ΣΠΑΡΤΗ. Το εργοστάσιο στα Ξηροκάμπια Σκάλας δεν θα είναι έτοιμο μέσα στο 2022 για να εξυπηρετήσει το σχεδιασμό της Περιφέρειας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Έτσι ο Δήμος Σπάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και με βάση όσα συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, ζητά από τον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου, ενημερώνοντας ταυτόχρονα την Περιφέρεια, παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης που του δίνει τη δυνατότητα - μέχρι τις 10 Ιουνίου 2022 - να μεταφέρει τα στερεά απόβλητα στο εργοστάσιο της Παλαιόχουνης Αρκαδίας. Ο Δήμαρχος Σπάρτης Πέτρος Δούκας ζήτησε από τον Σταύρο Αργειτάκο να αναλάβει τη διασφάλιση του δήμου μετά τις 10 Ιουνίου ώστε με «αυτόματες» διαδικασίες να δρομολογηθεί το θέμα. Ζήτησε παράταση έτσι ώστε από τον Ιούνιο του 2022 να μην διαμορφωθεί πάλι κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Δήμο Σπάρτης με τη συσσώρευση σκουπιδιών, την απειλή της δημόσιας υγείας και τη δυσφήμιση της περιοχής την θερινή, μάλιστα, περίοδο. Ο Δήμος Σπάρτης ζητά, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, από τον ΦΟΔΣΑ, να παρέμβει ώστε το εργοστάσιο στην Παλαιόχουνη να δέχεται απορρίμματα όλες τις ημέρες της εβδομάδας και τις αργίες.

Το παράδοξο μέχρι σήμερα ήταν ότι ο ΦΟΔΣΑ και ο πρόεδρος του Σταύρος Αργειτάκος, δεν απαντούσαν στις επιστολές του Δήμου Σπάρτης και του Δημάρχου Πέτρου Δούκα σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Όπως σχολιάζουν στελέχη της συμπολίτευσης έχουν μείνει αναπάντητες ήδη δύο επιστολές του Δήμου Σπάρτης προς τον ΦΟΔΣΑ από 16 και 18.02.2022.

Ο κίνδυνος, ο δήμος Σπάρτης να μείνει και πάλι εκτεθειμένος σε 22 ημέρες από σήμερα, κάτω από υψηλές θερμοκρασίες και με την αγορά σε πλήρη λειτουργία και παραγωγή απορριμμάτων, είναι ορατός. Ο Δήμος Σπάρτης δεν έχει καμία αρμοδιότητα πέραν την αποκομιδής των απορριμμάτων από τους κάδους, η οποία για να γίνει πρέπει να υπάρχει νόμιμος προορισμός των οχημάτων του Δήμου.

Την αρμοδιότητα ωρίμανσης όλου του έργου του ΣΔΙΤ έχει πλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου αφού σε αυτήν μεταβιβάστηκαν οι αρμοδιότητες από τον ΦΟΔΣΑ. Την πλήρη ευθύνη έχει ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας και όχι πλέον ο ΦΟΔΣΑ και ο Σταύρος Αργειτάκος.

Τον αν και κατά πόσο υπάρχει αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου να προωθήσει, μεταβιβάσει, τα αιτήματα και τις επιστολές του Δήμου Σπάρτης προς την Περιφέρεια και να τις στηρίξει είναι ζήτημα που θα πρέπει να αποδείξει ή να διευκρινίσει ο Φορέας.

Θα ανέμενε κανείς, πέρα και πάνω από την τυπική αρμοδιότητα, να είναι σε θέση να διευκολύνει και να σπεύδει στην δρομολόγηση λύσεων, όταν μάλιστα ενημερώνεται εγκαίρως από ένα Δήμο. Αλλιώς ποιος είναι ο λόγος ύπαρξής του; Όταν μάλιστα θεωρείται Φορέας με ανιούσα αρμοδιότητα και υποχρέωση, εκπροσώπησης των συμφερόντων των δήμων της Πελοποννήσου.

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο μετά από συζήτηση, ένταση, αποχώρηση συμβούλου και διαμαρτυρίες επικεφαλής, ο Σταύρος Αργειτάκος δεσμεύτηκε ότι θα συμβάλει.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις