ΛΑΚΩΝΙΑ. Ισως είναι νωρίς για συμπεράσματα. Το θυμικό σαφώς και δεν οδηγεί σε ασφαλείς αποφάσεις αλλά κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το δικαίωμα κάθε πολίτη στη ζωή. Ακόμα και αν αυτή η απειλείται από ένα άρρωστο άνθρωπο, όπως είναι ένας μανιοκαταθλιπτικός σε έξαρση.

Η υπόθεση της διπλής ανθρωποκτονίας στο κέντρο της Μονεμβάσιας από ένα οδηγό αυτοκινήτου που παρέσυρε, επι τούτου όπως φαίνεται, και σκότωσε δύο ηλικιωμένους έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Ο συνήγορος του 52χρονου επαγγελματία κατηγορούμενου, ο Αλέξης Κούγιας, ασκεί δημόσια κριτική ακόμα και στη δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας Σπάρτης για διπλό φόνο, εξηγώντας, ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση μανιοκαταθλιπτικού ατόμου, που πολλοί γνώριζαν το πρόβλημα του και στην προκειμένη περίπτωση προσπάθησαν να τον εμποδίσουν αλλά δεν πρόλαβαν. Απορεί μάλιστα πως υπάρχει εισαγγελέας να ασκεί τέτοια δίωξη σε βάρος ενός άρρωστου ανθρώπου.

Ακόμα και στην περίπτωση που αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα τους δύο αθώους νεκρούς, που όχι μόνο φονεύθηκαν αλλά και με οικτρό τρόπο, θα πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ για να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν, ένας «δημόσιος κίνδυνος» να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Αν δηλαδή ευσταθούν οι αιτιάσεις του Αλέξη Κούγια έναντι της Εισαγγελέως Σπάρτης, κάτι που προφανώς δεν θα μείνει αναπάντητο από την πλευρά των θυμάτων, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιος έχει την ευθύνη που ένας άνθρωπος, μανιοκαταθλιπτικός με εγνωσμένο πρόβλημα και διαπιστωμένη επικινδυνότητα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του συνηγόρου του, κυκλοφορούσε ελεύθερος, επιχειρούσε και οδηγούσε.

Πέρα από αυτό, που είναι θέμα μακράς νομικής έρευνας, αυτό που ενδιαφέρει σήμερα, τόσο την τοπική κοινωνία της Μονεμβάσιας όσο και της χώρας είναι αν η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από την ανθρώπινη ασθένεια. Αν η αξία της ζωής και το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι υπέρτατο αγαθό ή αν πάνω από αυτό βρίσκεται το άλλοθι που μπορεί να έχει κάθε διαταραγμένη προσωπικότητα, κάθε άρρωστος ψυχολογικά πολίτης.

Η μανιοκατάθλιψη ή διπολική διαταραχή είναι η νόσος, όπου ο ασθενής παρουσιάζει άλλοτε μανία και άλλοτε κατάθλιψη. Όταν το άτομο είναι σε κατάσταση μανίας έχει υποκειμενική αντίληψη του εαυτού του, έντονο αίσθημα ευφορίας, παίρνει υψηλά ρίσκα, έχει ξεσπάσματα θυμού, κυκλοθυμία, υπερκινητικότητα που μπορεί να τον οδηγούν σε καταστροφική συμπεριφορά. Εμφανίζει ροπή σε επικίνδυνες δραστηριότητες (γρήγορη και επικίνδυνη οδήγηση κλπ.). Αυτό το άτομο χρειάζεται στενή επίβλεψη και ενδεχομένως περιορισμό για να μην γίνει επικίνδυνος για τους άλλους.

Ο δράστης της διπλής ανθρωποκτονίας για να υπάρχει ο ισχυρισμός ότι είναι άρρωστος θα πρέπει ή να λάμβανε ανάλογη φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και αν διέφευγε αγωγής θα πρέπει να υπήρχε ιατρική γνωμάτευση για το πρόβλημα της υγείας του και την αντιμετώπισή του.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις