ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία και το κύμα ακρίβειας, καθώς και για τις παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν προκειμένου να βελτιωθεί η συνολική λειτουργία του κλάδου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας.

Κατά τη συνάντηση με τον κ. Μαντά ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου στο ζήτημα του αυξημένου ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις, γεγονός που επιβαρύνει σε σημαντικό βαθμό τη λειτουργία πολλών καταστημάτων στην περιοχή. Δόθηκε επίσης η δυνατότητα να συζητηθεί αναλυτικά η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων προκειμένου αφενός να μειωθεί το λειτουργικό τους κόστος, αφετέρου να υπάρξει αποτελεσματική προστασία των θέσεων εργασίας και του προσωπικού που απασχολείται.

Άλλα θέματα που τέθηκαν από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου σχετίζονται με την προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί για την ενεργοποίηση και λειτουργία του μηχανισμού μικρο-πιστώσεων, ο οποίος έχει ήδη θεσμοθετηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης με στόχο την χορήγηση χαμηλού ύψους κεφαλαίων κίνησης. Επίσης ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε στις σημαντικές ελλείψεις που εντοπίζονται για κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό, ειδικά όσον αφορά στα τεχνικά επαγγέλματα, γεγονός που δημιουργεί μεγάλες δυσκολίες στις επιχειρήσεις προκειμένου να καλύψουν τις εξειδικευμένες θέσεις εργασίας που προσφέρουν, ενώ διαταράσσει τις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Συζητήθηκε ακόμα η ανάγκη θεσμοθέτησης του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των ηλεκτρονικών καταστημάτων, ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς και να προστατευθούν επαρκώς οι καταναλωτές από απόπειρες εξαπάτησής τους.

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης που ζητούνται, ψηλά στη λίστα βρίσκονται τα αιτήματα για μειώσεις στον εισαγωγικό συντελεστή φορολόγησης, στην προκαταβολή φόρου, στις εργοδοτικές εισφορές, στον ΕΝΦΙΑ και γενικά στα φορολογικά βάρη που επωμίζονται επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ενώ ζητείται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και η ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ειδικά μετά την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού που νομοθέτησε η κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου για την ουσιαστική συζήτηση και για την ενημέρωση γύρω από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν και αναγνώρισε τις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπο το λιανεμπόριο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες, πιστεύει στις αναπτυξιακές προοπτικές της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για μείωση των φορολογικών βαρών. Δεσμεύθηκε τέλος να προωθήσει αιτήματα του κλάδου προς τα αρμόδια υπουργεία με στόχο την εξεύρεση λύσεων εντός του δημοσιονομικού πλαισίου της χώρας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις