ΣΠΑΡΤΗ. H πρώην αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα πριν από έναν μήνα, 18 Απριλίου με αφορμή την Ημέρα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς είχε αναφερθεί στο ημερολόγιο ενεργειών και δράσεων για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Σήμερα, επίκαιρη όσο ποτέ η παρέμβασή της λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων υπενθυμίζει ότι «η εμβληματική πόλη της Σπάρτης αξίζει ένα αρχαιολογικό μουσείο αντάξιο της πολιτιστικής κληρονομιάς της».

Σήμερα της ζητήσαμε μια δήλωση και λακωνικά ανέφερε: «Δεν μπορώ να φανταστώ την Σπάρτη του σήμερα χωρίς το νέο αρχαιολογικό μουσείο που προετοιμάσαμε».

Η κ. Τζανετέα είχε δηλώσει:


2012 μαζί με τον Πέτρο Τατούλη οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση για την σύνταξη των μελετών και την χρηματοδότηση.

2014 υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με την ΕΦΑΛΑΚ και χρηματοδοτήσαμε την ανασκαφική έρευνα στο χώρο του «ΧΥΜΟΦΙΞ».

2015 εγκρίθηκε το επικαιροποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Απορρίφτηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η αίτηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τον αποχαρακτηρισμό ως διατηρητέου του υφιστάμενου κτιρίου του «ΧΥΜΟΦΙΞ».

2017 ανατέθηκε στην ΕΦΑΛΑΚ η σύνταξη μουσειολογικής προμελέτης.

2018 παρουσιάσαμε τη μουσειολογική προμελέτη στο Διοικητήριο και αναθέσαμε σε εξωτερικό συνεργάτη τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Προκηρύξαμε το διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό.

2019 ολοκληρώθηκε η προθεσμία για την υποβολή των προτάσεων του Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Κατατέθηκαν στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας 44 φάκελοι.

2019 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τα τρία βραβεία και οι τρεις εξαγορές. Εκθέσαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας τα τρία βραβεία και τις τρεις εξαγορές καθώς επίσης και όλες τις προτάσεις των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.

2022 που είναι σε φάση ολοκλήρωσης η μελέτη για το μουσείο της Σπάρτης αισθανόμαστε δικαιωμένοι αφού το έργο μας αναγνωρίζεται και αναδεικνύεται ως ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα. Είμαι αισιόδοξη και θα παραμείνω δυναμικά παρούσα, θα συμμετέχω ενεργά μέχρι το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο υποδεχτεί τους πολύτιμους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Σπάρτης και φέρει κοντά μας το πλήθος των επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις