ΛΑΚΩΝΙΑ. Το πέρας και του Ορθόδοξου Πάσχα αναμένει το ελληνικό ελαιόλαδο, με την κινητικότητα στην αγορά του τελευταίου διαστήματος να χαρακτηρίζεται υποτονική, κρατώντας ωστόσο τις τιμές στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί.

Καθίζηση στη ζήτηση, αλλά και περιορισμένο ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών για πράξεις, αναφέρουν παραγωγικά κέντρα, με την προσδοκία ανόδου των τιμών, έχοντας στο φόντο τις αυξήσεις στα κόστη. Σε ό,τι αφορά τη νέα παραγωγή, τα πρώτα μηνύματα χαρακτηρίζονται θετικά σε περιοχές που έχει αρχίσει η άνθιση, αλλά και σε εκείνες που προηγήθηκε ένας ευνοϊκότερος για την καλλιέργεια –σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη– χειμώνας.

Το άνοιγμα της αγοράς μετά τις γιορτές περιμένουν στη Λακωνία

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα σε επίπεδο αγοράς φαίνεται ότι πέρασε το τελευταίο δεκαήμερο για τη Λακωνία, με τις τιμές να παραμένουν στο επίπεδο των 3,60-3,70 ευρώ, σύμφωνα με τις πράξεις που προηγήθηκαν. «Τώρα υπάρχει μία καθίζηση στη ζήτηση, αλλά και στην προσφορά, μπορώ να πω», αναφέρει από την περιοχή ο πρόεδρος της ΚΑΣΕΛΛ, Νίκος Γραμματικάκης. Μετά τις γιορτές του Πάσχα, θα φανεί αν η εικόνα αυτή οφείλεται απλώς στην εορταστική περίοδο ή στο γενικότερο κλίμα που διαμορφώνει η επικρατούσα ρευστή κατάσταση.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην πτώση της κατανάλωσης διεθνώς, αλλά και στις ανατιμήσεις στο προϊόν, οι οποίες δεν έχουν όμως μεταβάλει την τιμή και την κατάσταση στον παραγωγό, αφού τα κόστη είναι πολλαπλάσια αυξημένα. «Στα λιπάσματα σε μερικά είδη υπάρχει αύξηση 200%-300%, πετρέλαιο και ρεύμα δεν το συζητάμε, συν τις ζημιές που έχουν γίνει» σημειώνει, αναφέροντας ενδεικτικά αύξηση της τάξεως του 200% που παρατηρείται στη νιτρική αμμωνία. Οι φόβοι είναι υπαρκτοί για την ερχόμενη παραγωγή, αφού ο παραγωγός θα προσπαθήσει να περιορίσει τις δαπάνες του. «Ο αγρότης βιώνει την πιο οδυνηρή κατάσταση», υποστηρίζει.

Επιπλέον, αυξήσεις της τάξεως του 30%-40% καταγράφονται και σε υλικά συσκευασίας όπως το πεντόλιτρο tin, ενώ και τα ναύλα για την αποστολή ενός μεγάλου κοντέινερ στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί περισσότερο από 150%, «κόστη που δεν μπορούν να απορροφηθούν από έναν τυποποιητή», καταλήγει.

Διαβάστε περισσότερα στο ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις