ΤΕΓΕΑ. Το EUROPE DIRECT Πελοπόννησος, σε συνεργασία με το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», προσκαλούν στη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας» που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 18:30 για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022.

Η κρίση του COVID-19 επηρέασε βαθύτατα τη λειτουργία των μουσείων, ενώ παράλληλα λειτούργησε καταλυτικά, προωθώντας σημαντικές αλλαγές που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα στην ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας. Συνεπώς, ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022 αποκτά ιδιαίτερο βάρος συμβολικού και κυρίως ουσιαστικού χαρακτήρα.

Στην ψηφιακή δεκαετία, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αποτελούν τον πυρήνα προόδου και καινοτομίας και αποτελούν στρατηγικό πόρο για το μέλλον της Ευρώπης. Μια χαρακτηριστική επιτυχημένη περίπτωση είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας, που με τη χρήση ψηφιακών εφαρμογών «ανοίγει» διάπλατα τις πόρτες του χωρίς διακρίσεις και με την ίδια ευκολία σε επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Τα θέματα που θα συζητηθούν στην εκδήλωση θα επικεντρώνονται στη σημασία της ψηφιακής μετάβασης με στόχο να τονιστεί ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης των μουσείων με το κοινό, να αναζητηθούν νέοι ορίζοντες και να αναδειχθεί ο ουσιαστικός και καθοριστικός ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν, o ρόλος που παίζουν οι ψηφιακές εφαρμογές για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η αξιοποίηση των εργαλείων του ψηφιακού μάρκετινγκ στο χώρο των μουσείων και πώς η υλοποίηση ενός μεγάλου αναπτυξιακού έργου επενδύει στην εκπαίδευση, την καινοτομία και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται, εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες γι’ αυτές.

«Μουσείο και Μουσειακή Εκπαίδευση στην Ψηφιακή Εποχή: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τεγέας»

Πέμπτη 19 Μαΐου 2022 και ώρα 18:30 - Διαδικτυακή Εκδήλωση

Σύνδεσμος Εγγραφής: https://tinyurl.com/2s6w7dsn

Πρόγραμμα

18:30-18:50 Χαιρετισμοί. Δημήτρης Καφαντάρης, Πρόεδρος Δικτύου Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» - Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Ρούλα Χάιδου, Αρχαιολόγος - Μουσειολόγος - Μέλος Δ.Σ του Ελληνικού Τμήματος ICOM.

18:50-19:50 Ομιλίες. Ψαθή Ελένη, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων, ΕΦΑ Αρκαδίας. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, Κοσμήτορας Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας, Καθηγητής. Αντώνης Ψαράκης, Προϊστάμενος Διαχειριστικής Αρχής ΠΕΠ Πελοποννήσου. Μαρία Κατσαρέα, Marketing Communications Manager, Mazda.

19:50-20:00 Παρεμβάσεις. Ελευθερία Κουτσιάδη, Παρουσίαση της ψηφιακής πλατφόρμας Databuild της εταιρείας Datagrid.

20:00-20:30 Συζήτηση. Συντονιστής: Ιωάννης Γεώργιζας, Γενικός Διευθυντής της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις