ΛΑΚΩΝΙΑ. To πορτοκάλι είναι μια βασική συνιστώσα της Λακωνικής γεωργίας και τους λακωνικού εισοδήματος. Θεματοφύλακας αλλά και πολλαπλασιαστής του πλούτου που παράγουν οι εσπεριδοκαλλιεργητές είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Αμυκλών «Λακωνία». Παράλληλα η καθετοποίηση, από την συνεταιρισμένη καλλιέργεια έως και την τυποποίηση επώνυμου, ομώνυμου χυμού, σε συνδυασμό με τις εξαγωγές, καθιστούν το «Λακωνία» πυλώνα της αγροτικής οικονομίας, συνεργάτη της Πολιτείας και φορέα εγγύησης της σταθερότητας τόσο στη διάθεση του προϊόντος όσο και στο εισόδημα του παραγωγού. Ιδιαίτερα σε περιόδους όπου εντοπίζονται είτε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες είτε ακόμα και απαιτητικές προϋποθέσεις στην αγορά, το εργοστάσιο «Λακωνία» έρχεται για να απορροφήσει κραδασμούς, να αντιμετωπίσει καταστροφές, να δώσει άμεσα διεξόδους στους δρόμους του Λακωνικού πορτοκαλιού σε ντόπιες και ξένες αγορές.

Φέτος τα ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν με πάγο την Σπαρτιατική καλλιέργεια την κρισιμότερη ώρα. Η έλλειψη εργατικών χεριών επηρέασε επιπλέον την αλυσίδα από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Ο Συνεταιρισμός, με άμεσες ενέργειες κι έχοντας εναλλακτικό πλάνο, «οδήγησε» το πορτοκάλι που είχε ήδη πληγεί στη χυμοποίηση, πετυχαίνοντας έτσι, μπροστά στη μοιραία μείωση του εισοδήματος, την όσο το δυνατόν καλύτερη εξασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών. Ταυτόχρονα με ταχύτατη ανίχνευση της παραγωγικής αγοράς εξασφάλισε κι εξασφαλίζει και σήμερα σημαντικές ποσότητες ποιοτικού πορτοκαλιού από τη Λακωνία για να ανταποκριθεί σε ένα πρόγραμμα εξαγωγών σε δεκάδες χώρες της Ευρώπης.

Έτσι διατηρεί υψηλά στο παγκόσμιο ράφι το Λακωνικό νωπό πορτοκάλι ενώ παράλληλα διεκπεραιώνει την απορρόφηση της χυμοποίησης και την προώθηση της ετικέτας «Λακωνία» με νέα συσκευασία και καλές προοπτικές.

Η παρέμβαση του Συνεταιρισμού «Λακωνία» στη διαδικασία των κρατικών φορέων για τον εντοπισμό, την εκτίμηση και την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών του, την εφαρμογή μίας ενιαίας ζώνης στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ και το γεγονός ότι αποτελεί έγκυρο συνομιλητή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το καθιστά, διαχρονικά, σημαντική κατάκτηση - που επιδέχεται ακόμα βελτιώσεις - των αγροτών της Λακεδαίμονος.

Το notospress.gr κατέγραψε τις θέσεις κι εκτιμήσεις τόσο του Προέδρου του ΑΣΕΕ Αμυκλών κ. Δημήτρη Δημάκου όσο και του Διευθυντή του «Λακωνία» κ. Φάνη Λάζαρη. Θέσεις που αυτή τη στιγμή αντικατοπτρίζουν τα συμφέροντα των παραγωγών αλλά και την καλή προοπτική για το μέλλον.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις