ΣΠΑΡΤΗ. Τιμώντας «…τον Εθνεγερτικό Αγώνα των Ηρώων του 1821», η Εταιρεία Σπαρτιατικών Σπουδών έκανε γνωστό στο κοινό μέρος του αδημοσίευτου, ακόμη, υλικού από το Επετειακό Επιστημονικό Συμπόσιο για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, που έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού, 1 – 3/10/2021, στον Μυστρά.

  • Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν (Александр Сергеевич Пушкин)

«Χώρα ηρώων και θεών … φλόγα και φως ολόγυρά σου», μνημονεύουν από την Εταιρεία, στίχους του Ρώσου φιλέλληνα λογοτέχνη, Αλεξάντρ Σεργκέγεβιτς Πούσκιν, και το ποίημά του «Η Ελλάδα»

Ο Νίκος Ισμυρνιόγλου

Όπως έχει αναφερθεί, «…Η ομιλία του φερέλπιδος Σπαρτιάτη Ιστορικού, κ. Νικόλαου Ισμυρνιόγλου, υιοθετεί μία οπτική που στρέφεται από τους πρωταγωνιστές και την κυρίαρχη ιστορία της Επανάστασης, στο πλήθος που συγκροτεί την επαναστατημένη ελληνική κοινωνία.

Μέσα από τις αναφορές διαμαρτυρίας και τα αιτήματα που απηύθυναν συλλογικά προς την Υπέρτατη Διοίκηση κάτοικοι της επαναστατημένης επικράτειας, αναδείχθηκαν πτυχές της καθημερινότητας, της οπτικής και του λόγου του μεγάλου πλήθους των ανθρώπων που δεν αποτελούσε μέρος του διαμορφωμένου κατά την Επανάσταση πλέγματος διοίκησης και εξουσίας, αλλά παρήγαγε, φορολογούταν, πολεμούσε και συντηρούσε τα στρατεύματα.

Υιοθετώντας μια “από τα κάτω” οπτική, ο Ισμυρνιόγλου ανίχνευσε τις τομές (και τις συνέχειες) που επέφερε η Επανάσταση στην καθημερινότητα και τις κοινωνικές σχέσεις, όπως και στις σχέσεις κράτους και κοινωνίας.»

Για δες την ομιλία του Νίκου Ισμυρνιόγλου, «Οι Επαναστάσεις του 19ου αιώνα από τα κάτω…».

  • «Ζήτω η 25η Μαρτίου! Ζήτω οι Ήρωές μας! Ζήτω το Έθνος!»

Το Συμπόσιο

Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε με το Ν.Π. Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και τελούσε υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την αιγίδα της Εθνικής Επιτροπής «Ελλάδα 2021», του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και του Ινστιτούτου Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ την υγειονομική εποπτεία του Συμποσίου είχε αναλάβει το Περιφερειακό Τμήμα Σπάρτης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Δείτε την Τελετή Έναρξης του Συμποσίου

Δείτε την Μουσική Εκδήλωση

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις