ΣΠΑΡΤΗ. Στις 20 Οκτωβρίου του 1834 αποφασίζεται από την αντιβασιλεία του Όθωνα η οικοδόμηση της πόλης της Σπάρτης στην αρχαία της θέση. Τα σχέδια της πόλης έκανε ο Βαυαρός Friedrich Stauffert, με βάση τις αρχές του νεοκλασικού πολεοδομικού σχεδιασμού που επικρατούσαν τότε στην Ευρώπη. Το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι τα συμμετρικά οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία συγκλίνουν προς την ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης και την περιβάλλουν εν μέρει. Ο σχεδιασμός αυτός αφορούσε μια πόλη 100.000 κατοίκων. Η Σπάρτη και γενικότερα η Λακωνία ακολούθησε αργότερα τις τύχες της υπόλοιπης Ελλάδας μέσα από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας.

Παρότι τα σχέδια της οθωνικής περιόδου δεν ακολουθήθηκαν πιστά, η Σπάρτη παραμένει και σήμερα μια πόλη που διακρίνεται για την καλή ρυμοτομία της, τους δενδροφυτεμένους φαρδείς δρόμους καθώς και για τα πολλά παλιά κτήρια που διατηρούνται σε άριστη κατάσταση.

Κατά τη δεκαετία του 1930, με την ασφαλτόστρωση των κεντρικών δρόμων και την κατασκευή του δικτύου ύδρευσης, διαμορφώθηκε σε σύγχρονο αστικό κέντρο.

Σήμερα η Σπάρτη αγωνίζεται να αντέξει τη φθορά του χρόνου και την παραποίηση της παρέμβασης. Στα επόμενα χρόνια θα έχει αποκτήσει νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, νέο Νοσοκομείο, αναστηλωμένο το Αρχαίο Θέατρο και τους κεντρικούς δρόμους της με ριζική ανάπλαση…

Κανείς δεν γνωρίζει αν όλες αυτές οι σημαντικές παρεμβάσεις έχουν ρυθμό, συντονισμό και αρμονία. Κανείς δεν γνωρίζει αν τα έργα που θα χαρακτηρίζουν την Σπάρτη τα επόμενα 50, τουλάχιστον, χρόνια έχουν μελετηθεί με κάποια συγκεκριμένη προοπτική, μελέτη εξέλιξης, στάθμιση των αναγκών και υπολογισμό των επιδιώξεων των σύγχρονων Σπαρτιατών…

Όπως και νάχει, με τη βοήθεια του Πάνου Ψυχογιού, αλλά και άλλων ανώνυμων φωτογράφων, ας απαλλάξουμε, έστω για λίγο, την Σπάρτη από το βάρος της ενοχής, της κριτικής και της απόρριψης και ας θαυμάσουμε την ομορφιά της από ψηλά… να μοιάζει με ζωγραφιά!

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις