ΣΚΑΛΑ. «Η Γενοκτονία των Ποντίων φέρνει στη μνήμη όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της ανθρωπότητας», τονίζει ο Δήμος Βέρδος, με αφορμή τη σημερινή (19/5), Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού:

«Σήμερα τιμούμε την ιερή μνήμη των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Γενοκτονία των Ποντίων φέρνει στη μνήμη όλων μας ένα από τα πιο φρικτά εγκλήματα της ανθρωπότητας.

Οι Έλληνες του Πόντου, κατάφεραν, για αιώνες, να κρατήσουν ζωντανό τον πολιτισμό και την ελληνική γλώσσα και να μεγαλουργήσουν όπου κι αν έζησαν, στον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

Πριν από έναν αιώνα έπεσαν θύματα μιας πρωτοφανούς θηριωδίας. Διώχθηκαν, βασανίστηκαν, αφανίστηκαν από τις δυνάμεις των Νεότουρκων.

Όσοι επέζησαν, εγκατέλειψαν τις εστίες τους και 353.000 νεκρούς από την οργανωμένη και συστηματική προσπάθεια των Τούρκων να εξαλείψουν το ελληνικό στοιχείο από τα εδάφη, στα οποία βρισκόταν για πολλούς αιώνες.

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη τους, κρατώντας ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη δικαίωσή τους».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις