι επιχειρήσεις που έλαβαν τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2022 -με κριτήριο την ανάπτυξή τους εν μέσω κρίσης, την καινοτομία και την εξωστρέφεια- ήταν οι,

  • ΑΚΕΣΩ: Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας
  • Κόλπος Γυθείου ΑΕ: Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας
  • Σπάρτα Γκουρμέ ΑΕ: Βραβείο Γυναικείας Επιχειρηματικότητας
  • ΛΑΒΙΟΓΑΛ Κυριαζάκος ΑΒΕΕ: Βραβείο Επιχειρηματικότητας
  • Κτήμα Θεοδωρακάκου: Βραβείο Επιχειρηματικότητας
  • Οινοποιητική Μονεμβασίας: Βραβείο Επιχειρηματικότητας
  • Παναρίτης: «Απαιτείται ολοκληρωμένη σειρά μέτρων»

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννης Παναρίτης στην ομιλία του είπε τα εξής:

«Σεβασμιώτατε, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

Η πανδημία της covid 19 βρήκε την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία μας αδύναμη μετά από την μακροχρόνια οικονομική κρίση. Η νέα αυτή υγειονομική κρίση είχε μεγάλο αντίκτυπο τόσο στην οικονομία όσο και στον κοινωνικό ιστό παγκοσμίως. Το 2020 και το 2021 στιγματίστηκαν από την προσπάθεια επιβίωσης όλων μας.

Ο φόβος για την επιβίωση των επιχειρήσεων έχει επιστρέψει πλέον. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΜΕ της ΓΕΣΕΒΕΕ,

  • 3 στις 10 επιχειρήσεις έχουν μηδενικά ταμειακά αποθέματα,
  • 4 στις 10 αδυναμία πληρωμής οφειλών (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) και,
  • 4 στις 10 φόβο ότι δεν θ αντέξουν και θα βάλουν λουκέτο.

Βαρύ και βαθύ το αποτύπωμα της πανδημίας για τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων οι οποίες είδαν τους τζίρους να μειώνονται δραματικά και την απαισιοδοξία να εκτοξεύεται στα ύψη.

  • Όταν μάλιστα δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ευθύνονται για τη διασπορά του ιού αφού λόγω μεγέθους δεν υπάρχει συνωστισμός σε αυτές.

Δυστυχώς υπάρχει η αίσθηση ότι τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται πολλές φορές στοχεύουν περισσότερο στις μεγάλες παρά στις μικρές επιχειρήσεις που είναι κι ο μεγάλος εργοδότης.

  • Πάνω από το 95% της απασχόλησης προέρχεται από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Χρειάζεται λοιπόν να παρθούν άμεσα μέτρα, αποκλειστικά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό από το ταμείο ανάκαμψης να κατευθυνθεί σ αυτές.

Δυστυχώς είδαμε ότι στο νέο αναπτυξιακό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα, παρότι έχει πολλά θετικά και διορθώνει παθογένειες του παρελθόντος, οι ατομικές επιχειρήσεις εκτός από τον πρωτογενή τομέα είναι εκτός (περίπου 380.000 επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα.

Όταν λέμε ατομικές επιχειρήσεις εννοούμε και επιχειρήσεις που μπορεί ν’ απασχολούν 30 και 50 εργαζόμενους).

Όλοι γνωρίζουμε ότι στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να λειτουργήσουν και να αναπτυχθούν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό.

Ο ανταγωνισμός που επικρατεί τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο είναι πολύ μεγάλος. Ριζικές τεχνολογικές αλλαγές συντελούνται διαρκώς, ενώ η εγχώρια ζήτηση μειώνεται.

Τα χαρακτηριστικά των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι:

  1. Το υψηλό ποσοστό αυτοαπασχόλησης
  2. Το μικρό μέγεθος
  3. Η δυσκολία πρόσβασης στη χρηματοδότηση
  4. Ο χαμηλός βαθμός στην καινοτομία
  5. Οι περιορισμένες συνεργασίες
  • Για όλους τους παραπάνω λόγους χρειάζεται να ληφθούν μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και κίνητρα ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί με βαθύτατη ανησυχία το συνεχώς εντεινόμενο κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες το τελευταίο διάστημα. Επιπροσθέτως, η αλματώδης αύξηση των τιμών στην ενέργεια και στα καύσιμα που επηρεάζονται σίγουρα από τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας ωθεί την κοινωνία και κατ’ επέκταση την επιχειρηματικότητα σε αδιέξοδο.

Η οικονομική στήριξη τόσο των νοικοκυριών όσο και της επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος. Η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με μια σειρά δραστικών μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα ακρίβειας όπως:

  1. Αύξηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος από 50 στο 75%,
  2. Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στο κατώτατο επιτρεπόμενο όριο,
  3. Απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης, για όσο διάστημα επικρατεί το κύμα ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας, σε όσους αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν το κόστος ,
  4. Παροχή δυνατότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για τη ρύθμιση της αποπληρωμής των αυξημένων λογαριασμών σε διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών,
  5. Επαναλειτουργία των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη όπως έκαναν πολλές χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης και
  6. Για όσο διαρκεί η κρίση μείωση του ΦΠΑ από 13 στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να προστατευτεί και το καλάθι των νοικοκυριών, και τα έσοδα των επιχειρήσεων.

Παρόλα τα προβλήματα, καλωσορίζουμε το 2022 με αισιοδοξία για την αλλαγή της κατάστασης και πιστεύουμε ότι θα μας δοθεί η ευκαιρία να γυρίσουμε στην κανονικότητα, μια κανονικότητα όμως που θα βασίζεται σε νέα δεδομένα. Πρόκληση για όλους, πολιτεία, επιχειρήσεις, πολίτες είναι να τεθούν νέες βάσεις στην οικονομία και τη λειτουργία μας ώστε να δώσουν ώθηση στην κοινωνία και την οικονομία. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά μπορούμε να πορευτούμε με αγάπη και αλληλεγγύη, δύναμη και αισιοδοξία παλεύοντας τόσο για τα καθημερινά όσο και για τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας και την ανθρωπότητα.»

  • Νίκας: «Όσα χρήματα είχε η Περιφέρεια στην διάθεσή της μέσω του ΕΣΠΑ, 94.000.000, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, διατέθηκαν»

«Σημαντική οικονομική βοήθεια διέθεσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία» σημείωσε, ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, στον χαιρετισμό του.

Ο περιφερειάρχης τόνισε ότι «…η Περιφέρεια έχει διαθέσει περί τα 94.000.000 € συνολικά για την επιχειρηματικότητα, εξαντλώντας ουσιαστικά τους διαθέσιμους προς τούτο πόρους του Ε.Π. “Πελοπόννησος 2014 – 2020”».

Ομοίως, «…Όσα χρήματα είχε η Περιφέρεια στην διάθεσή της μέσω του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση παντοιοτρόπως των επιχειρήσεων διατέθηκαν», είπε, προσθέτοντας ότι, «…αναζητούνται τρόποι να εξευρεθούν τρόποι για περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Χαιρέτισαν

Χαιρέτισαν, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Νίκωνας Τζινιέρης και ο θεματικός ομόλογός του Υποδομών και Μεταφορών Θεόδωρος Βερούτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, καθώς επίσης ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αργολίδας Κώστας Γκαρκάσουλας και ο οικονομικός επόπτης του εν λόγω φορέα Εμμανουήλ Δανούσης.

Παρέστησαν ακόμα, ο γ.γ. του Επιμελητηρίου Κορινθίας Δημήτρης Σουφρίλας, οι πρόεδροι του 11ου Παραρτήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Κρητικός, της ΟΕΒΕ Λακωνίας Σωτήρης Ροϊνός, της ΟΕΒΕ Μεσσηνίας Γιώργος Καπερώνης, το μέλος του ΔΣ της ΕΣΕΕ και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης, Παναγιώτης Φλώρος.

  • Στην εκδήλωση προσκλήθηκε και ο Δήμαρχος Αν. Μάνης κ. Πέτρος Ανδρεάκος, αλλά δεν συμμετείχε ούτε ο ίδιος ούτε εκπρόσωπος του Δήμου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις