ΚΡΟΚΕΕΣ. «…Αναφορικά με τη λειτουργία του ΓΕΦ Κροκεών, υπήρξε σχετική γραπτή επικοινωνία με τη δημοτική αρχή του Δήμου Ευρώτα, ωστόσο δεν παραχωρήθηκε κατάλληλος χώρος στέγασης και λειτουργίας του γραφείου μέχρι σήμερα, η δε εξυπηρέτηση των φορολογούμενων της Κοινότητας Κροκεών είναι δυνατή, τόσο από το ΓΕΦ Σκάλας που λειτουργεί πλησιόχωρα, στη διπλανή κωμόπολη της Σκάλας Λακωνίας και έδρα του ιδίου Δήμου, όσο και από την έδρα της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση…».

Το απόσπασμα, αποτελεί το ουσιαστικό τμήμα της απάντησης που έλαβαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Απόστολος Αβδελάς (Α' Θεσσαλονίκης) και Κωνσταντίνος Χήτας, (Β' Θεσσαλονίκης), σε ερώτησή τους στη Βουλή, σχετικά με το «Υποστελεχωμένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων του οικισμού Κροκεών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας».

Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεζυρόπουλος τους απέστειλε έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο οποίο περιλαμβάνεται και το ως άνω απόσπασμα.

Η απάντηση της ΑΑΔΕ, εν συνόλω:

«…Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ. 2244/12.1.2022 ερώτησης κοινοβουλευτικού ελέγχου, η οποία διαβιβάστηκε, μεταξύ άλλων και στην υπηρεσία μας…, σας γνωρίζουμε, κατά τον τομέα των αρμοδιοτήτων μας, τα ακόλουθα:

Με την υπ’ αριθ. Δ6Α 1144729 ΕΞ2012/19-10-2012 (ΦΕΚ Β΄ 2828/2012) Απόφαση Υπουργού Οικονομικών περί τροποποίησης και συμπλήρωσης της υπ’ αριθμ. Δ6Α1130258ΕΞ2012/20−9−2012 (Β΄2552) Α.Υ.Ο, προβλέφθηκε ότι μέρος των αρμοδιοτήτων των Τμημάτων τριάντα τεσσάρων (34) Δ.Ο.Υ, ασκείται παράλληλα και από Γραφεία αυτών που λειτουργούν εκτός του κεντρικού κτιρίου στέγασής τους, στην έδρα των οικείων Δήμων, εφόσον διατεθούν οι κατάλληλοι χώροι στέγασης αυτών και αναληφθεί το πλήρες κόστος λειτουργίας τους από τους Δήμους, πλην της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ. που εργάζονται σε αυτά.

Σε εκτέλεση της ανωτέρω Α.Υ.Ο, ορίστηκε μεταξύ άλλων, ότι μέρος των αρμοδιοτήτων των Τμημάτων της Δ.Ο.Υ. Σκάλας (Σκάλας Κροκεών), η λειτουργία της οποίας ανεστάλη την 22.10.2012 κατ’ εφαρμογή της υπ’ αριθ, πρωτ. Δ6Α 1130258 ΕΞ 2012 (ΦΕΚ Β’ 2552//20.9.2012) Απόφασης του ιδίου ως άνω Υπουργού, θα ασκείται και από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΓΕΦ).

Όπως μας ενημέρωσε η Δ.Ο.Υ. Σπάρτης, στην έδρα του Δήμου Ευρώτα λειτουργεί σε καθημερινή βάση το ΓΕΦ φορολογουμένων Σκάλας Λακωνίας, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την τοπική κοινότητα Κροκεών του Δήμου Ευρώτα και εξυπηρετεί τους φορολογούμενους της ευρύτερης περιοχής χωρίς να έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ΓΕΦ Κροκεών,

  • υπήρξε σχετική γραπτή επικοινωνία με τη δημοτική αρχή του Δήμου Ευρώτα, ωστόσο δεν παραχωρήθηκε κατάλληλος χώρος στέγασης και λειτουργίας του γραφείου μέχρι σήμερα,

η δε εξυπηρέτηση των φορολογούμενων της Κοινότητας Κροκεών είναι δυνατή, τόσο από το ΓΕΦ Σκάλας που λειτουργεί πλησιόχωρα, στη διπλανή κωμόπολη της Σκάλας Λακωνίας και έδρα του ιδίου Δήμου, όσο και από την έδρα της Δ.Ο.Υ. Σπάρτης η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ μετεξελίσσεται διαρκώς, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τις σύγχρονες απαιτήσεις της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της επίτευξης του στρατηγικού στόχου για την βέλτιστη δυνατή εξυπηρέτηση και υποστήριξη σε πολίτες και επιχειρήσεις, όπως αυτός έχει διατυπωθεί στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΑΑΔΕ 2020-2024.

  • Στο ως άνω πλαίσιο, η Αρχή έχει ήδη προβεί και συνεχίζει να προχωρά σε περαιτέρω ψηφιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας, την εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την αποφυγή των αυτοπρόσωπων επισκέψεων στις υπηρεσίες της.
  • Ειδικότερα, σταδιακά όλο το προηγούμενο διάστημα και πλέον από τον Δεκέμβριο του 2021 οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τα αιτήματά τους στο σύνολο των Δ.Ο.Υ. της χώρας και για περισσότερες από 250 διαδικασίες, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου».

Η χρήση μάλιστα των ψηφιακών συστημάτων επεκτείνεται σταδιακά, με την προσθήκη νέων υπηρεσιών και διαδικασιών, με στόχο να καλυφθούν όλες οι κατηγορίες των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Επιπλέον, οι φορολογούμενοι από οποιοδήποτε σημείο βρίσκονται, εντός ή εκτός Ελλάδας, έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποκτήσουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο εξυπηρετούμενοι μέσω βιντεοκλήσης από υπάλληλο της ΑΑΔΕ και να ξεκινήσουν να συναλλάσσονται με την Αρχή μέσω της πλατφόρμας myAADE, χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές υπηρεσίες της.

Πέραν των ανωτέρω, δρομολογούνται εντός του τρέχοντος έτους αλλά και για τα επόμενα έτη, οριζόντια έργα και δράσεις αναβάθμισης των ψηφιακών εφαρμογών της ΑΑΔΕ, με τη στήριξη και ενίσχυση του Ταμείου Ανάκαμψης, η ολοκλήρωση των οποίων θα αποσυμφορήσει ακόμη περισσότερο τις περιφερειακές υπηρεσίες.

Η αναγκαιότητα και η σημασία της ψηφιακής μετεξέλιξης της ΑΑΔΕ, επιβεβαιώθηκε και από την αποτίμηση της λειτουργίας των υπηρεσιών της κατά την περίοδο εμφάνισης του κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς στα πρότυπα των διεθνών φορολογικών διοικήσεων, η ψηφιοποίηση πληθώρας συναλλαγών και η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση, οδήγησαν στη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών, καθώς και στη μείωση του λειτουργικού κόστους των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, στην ορθολογική διαχείριση του προσωπικού και των πόρων της, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ποιοτική εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις