ΛΑΚΩΝΙΑ. Σε εξέλιξη βρίσκεται η καλλιέργεια των κηπευτικών στη Λακωνία. Οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί στο ξεκίνημα της αγοράς είναι για τις ντομάτες στα 90 λεπτά, τα κολοκύθια στο 1 ευρώ, ενώ οι μελιτζάνες και οι πιπεριές γυρίζουν περίπου στα 1,8 ευρώ.

Όπως ανέφερε στο ypaithros.gr ο παραγωγός, Θανάσης Λάτσης, «οι τιμές είναι σε αυτό το επίπεδο επειδή ακόμα βρισκόμαστε στην αρχή της περιόδου. Η καλλιέργεια των κηπευτικών φθίνει συνέχεια. Αυτό οφείλεται τόσο στην αύξηση του κόστους παραγωγής, όσο και στην αδυναμία ανταγωνισμού των εισαγόμενων αντίστοιχων προϊόντων».

Για να εξηγήσει το μέγεθος της συρρίκνωσης της παραγωγής στον νομό, ο κ. Λάτσης σημειώνει: «Στη Γλυκόβρυση, όπου και καλλιεργώ, από το 1993 έως το 2000 έφευγαν από το χωριό 15-20 φορτηγά με μελιτζάνες και πιπεριές από τον Απρίλιο και μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αυτήν τη στιγμή, δεν συμπληρώνεται ένα φορτηγό για να πάει στη λαχαναγορά. Δεν χρειάζεται άλλο στοιχείο, για να καταλάβετε πόσο έχει πέσει η παραγωγή».

Τέλος, αναφερόμενος στην αύξηση του ενεργειακού κόστους, τόνισε πως αυτό «αποτελεί θηλιά στον λαιμό του παραγωγού. Την περασμένη χρονιά, πλήρωσα για ρεύμα που χρησιμοποιούσα στις καλλιέργειές μου 3.500 ευρώ για ΔΕΗ και φέτος πλήρωσα 6.000 ευρώ. Η αύξηση είναι δραματική».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις