ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Αναχώρησε σήμερα Τετάρτη για το Δήμο του Lowell (Μασαχουσέτη, ΗΠΑ) πενταμελής αποστολή του Δήμου Καλαμάτας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο. Στην αποστολή συμμετέχουν, επίσης, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας (ΕΤΑΠ) του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Σταύρος Στούπας, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Πατριαρχέας και η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και επιχειρηματίας Κέλλυ Μαρκοπούλου.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, κατόπιν παράθεσης του προγράμματος της αποστολής και των εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί από την Ελληνική Ομογένεια,:

«Σύμφωνα με απόφαση του Δ.Σ. η πόλης μας βρίσκεται στη φάση αδελφοποίησης με την πόλη Lowell της Μασαχουσέτης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου μας στο Lowell και συμμετοχή στις εκεί επετειακές εκδηλώσεις της πόλης. Για το πρόγραμμα έχουμε συνεργαστεί με την Ομογένεια και ειδικά με τον Βασίλειο Καυκά, Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας (Βοστώνης). Η διαδικασία της αδελφοποίησης θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του Lowell στην Καλαμάτα όπου θα πραγματοποιηθεί ανάλογη τελετή και φιλοξενία.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αδελφοποίησης με το Lowell είναι, η συνεργασία, η ανταλλαγή απόψεων, πληροφοριών, εμπειριών και τεχνογνωσίας στους τομείς του Πολιτισμού, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Τεχνολογίας και του Τουρισμού.

Η αμερικανική πόλη έχει επενδύσει στην Παιδεία και τον Πολιτισμό καθώς διαθέτει 8 θέατρα και θεατρικούς χώρους, 10 γκαλερί, 5 μουσεία. Διαθέτει, επίσης, πολύ μεγάλη εμπειρία και τεχνογνωσία στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού. Ακόμα, στον τομέα του Τουρισμού η πόλη έχει μεγάλη εμπειρία αφού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Lowell δέχεται πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο.

H συνεργασία ανάμεσα στον Δήμο Καλαμάτας και του Lowell, θα στηριχθεί στις αρχές του αμοιβαίου οφέλους, των κοινών συμφερόντων και της επιθυμίας να προωθηθεί η ενίσχυση της οικονομίας, η ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και η κοινωνική συνεργασία. Ευχή το ταξίδι αυτό να αποβεί ωφέλιμο και για τις δύο πόλεις».

Με την σειρά του, ο εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας, πρόεδρος της ΕΤΑΠ του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Σταύρος Στούπας, τόνισε τις επιχειρηματικές συνεργασίες και προοπτικές που εγείρονται από μια τέτοια σύμπραξη και συνάντηση, ενώ ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Δημήτρης Πατριαρχέας αναφέρθηκε στο άνοιγμα στην τουριστική αγορά των ΗΠΑ και πιο ειδικά σε αυτή την Βοστώνης με αφορμή και την επικείμενη ενεργοποίηση απ’ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης της Βοστώνης με την Αθήνα.

Την προσδοκία του για συνεργασία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως το ΜΙΤ και το Harvard , εξέφρασε ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς, με ορίζοντα τον Πολιτισμό και την Εκπαίδευση.

Εν κατακλείδι, ο συνδετικός κρίκος με την κοινότητα του Lowell μιας και έχει μεγαλώσει εκεί, η καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας Κέλλυ Μαρκοπούλου, αναφέρθηκε στα σημεία τομής των δυο περιοχών και έκανε ειδική μνεία στην επίτευξη σημαντικών αποτελεσμάτων που μπορούν να προκύψουν μέσα από αυτή την συνεργασία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η ελληνική αποστολή κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ:

Το πρόγραμμα

Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

  • 9:00 πμ - 10:00 πμ: Lowell - Επίσκεψη στο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο, το αρχαιότερο Ελληνικό Σχολείο των ΗΠΑ. Επίσκεψη/προσκύνημα στον Ιερό ναό της Αγίας Τριάδας, τον πρώτο στις ΗΠΑ Βυζαντινού Ορθόδοξου ναού.
  • 10:30 πμ: Συνάντηση δημάρχων στο Δημαρχείο του Lowell .
  • 11:00 πμ: Ύψωση Ελληνικής Σημαίας στο Δημαρχείο και υπογραφή αδελφοποίησης. Ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.
  • 7:30 μμ: Ελληνική εκδήλωση στο Κοινοτικό Κέντρο Hellenic Cultural Center.

Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

  • 10:00 πμ: Επίσκεψη στο Δημαρχείο της Βοστώνης
  • 11:00 πμ: Ξενάγηση στο Κυβερνείο της Βοστώνης
  • 12:00 μμ: Δεξίωση στο Κυβερνείο
  • 1:00 μμ: Ελληνική γιορτή για την Ελληνική Ανεξαρτησία στην αίθουσα της Βουλής
  • 3:00 μμ: Ξενάγηση στο Πανεπιστήμιο ΜΙΤ και στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

  • 10:00 πμ: Ξενάγηση στη Βοστώνη
  • 6:00 μμ: Συμμετοχή στο επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

  • 10:00 πμ: Εκκλησιασμός - Δοξολογία, Καθεδρικός Ναός Βοστώνης
  • 12:00 μμ: Δεξίωση από την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας (Βοστώνης) στην αίθουσα της Κοινότητας του Καθεδρικού
  • 1:00 μμ: Εκκίνηση Παρελάσεως του Ελληνισμού της Βοστώνης.
  • 2:30 μμ: Πολιτιστική εκδήλωση στο κεντρικό πάρκο της Βοστώνης. Εκφώνηση πανηγυρικού από τον Δήμαρχο Καλαμάτας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις