ΛΑΚΩΝΙΑ. Το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που αντιμετωπίζουν οι Λάκωνες παραγωγοί, καθώς και τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης αδειών παραμονής είναι θέματα που απασχολούν τον υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη. Μια κατάσταση που επηρεάζει άμεσα την παραγωγή και συγκομιδή των κύριων αγροτικών προϊόντων ,αλλά και την μεταποίηση και τυποποίησή τους.

Οι Λάκωνες παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης άδειας παραμονής σε αντίθεση με το αντίστοιχο σύστημα της Ιταλίας, το οποίο έχει αποδειχθεί πιο ευέλικτο και συνεπώς πιο ελκυστικό για τους εργάτες γης τρίτων χωρών. Θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σύστημα με το οποίο θα μπορούν οι Λάκωνες παραγωγοί να μετακαλούν πολίτες τρίτων χωρών για πέντε εννεάμηνα.

Ο υπουργός έχει αναφέρει ότι οι τεχνικές διαδικασίες για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος εκδόσεως αδειών πενταετούς διάρκειας είναι υπό υλοποίηση και το σύστημα θα είναι διαθέσιμο για τους ενδιαφερόμενους στις αρχές του επόμενου μήνα.

Παράλληλα, μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου θα παραμείνει σε λειτουργία το σύστημα της κατά παρέκκλισης μετάκλησης εργατών γης τρίτων χωρών, το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν από τώρα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις