ΛΑΚΩΝΙΑ. Το προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων Nutri- Score και οι στρεβλώσεις που αναμένεται να προκαλέσει στην αγορά η καθιέρωσή του, τέθηκαν επί τάπητος κατά την διάρκεια της ευρείας σύσκεψης, μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά και εκπροσώπων παραγωγικών Φορέων – Μελών της «Πρωτοβουλίας για ένα αποτελεσματικό σύστημα διατροφικής εκπαίδευσης», με επικεφαλής τους Προέδρους του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας Παύλο Ραβάνη και του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννη Παναρίτη.

  • Ανάγκη για ενιαία εθνική θέση

Αρχικά, οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας και ο κ. Ραβάνης, έθεσαν στον Υπουργό, την ανάγκη να χαραχτεί μια ενιαία εθνική θέση για την δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος επισήμανσης στα προϊόντα διατροφής, με βάση τις καταναλωτικές ιδιαιτερότητες των πολιτών και χωρίς να παραπλανάται ο καταναλωτής.

  • Παναρίτης: «Να αλλάξει ο αλγόριθμος του Nutri - Score ή να υιοθετηθεί ένα άλλο πιο δίκαιο σύστημα – Συνεργασία με άλλες θιγόμενες χώρες»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Παναρίτης ο οποίος έχει ασκήσει παρεμβάσεις για το θέμα από το 2020 προτάσσοντας ως κυρίως θιγόμενα το ελαιόλαδο, τις ελιές και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τόνισε ότι,

«… η Χώρα μας, πρέπει να ζητήσει να αλλάξει ο αλγόριθμος του Nutri -score ή να υιοθετηθεί ένα άλλο πιο δίκαιο σύστημα που θα προβάλει τις διατροφικές αξίες των προϊόντων και ζήτησε την συμμετοχή μελών της Πρωτοβουλίας στην επιστημονική Επιτροπή για την αξιολόγηση του προωθούμενου μοντέλου επισήμανσης προϊόντων».

Επιπλέον, υπογράμμισε, ότι «…σημαντικό ρόλο στην πίεση προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να έχει η συνεργασία με αντίστοιχους φορείς άλλων χωρών, που θίγονται από το εν λόγω σύστημα».

Γιώργος Γεωργαντάς

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Γεωργαντάς, επισήμανε ότι κατανοεί απολύτως το σκεπτικό και τα αιτήματα της Πρωτοβουλίας, υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής εκτιμά την επιστημονική προσέγγιση της Επιτροπής ως τέτοια και θα διαβουλευτεί με την επιχειρηματική κοινότητα για το πόρισμα της Επιτροπής και τις συνέπειές του. Σχεδιάζει δε, συναντήσεις με ομολόγους του από τον Ευρωπαϊκό Νότο.

Αναφέρθηκε επίσης, στους εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας, λέγοντας ότι θα συμμετάσχουν πλέον ενεργά στις συζητήσεις, «…για την διαμόρφωση ενός δίκαιου συστήματος επισήμανσης τροφίμων, που θα προστατεύει τα εγχώρια συμφέροντα, παραγωγών και επιχειρηματιών».

Αντώνης Ζαμπέλας

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνης Ζαμπέλας ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Πρωτοβουλίας για την τελική πρόταση του ευρωπαϊκού EFSA, για την οποία, σε ερώτηση του υπουργού ανέφερε ότι δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς και για τη διαδικασία σύγκρισης 4 συστημάτων (ΙΤΑΛΙΑΣ – ΑΓΓΛΙΑΣ – ΓΑΛΛΙΑΣ -ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ) επισήμανσης τροφίμων τα αποτελέσματα της οποίας θα οριστικοποιηθούν έως το τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπέλα, έχει ανατεθεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, έρευνα καταναλωτών, που είναι σε επεξεργασία, με τη συμμετοχή 1500 ατόμων για το σύστημα διατροφικής αξιολόγησης Nutri-Score, η οποία θα ολοκληρωθεί, πιθανότατα, έως το τέλος Μαΐου και θα κληθούν να συμμετάσχουν και οι φορείς που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία.

«Από τα συμπεράσματα της μελέτης, θα εξαρτηθεί η διαμόρφωση πλέον, της θέσης μας και οι παρεμβάσεις μας, σχετικά με την εφαρμογή του συστήματος Nutri- Score. Είναι ένα σύστημα άδικο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά», ανέφερε.

Ιωάννης Μάνος

Ο Γενικός Γραμματέας του Β.Ε.Α. Ιωάννης Μάνος, ο οποίος πρωτοστάτησε από πλευράς Επιμελητηρίου στην ανάδειξη του θέματος, ήδη από το 2021, αφού επισήμανε τις αντιρρήσεις της Πρωτοβουλίας για τον αλγόριθμο του Nutri – Score, έκανε αναφορά

  • στις ενέργειες και επαφές της Πρωτοβουλίας με ευρωπαϊκούς φορείς,
  • την κατάθεση κειμένου θέσεων στο ευρωκοινοβούλιο και
  • τις παρεμβάσεις στη Διαβούλευση.

Αναφέρθηκε μάλιστα, σε πρόσφατη εκδήλωση της Ιταλίας, η οποία έχει εναλλακτική πρόταση για την επισήμανση τροφίμων, ζητώντας να γίνει κάτι ανάλογο και στη Χώρα μας, με την συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων για την παρουσίαση της ελληνικής θέσης στο θέμα.

Προτάσεις – Αιτήματα που κατατέθηκαν στον Υπουργό, από την «Πρωτοβουλία»:

  • Η διεξαγωγή ενημερωτικής εκδήλωσης από το Υπουργείο με συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών,
  • η προσθήκη ειδικών επιστημόνων εκπροσώπων των παραγωγικών κλάδων στην Εθνική Επιτροπή και
  • η ενημέρωση για τη μορφή και περιεχόμενο της έρευνας καταναλωτών, της Επιτροπής.

Παναρίτης: «…Πολύ καλή πρώτη επαφή» - «Κινητοποίηση όλων για διαμόρφωση εθνικής θέσης»

Πεποίθηση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Ιωάννη Παναρίτη, είναι ότι, «…η πρώτη αυτή πολύ καλή επαφή της «Πρωτοβουλίας» με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γεωργαντά αποτελεί εχέγγυο για τη συνέχιση της συνεργασίας σε σταθερή βάση και ότι με την κινητοποίηση όλων θα διαμορφωθεί η εθνική θέση για την υιοθέτηση από την ΕΕ ενός δίκαιου συστήματος διατροφικής επισήμανσης των προϊόντων διατροφής».

Παρουσίες

Στην συνάντηση, παραβρέθηκαν, εκπροσωπώντας και τα υπόλοιπα Μέλη – Φορείς της «Πρωτοβουλίας», ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών - Βιοτεχνιών Ζαχαρωδών Ελλάδος, Ιωάννης Λαγός, ο Δ/ντής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιόλαδου, Γεώργιος Οικονόμου και η Εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς, Κίμη Ζαζή.

Συμμετείχε, επίσης, ο Γεν. Γραμματέας του ΒΕΑ Ιωάννης Μάνος και ο επιστημονικός συνεργάτης του Β.Ε.Α., Στέφανος Κομνηνός.

Από τον ΕΦΕΤ παραβρέθηκε ο Πρόεδρος, Αντώνης Ζαμπέλας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις