ΣΠΑΡΤΗ. Έπρεπε να περάσουν αρκετά χρόνια για να «σπάσει» η ομερτά που κρατά όχι μόνο την πόλη και τα χωριά αλλά και αυτή καθ΄ αυτή την αυτοδιοίκηση σε στασιμότητα και ακινησία.

Από την εποχή της μεταπολίτευσης στον δήμο Σπάρτης παρατηρήσαμε ελάχιστες εκφάνσεις ζωντανού ανταγωνισμού αλλά και κινητικότητας. Εκφραστές υπήρξαν για διαστήματα ο αείμνηστος Σαράντος Αντωνάκος, αν και δήμαρχος, ο Χρήστος Αλεξάκος, ως αντιπολίτευση στο δήμο αλλά και ενίοτε οι δυνάμεις του ΚΚΕ. Που και που, σημαντικές φωνές μεμονωμένων προσώπων που κάποτε σιωπούσαν ή κουράζονταν.

Ποιος δεν διακρίνει ότι τα τελευταία χρόνια τρία τέσσερα είναι τα ονόματα που μονοπωλούν τα δημοτικά πράγματα στη Σπάρτη. Άνθρωποι καλών προθέσεων αλλά που έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Κανείς δεν περίμενε ότι επί δημαρχίας Πέτρου Δούκα, προσώπου που προέρχεται από την κεντρική πολιτική σκηνή και στελέχους αμιγώς κεντροδεξιών κυβερνήσεων, θα ξαναβλέπαμε σημεία ρήξης με το τοπικό κατεστημένο… Αναπόφευκτη ρήξη αλλά τόσο χρήσιμη!

Είτε το αναγνωρίζει κανείς στα θετικά είτε όχι, η θητεία Δούκα επιφέρει αλλαγές, κινεί διαδικασίες, ξαφνιάζει και κυρίως αλλάζει νοοτροπία και αγκυλώσεις ετών.

Το κατά πόσο αυτό που συμβαίνει θα ωφελήσει τον τόπο και θα δώσει ευκαιρίες είτε σε πρόσωπα είτε σε καταστάσεις είναι κάτι που θα κριθεί στο άμεσο μέλλον.

Αυτό που φαίνεται να προέχει σήμερα και να απασχολεί ιδιαίτερα έχει να κάνει με τις δυνατότητες τόσο της Δημοτικής Αρχής Σπάρτης όσο και των ανθρώπων που ευρύτερα πλαισιώνουν τον Δήμο Σπάρτης και το Δημοτικό Συμβούλιο. Ανάμεσα σε αυτούς θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις παρατάξεις και τα πρόσωπα της αντιπολίτευσης αλλά και τους απλούς δημότες που θέλουν να διαδραματίζουν ρόλο με το δημόσιο λόγο τους .

Μια βασική αρχή στην πολιτική στάση έναντι των πραγμάτων είναι η δίκαιη κρίση. Δικαιοσύνη που προκύπτει από την πρόθεση, την αντίληψη και την ικανότητα και τελικά τη διάθεση καθ΄ ενός πολίτη να είναι δίκαιος.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε μια οχλώδη σε ύφος και αξιοπρόσεκτη σε ένταση σκληρή κριτική, που συχνά αγγίζει ή και ξεπερνά τα όρια της αποστολής της και η οποία προέρχεται συνήθως από πολίτες που καταγίνονται με τα social media, αλλά και από κάποιους αυτοδιοικητικούς.

Μέρες που είναι, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί το «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω…» ή θα μπορούσε να αξιώσει «ειρήνη» λόγω εορτασμού και γενικότερης δοκιμασίας στην οποία βρίσκεται η κοινωνία. Ωστόσο η «έξοδος» όλων από έναν εξαναγκαστικό περιορισμό, λόγω πανδημίας, αλλά και η καχεξία και ανασφάλεια λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, δικαιολογεί, αν όχι την επιπολαιότητα και την εμμονή, τουλάχιστον την ανάγκη έκφρασης και ανταλλαγής απόψεων.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Πέτρος Δούκας ήταν μέλος της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Θυμούνται αρκετοί, όταν επισκεπτόταν τη Σπάρτη ως υπουργός, να τον περιστοίχιζουν δεκάδες πολίτες, κάποιοι εκ των οποίων σήμερα είναι οι θανάσιμοι εχθροί του. Κάτι προσδοκούσαν από τον κραταιό τότε υπουργό… Η μήπως απλά τον «γούσταραν» ως προσωπικότητα;

Ο πρώην υπουργός λοιπόν αποφασίζει - κληθείς - να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος Σπάρτης, όπως κάνουν αρκετοί από την κεντρική πολιτική σκηνή. Διαδέχεται μάλιστα στην υποψηφιότητα ένα άλλο στέλεχος το οποίο αποχωρεί αιφνιδιαστικά, τον Γρηγόρη Αποστολάκο.

Ο Πέτρος Δούκας πολιτεύεται στον δήμο Σπάρτης, δέχεται κριτική από ελαχιστότατους, ανάμεσα σε αυτούς έγκαιρα και ίσως ο σκληρότερος και χαρακτηριστικότερος το notospress.gr, παρελαύνει αλλά και ίπταται σε πόλη και χωριά ως παράκλητος αλλά και αγαπητός, υπερψηφίζεται, έχει τη στήριξη και του τρίτου, σε δύναμη, συνδυασμού, του Βαγγέλη Βαλιώτη, και έτσι την Β’ Κυριακή αναδεικνύεται δήμαρχος.

Έκτοτε πέρασαν μήνες, η πανδημία έχει κλονίσει τα πάντα, ελάχιστοι ασχολούνται με τα δημοτικά πράγματα, ούτε καν όλοι οι αυτοδιοικητικοί, έως ότου η ανακοίνωση μιας υποψηφιότητας στον δήμο, αυτής του Χρήστου Πλειώτα «ξυπνά» τους «φύλακες» της Σπάρτης. Έρχεται και η δήλωση Δούκα ότι θα διεκδικήσει πάλι τη δημαρχία και «κόβει η σούπα»… που κάποιοι έχουν μάθει να απολαμβάνουν στη Σπάρτη «βρέξει - χιονίσει».

Ξαφνικά, γινόμαστε θεατές έντονων διαξιφισμών και αντιθέσεων τόσο στις διαδικτυακές συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου όσο και άλλων Επιτροπών και Νομικών Προσώπων. Κάποιοι εξηγούν ότι η περίοδος χάριτος πέρασε. Κάποιοι άλλοι λένε πως δεν αντέχουν άλλο… Περίεργες δικαιολογίες για «ψημένα» πολιτικά όντα.

Η κόντρα, που δεν έχει προηγούμενο, παίρνει ο ασανσέρ όταν ο δήμαρχος κατά την υποδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβανού θυμίζει ότι στις φωτιές του 2007, η Κυβέρνηση διένειμε χρήματα σε όλους τους πληγέντες στην Ηλεία σε βαθμό και με τρόπο που αυτό είχε σαφές εκλογικό αντίκτυπο υπέρ της Κυβέρνησης. Ακολουθεί η διαγραφή του από τη ΝΔ και η μετάθεση του υπουργού Αγροτικής ανάπτυξης στο ΝΑΤΟ με εντυπωσιακά μεγαλύτερο μισθό...

Στη συνέχεια επαναλαμβάνεται - και σε αυτή τη θητεία - το θέμα με την κάκιστη λειτουργία των καταφυγίων για τα αδέσποτα στον δήμο Σπάρτης με άμεση παρέμβαση του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Πάνω σε αυτά «σκάει» και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων όπου αποδεικνύεται ότι την ευθύνη έχει η Περιφέρεια και ο ΦΟΔΣΑ και όχι ο δήμος Σπάρτης. Δηλαδή ο πολίτης καταλαβαίνει ότι για τους σωρούς σκουπιδιών δεν ευθύνεται ο δήμαρχος αλλά ο Περιφερειάρχης και ο ισότιμος συνομιλητής του στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Ενώ όλα αυτά δημιουργούν ένα στρόβιλο από δεκάδες «κατηγορώ», από κάθε πλευρά, προκύπτουν και θέματα όπως η είσπραξη ανείσπρακτων κλήσεων προηγούμενων ετών στον Δήμο Σπάρτης από παραβάσεις ΚΟΚ αλλά και αύξησης των λογαριασμών της ΔΕΥΑΣ λόγω επιβεβλημένης διάσωσης της χρεοκοπημένης επιχείρησης. Κοντά σε αυτά και το Open Mall αλλά και η αποδυνάμωση του Οργανισμού του Δήμου από στελεχιακό δυναμικό που επιλέγει την πρόωρη αποχώρηση του.

Με λίγα λόγια, με την πανδημία να σαρώνει τα πάντα, με την οικονομική κρίση να πληγώνει θανάσιμα την αγορά, με 4-5 θέματα διαχρονικής παθογένειας ή κακής διαχείρισης στον δήμο Σπάρτης αλλά και στην Περιφέρεια, δημιουργείται ένα μίγμα που βρίσκει μία και μόνον διέξοδο για να εκτονωθεί: Σκληρό κατηγορώ κατά ενός, του δημάρχου Σπάρτης Πέτρου Δούκα, επίθεση που σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζει την μέθοδο της δολοφονίας χαρακτήρα.

Λες και ο μόνος που φέρει την ευθύνη για όσα κακά συμβαίνουν και συσσωρεύονται στον τόπο είναι ο δήμαρχος. Λες και ότι για όσα δεινά έχουν ριζώσει εδώ και δεκαετίες και γεννούν συνέπειες ευθύνεται ο εκλεγμένος δήμαρχος το 2019. Λες και ότι όλα όσα εξελίσσονται ή δεν εξελίσσονται στην πόλη εξαρτώνται μόνον από τις αποφάσεις του δήμαρχου Πέτρου Δούκα και κάθε δήμαρχου.

Μια απόφαση του Πέτρου Δούκα είναι αυτή που ίσως διαμορφώνει σήμερα την κατάσταση στον βαθμό που της αναλογεί. Η απόφαση σύμφωνα με την οποία απώλεσε τις «ειδικές δυνάμεις» της ομάδας της Τασίας Κανελλοπούλου. Το «σπάσιμο» της συνεργασίας το βράδυ που οριζόταν το ψηφοδέλτιο του συμμαχικού συνδυασμού.

Η επιθετική κριτική που δέχεται η δημοτική αρχή δεν είναι βέβαιο ότι δεν παράγει δίκαια και καλά αποτελέσματα.

Ο δήμος Σπάρτης βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης και παρακμής την τελευταία 20ετία, τουλάχιστον. Πρόσωπα, πολιτικές και καταστάσεις στοίχισαν και θα στοιχίζουν ακριβά στην πόλη. Πρόσωπα που τα αναδεικνύουν οι πολίτες.

Όποιος πολίτης και αυτοδιοικητικός είναι δίκαιος είναι και χρήσιμος. Όποιος είναι εμμονικός και άδικος είναι επικίνδυνος…

Σκληρή κριτική ασκείς σε έναν όταν διεκδικεί τα κλειδιά του Δήμου. Όταν τα πάρει τον ελέγχεις αλλά δεν τον «δολοφονείς».

Σπάρτη! Ποιος αμφιβάλει ότι η μη διάνοιξη των δρόμων της πόλης είναι μειονέκτημα. Ποιος δεν θυμάται ότι η πόλη απώλεσε το Μέγαρο Μουσικής και αντ’ αυτού αρκέστηκε σε ένα πάρκο που αμέσως εγκαταλείφθηκε; Ποιος δεν ξέρει ότι η οδική σύνδεση της Σπάρτης με το κέντρο δεν είναι οικονομικά και χιλιομετρικά ορθή. Ξεχνάνε οι παλαιοί τις ευθύνες που έχουν για τη στέρηση του τρένου; Ποιος είχε κι έχασε ΑΕΙ και ΤΕΙ; Ποιος είχε κι έχασε το ΚΕΕΜ; Ποιος δεν μπόρεσε να απορροφήσει προγράμματα και πόρους όπως άλλες περιοχές; Ποιος δεν φρόντισε να αναδείξει τον Ευρώτα τα τελευταία 50 χρόνια; Ποιος ξεγέλασε δωρητές κι ευεργέτες; Ποιος δήμος έχει νηπιαγωγεία - γκαράζ; Ποιοί επί 50 χρόνια δεν ανέπτυξαν ουσιαστικές σχέσεις με Σκάλα, Γύθειο, Μονεμβάσια, Μάνη, Τρίπολη και Καλαμάτα; Ποιος δεν διεκδίκησε την επαναλειτουργία του μικρού αεροδρομίου της Σπάρτης; Ποιος υπονόμευσε με λύσσα την εξέλιξη του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης; Ποιος σήκωσε ποτέ ανάστημα για το οικτρό Νοσοκομείο Σπάρτης; Ποιος εξήγησε, όλα τα προηγούμενα χρόνια, γιατί από την εποχή του Ηλία Γκορτσολόγου η Σπάρτη δεν κατόρθωσε να έχει νερό με φυσική ροή από τον Ταϋγετο; Ποιος υπεύθυνος ανέχθηκε τη ρύπανση του Ευρώτα από τα ελαιοτριβεία; Ποιος εγκέφαλος κατέστρεψε την ρυμοτομία της πόλης; Έγκλημα που θα πληρώνουμε για πάντα… Ποιος νους δεν αξιοποίησε γεγονότα που άλλη πόλη στον κόσμο δεν έχει, τη Μάχη των Θερμοπυλών και την Άλωση της Πόλης; Ποιος «πιάστηκε στα χέρια» με τους πολίτες όταν τόλμησαν να παρουσιάσουν άλλο τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων; Ποιος απαξίωσε όσο κανείς κινήσεις όπως η «Παρέμβαση Πολιτών»; Ποιος άφησε τον Μυστρά αναξιοποίητο; Ποιος περίμενε τον Μπένο για να αναδείξει το Αρχαίο Θέατρο της Σπάρτης; Ποιος δεν κατόρθωσε να διατηρήσει ένα θερινό σινεμά; Ποιος δεν φρόντισε να διασώσει ένα τουλάχιστον χαρακτηριστικό νεοκλασικό της Σπάρτης;

Όσοι σήμερα ξημεροβραδιάζονται στην διαδικτυακή κριτική γιατί δεν είπαν κουβέντα παραμονές εκλογών; Δεν είχαν να πουν τίποτα γιατί ίσως δεν γνώριζαν και δεν φρόντισαν να μάθουν. Κάποιοι σήμερα φορτώνουν όλα τα κακά της μοίρας της Σπάρτης σε έναν. Κάνουν δηλαδή αυτό που δεν έκαναν τα προηγούμενα χρόνια… Ή ακόμα χειρότερα κάνουν αυτό που έχουν μάθει να κάνουν: να ρίχνουν ακέραιη την ευθύνη σε έναν… έως ότου τον εξαφανίσουν! Και μετά πάλι από την αρχή…

Τελικά τι έγινε, πάλι, στη Σπάρτη; Αν κατορθώσουμε να απαντήσουμε σε κάποια απλά ερωτήματα τότε ίσως μπορέσουνε να δούμε πιο καθαρά τις ευθύνες αλλά και τις αναλογίες ανά πρόσωπο.

Ο Πέτρος Δούκας ξεγέλασε τους πολλούς μέσα σε 30 ημέρες; Πολίτες και πολιτικούς;

Και πότε οι πολλοί το κατάλαβαν; Πριν ή μετά την απομάκρυνση από το… δημαρχείο;

Γιατί δεν είναι μόνον ο Πέτρος Δούκας που έχει λάβει μισθό από τον Δήμο.

Δεν είναι μόνον ο Πέτρος Δούκας που έχει πάρει την εξουσία.

Ποιος υπερχρέωσε την ΔΕΥΑΣ; Ο Δούκας;

Ποιος δεν είσπραξε κλήσεις ΚΟΚ στην ώρα τους; Ο Δούκας;

Ποιος απ’ όσους διακρίθηκαν στον δήμο Σπάρτης δεν προέρχεται από κομματική αυλή;

Ποιος δεν ευνοήθηκε ή δεν παρακάλεσε τους «τσάντες φέροντες» τα χρόνια που πέρασαν;

Όταν αποζημιώνεσαι για ζημιά που δεν έπαθες, από τσάντα προέρχονται τα χρήματα…

Όταν σου ξεπληρώνουν χρέη κακοδιαχείρισης και δάνεια, από τσάντες ίσως κάνουν τις πληρωμές… Το πρόβλημα είναι όταν στο λένε..;

Ποιός ονομάστηκε mister Θάνατος στη Σπάρτη; Ο Δούκας;

Ποιός ονομάστηκε mister lοοser στη Σπάρτη; Ο Δούκας;

Ποιός ψήφιζε για λογαριασμό άλλου σε διαδικτυακή ψηφοφορία; Ο Δούκας;

Ποιος επιμένει για 16 χρόνια ότι είναι ο καταλληλότερος για δήμαρχος; Ο Δούκας;

Ποιος από τους προηγούμενους αρκέστηκε μόνο σε 2,5 για να κριθεί για το έργο του σαν δήμαρχος; Ποιος απ’ όλους όσους πέρασαν από τον δήμο Σπάρτης;

Δήμαρχοι χρειάστηκαν… δεκαετίες για να παραδώσουν την Σπάρτη όπως ήταν το 2019. Άλλοι ζήτησαν επιπλέον χρόνο αλλά δεν τον είχαν. Άλλοι πάλι, επειδή δεν έγιναν δήμαρχοι εγκατέλειψαν και το δημοτικό συμβούλιο... Tέτοια αγάπη, τέτοια έννοια για την πόλη…

Ο λαός αποφασίζει ποιον θέλει για δήμαρχο. Φέρει την ευθύνη αλλά και το χρέος της υπομονής για μια, τουλάχιστον, θητεία. Ο δήμαρχος δεν είναι πουκάμισο. Είναι πρόσωπο και θεσμός…

Ξαφνικά θυμηθήκαμε ότι ο Δούκας είναι ταγμένος σε κάτι; Ή μήπως ξαφνιαστήκαμε και μας ενοχλεί γιατί μπορεί να είναι ανένταχτος;

Σοβαρά τώρα, μας ενοχλεί γιατί προέρχεται από κομματική κονίστρα;

Ποιος είναι αυτός που λίγιο πριν τις εκλογές ζητά στήριξη από το κόμμα του; Ο Δούκας;

Ποιος άλλος, ενώ παρέλασε με τη σημαία του ΚΚΕ σε Εθνική Επέτειο, την επόμενη θητεία ήταν δήμαρχος;

Ποιος «έπαιζε» αριστοτεχνικά με νεοδημοκράτες και πασόκους στο συνδυασμό του σε βαθμό που και οι ίδιοι ξέχασαν τι τελικά πιστεύουν;

Λένε ότι ο δήμος σήμερα δεν αποδίδει έργο. Εννοώντας και τους υπαλλήλους. Ποιος διαμόρφωσε άραγε το δυναμικό των υπαλλήλων του δήμου Σπάρτης την τελευταία 10ετία; Ο Δούκας;

Κόπτονται κάποιοι γιατί δεν διεκδικεί η πόλη. Ποιος από την αξιωματική αντιπολίτευση έχει καταγγείλει επώνυμα σήμερα την Κυβέρνηση για όσα αποφασίζει εις βάρος του πολίτη; 800 μέρες θητείας δεν είναι αρκετές;

Ποιος κατήγγειλε την προηγούμενη Κυβέρνηση για κάτι που (σίγουρα) δεν ήταν σωστό;

Πότε μπήκε ο κομματισμός στον δήμο; Το 2019;

Τα λεφτά στον δήμο ήταν ποτέ «κόκκινα», «πράσινα», «μπλέ»; Θυμάται κανείς;

Και για να μιλήσουμε και πιο απλά:

Πότε η Σπάρτη έμεινε χωρίς στρωμένα πεζοδρόμια; Τις τελευταίες 800 ημέρες;

Πότε η Σπάρτη έμεινε χωρίς πεζόδρομους; Σήμερα;

Πότε μελέτες αξίας 700€ δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα;

Πότε χρεοκόπησε η ΔΕΥΑΣ; Επί Πατσιλίβα και Δεδεδήμου;

Δέχθηκε έλεγχο από το ΤΕΕ ο υπαίτιος για την ημιτελή Λεωνίδου;

Πότε ρήμαξαν τα χωριά; Το 2019;

Ποιός άρπαξε ψήφους με αντάλλαγμα μικροεξυπηρετήσεις; Σίγουρα όχι αυτός που ήρθε από την Αθήνα…

Πότε άδειαζαν ιδιωτικούς βόθρους με βυτία της ΔΕΥΑΣ;

Πότε έκοβαν κλάρες σε ιδιοκτησίες με το γερανοφόρο του δήμου;

Πότε έριχναν φύλλα στις γίδες τους εις υγείας του Δήμου;

Τι ζητάμε, λοιπόν, σήμερα από τον Δούκα; Όσα έπρεπε να έχουμε ζητήσει απ’ όλους τους άλλους παραμονές εκλογών;

Ποιος στήνει ψηφοδέλτιο για την ψήφο και όχι για την υλοποίηση του προγράμματος του; Ο Δούκας;

Πότε παραιτήθηκαν συνεργάτες και αιρετοί δημάρχου. Μόνο το 2022;

Ποιος ευθύνεται για την εκλογή του Πέτρου Δούκα; Ο ίδιος ή και όλοι εκείνοι που τον προσκάλεσαν, τον διαφήμισαν, τον στήριξαν και τελικά τον εξέλεξαν;

Γιατί όταν πρόκειται να δώσουμε έπαινο, ψάχνουμε να τον μοιράσουμε σε δέκα ενώ όταν κατηγορούμε ψάχνουμε μόνον έναν; Κακό χωριό τα λίγα σπίτια…

Στο δήμο Σπάρτης έγιναν σφάλματα, παραλείψεις και λάθη σε εργολαβίες μόνο το 2022; Ποτέ άλλοτε;

Μήπως να ψάξουμε όλες τις εργολαβίες των τελευταίων ετών με την βοήθεια του ΤΕΕ; Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον μια «ιατροδικαστική» έρευνα…

Τελικά ο Δούκας κέρδισε τις εκλογές ή οι άλλοι τις έχασαν;

Έσφαλε ο Βαλιώτης που στήριξε τον Δούκα; Πότε θα σφάλει πάλι;

Έσφαλε ο Αργειτάκος που έχασε τις εκλογές στο τσακ; Πότε θα σφάλει πάλι;

Η πιο ασφαλής κατηγορία σήμερα είναι αυτή που περιγράφει έναν δήμαρχο χωρίς συνεργάτες. Μα δεν μπορούμε να κατηγορούμε κάποιον γιατί δεν έχει συνεργάτες αλλά αυτόν που ισχυρίζεται ότι έχει συνεργάτες αλλά δεν κάνει τίποτα… Τον πρώτο τον βοηθάς, τον δεύτερο τον φυλάγεσαι…

Αν αγαπάς την πόλη σου δεν μισείς κανένα σε αυτήν… Πόσο μάλλον αυτόν που οι περισσότεροι ανέδειξαν να έχει την ευθύνη της έως το 2023.

Η γραφειοκρατία, η ομηρία της Αυτοδιοίκησης, η εξάρτηση από τους κρατικούς πόρους είναι φαινόμενα που έπληξαν τους δήμους μόνο μέχρι το 2019; Σήμερα όλα έχουν διορθωθεί ή μήπως ισχύουν όλα μαζί με την απλή αναλογική κερασάκι στην τούρτα..;

Τελικά αν ένας πολιτικός επειδή δεν είναι μόνιμος κάτοικος Σπάρτης δεν κάνει για δήμαρχος τότε πως ένας άλλος που είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών κάνει για βουλευτής της; Απάντηση υπάρχει σε αυτό;

Όσο τα μέλη της δημοτικής αντιπολίτευσης (πλην ΚΚΕ) συζητούσαν με τον Πέτρο Δούκα για συνεργασία - σε όποιο επίπεδο και όποιον βαθμό - δεν τους εμπόδιζαν και δεν τους ενοχλούσαν αυτά που στη συνέχεια διαπίστωσαν ως προπατορικά αμαρτήματα και του τα καταλογίζουν;

Γιατί άραγε αποδέχτηκαν μισθούς και θέσεις ευθύνης; Πως δέχεσαι μια θέση από την οποία απορρέει μισθός και αμέσως μετά καταγγέλλεις για επικίνδυνο αυτόν που σου την έδωσε; Και αν έσφαλες για τι δεν την επιστρέφεις; Πως δέχεσαι μια θέση ευθύνης κι ελέγχου αν δεν είσαι σε θέση να «σπάσεις τα αυγά» που ίσως κρατάς ο ίδιος;

Ο πολίτης που ψήφισε Δούκα ας κάνει την αυτοκριτική του. Δεν έχει δικαιωθεί ακόμα η εκλογή του. Ο πολίτης που ψήφισε Βαλιώτη την πρώτη Κυριακή και Δούκα την δεύτερη ας μιλά αλλά με σύνεση. Ο πολίτης που ψήφισε Αργειτάκο ας αναλογιστεί πρόσωπα και καταστάσεις πριν καταλογίσει σε άλλους σκοπιμότητες και ανικανότητα…

Άραγε ποιο είναι το χρονικό περιθώριο ενός εκλεγμένου ή επιλαχόντα δημάρχου για να επιτύχει (ή να αποτύχει); Μια θητεία, 12 μήνες, ένας μήνας ή μήπως μπορεί να είναι και 16 χρόνια…; Η μήπως εξαρτάται ο χρόνος από το πρόσωπο; Ποιος το αποφασίζει αυτό;

Πόσο επιζήμιος είναι άραγε ένας δήμαρχος όταν τραβά τα βέλη πάνω του για να μην κτυπήσουν τους ερασιτέχνες από τους συνεργάτες του..; Γιατί η εμπλοκή και ερασιτεχνών -και όχι μόνον επαγγελματιών - στην αυτοδιοίκηση είναι το ζητούμενο!

Ας κρίνουμε λοιπόν δίκαια.

Όπως δε έλεγε και ο γάλλος συγγραφέας Louis Dumur, 1863-1933 «Μια αδικία από την οποία κερδίζουμε εμείς, ονομάζεται τύχη. Μια αδικία από την οποία επωφελείται κάποιος άλλος, ονομάζεται σκάνδαλο».

Ας αναλογιστούμε λοιπόν τα περί τύχης, περί σκανδάλων, περί δικαίου και περί Σπάρτης… Ας σηκώσουμε τα μανίκια της σκέψης μας όχι μόνον για να νίψουμε τα χέρια της αλλά για να συμμετέχουμε στην προσπάθεια ανόρθωσης του σπιτιού μας.

Η Σπάρτη πλέον, δεν έχει άλλα περιθώρια για εσωστρέφεια και αλληλοϋπονόμευση… Απαιτεί υπέρβαση και ενιαίο μέτωπο. Μέχρι τις επόμενες εκλογές…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις