ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Με την έγκριση ένταξής του από το αρμόδιο Υπουργείο , είναι πλέον επίσημη η έναρξη κατασκευής του νέου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ( ΣΜΑ) στην Καλαμάτα, του πιο σύγχρονου της Ελλάδας, και όπως αναμένεται, από τους πιο σύγχρονους στην Ευρώπη. Άλλωστε, η κατασκευή του έρχεται να τεθεί στην φαρέτρα του Δήμου σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο Σταθμός θα κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή της ΜΟΛΑΚ, σε χώρο που είχε αγοραστεί όταν ήταν δήμαρχος ο Παναγής Κουμάντος, δίπλα από την έκταση όπου θα γίνει το «Πράσινο Σημείο» για το οποίο έχει ήδη ληφθεί απόφαση ένταξης. Ο ΣΜΑ Καλαμάτας - Μεσσήνης, διαθέτει όλες τις αδειοδοτήσεις, από την Πολεμική και Πολιτική Αεροπορία. Να τονίσουμε επίσης ότι οι αδειοδοτήσεις αυτές είναι πολύ δύσκολο να δοθούν ωστόσο πέρα από την καλή προετοιμασία του Δήμου Καλαμάτας για το έργο, ελήφθη υπόψη ότι ο Σταθμός θα είναι κλειστού τύπου που θα κοσμεί την περιοχή και, προφανώς, δεν θα δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Αντιθέτως θα αποτελεί σημείο αναφορά για την Ελλάδα.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αναφερόμενος στο νέο αυτό εγχείρημα, τόνισε την σημασία της διαχείρισης των απορριμμάτων σε συνδυασμό πάντα με την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στις προτάσεις που έχει καταθέσει η Δημοτική Αρχή για διαχείριση και μείωση του όγκου των απορριμμάτων, ενώ προετοιμάζεται για την μεταφορά των απορριμμάτων στην Κεντρική Διαχείριση. Πιο αναλυτικά, ο Δήμαρχος είπε τα εξής :

«Όπως έχουμε πει και πάλι, παρά τα προβλήματα που έχει, αποτελεί τη μόνη πρόταση που μπορεί να αντιμετωπίσει το σύνολο των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Αυτή είναι το πρόγραμμα που υλοποιείται, ο διαγωνισμός, μέσα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχει εκπονήσει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ). Μέσα λοιπόν από τα 3 εργοστάσια, τους 3 ΧΥΤΥ και τους 2 κεντρικούς Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων που προβλέπεται. Για να μπορέσουμε όμως να μεταφέρουμε τα απορρίμματά μας γνωρίζετε ότι χρειαζόμαστε Σταθμούς Μεταφόρτωσης.

Έτσι λοιπόν ο Δήμος Καλαμάτας, από νωρίς μερίμνησε, έλαβε τις σχετικές αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις και σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ, υποβάλλαμε πρόταση στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Αποβλήτων, για ένα Σταθμό Μεταφόρτωσης, σύγχρονο, προϋπολογισμού 1.950.000€, τον πιο σύγχρονο στην Ελλάδα και έναν από τους πιο σύγχρονους της Ευρώπης.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι προχθές λάβαμε την απόφαση ένταξης. Έτσι λοιπόν, αυτή τη στιγμή, και επειδή έχουμε εκχωρήσει την αρμοδιότητα στον ΦΟΣΔΑ, αυτός θα προχωρήσει στις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Βέβαια με αγωνία παρακολουθούμε και τις εξελίξεις που υπάρχουν στην Καλλιρρόη με το εργοστάσιο που αφορά την περιοχή μας. Γνωρίζαμε, είχαμε ενημερωθεί για τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί, παρ’ όλα αυτά όμως θέλουμε να ενημερώσουμε ότι, ακόμη κι αν υπάρξει πρόβλημα και χρειαστεί να μεταφέρουμε απορρίμματα, έχουμε τη δυνατότητα το αρμόδιο υπουργείο, σε συνεργασία με τον ΦΟΣΔΑ, να μας δώσουν αυτή τη δυνατότητα. Για να τα μεταφέρουμε όμως χρειαζόμαστε Σταθμό Μεταφόρτωσης που ήδη εγκρίθηκε».

Στο τέλος των δηλώσεών του, ο Δήμαρχος έκανε μια συνολική εκτίμηση, εκφράζοντας παράλληλα και την αγωνία του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά : «πρέπει να πάμε υποχρεωτικά μέσα στο 2023 τα απορρίμματα στην Κεντρική Διαχείριση, είτε στη μονάδα της Καλλιρρόης, είτε στην Παλαιοχούνη».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις