ΛΑΚΩΝΙΑ. «Να γίνουν πράξεις οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για πλήρη αποζημίωση των παραγωγών εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και του Δήμου Μονεμβασίας», για τις εκτεταμένες ζημίες που υπέστησαν από τον ισχυρό και μεγάλης διάρκειας παγετό τής 26 Ιανουαρίου 2022, ζητά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας, με υπόμνημα προς τον ΥπΑΑΤ Γιώργο Γεωργαντά και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρεντζο.

Το υπόμνημα

«Καθημερινώς είμαστε δέκτες έντονων διαμαρτυριών και παραπόνων από παραγωγούς για τις μεγάλες και εκτεταμένες ζημίες που είχαμε στα εσπεριδοειδή στην Νότια Λακωνία από τον ισχυρό παγετό μεγάλης διάρκειας που σημειώθηκε στον Δήμο Ευρώτα και στο Δήμο Μονεμβασίας στις 26 Ιανουαρίου 2022.

Στις πληγείσες περιοχές καλλιεργούνται κυρίως εσπεριδοειδή με κυρίαρχες ποικιλίες στα πορτοκάλια τα VALENCIA, NAVELINA,WASHINGTON NAVEL(MERLIN)LANE LATE NAVEL LATE, και στα μανταρίνια κυρίαρχες ποικιλίες τα υβρίδια Οrtanigue και Nova όπως και κλημεντίνες και mineola.

  • Οι εξαιρετικά μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν μεταφράζονται σε πτώση των καρπών στο έδαφος και σε αφυδάτωση των καρπών που παραμένουν στο δέντρο.

Οι ζημιές στις ποικιλίες πορτοκαλιών αγγίζουν το 80% στην ηρτημενη παραγωγή ενώ στα μανταρίνια μέχρι και 100% με πτώση των καρπών και σημαδεμένους καρπούς οι οποίοι δεν πρόκειται να οδηγηθούν πουθενά .

Οι ζημιές επιδεινωθήκαν από τις συνθήκες που ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες από παγετούς και τις συνεχείς βροχοπτώσεις. Έτσι ακλούθησαν οι χαρακτηριστικές δευτερογενείς προσβολές από πληθώρα μυκήτων και βακτηρίων με την έντονη πτώση των καρπών. Πολλοί παραγωγοί που προσπάθησαν να μαζέψουν κάποιους καρπούς είτε για χυμοποίηση είτε για εμπορία, συνάντησαν δυσκολίες αφού οι καρποί ήδη άρχισαν να αφυδατώνονται και να σαπίζουν.

Το ίδιο συνέβη και με τα συσκευαστήρια της περιοχής με συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του εξαγωγικού ρυθμού των προϊόντων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, την εξαιρετικά μεγάλη, εκτεταμένη από πλευράς ομοιογένειας ζημία στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα και του Δήμου Μονεμβασίας ζητάμε

  • να γίνουν πράξεις οι κυβερνητικές δεσμεύσεις για πλήρη αποζημίωση των παραγωγών Εσπεριδοειδών του Δήμου Ευρώτα και Δήμου Μονεμβασίας

και σας καλούμε όπως υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις μας που είναι οι εξής:

  • Ενεργοποίηση του άρθρου 18 του κανονισμού του ΕΛΓΑ (Ειδικές περιπτώσεις εκτιμήσεων) με άμεση προκαταβολή στους πληγέντες παραγωγούς 300 € ανά στρέμμα για την έναρξη των καλλιεργητικών φροντίδων της καλλιεργητικής περιόδου που ήδη ξεκίνησε βάση των δηλώσεων ΟΣΔΕ
  • Άμεσα άνοιγμα της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ζημίας για την ποικιλία εσπεριδοειδών Valencia στους πληγέντες Δήμους της Νότιας Λακωνίας στον Δήμο Ευρώτα και Δήμο Μονεμβασίας.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις