ΛΑΚΩΝΙΑ. Παράγει ίσως το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο. Παράγει από τα καλύτερα εσπεριδοειδή, μέλι, βότανα, οπωροκηπευτικά. Έχει κτηνοτροφία και αλιεία που ξεχωρίζουν για τη γεύση και την ποιότητα. Κρασί και αποστάγματα δικής της ποικιλίας.

Η Σπάρτη είναι η πιο γνωστή πόλη στον κόσμο για την Ιστορία της και την πολεμική τέχνη της. Ο Μυστράς, δουκάτο, η μόνη διασωζόμενη εκδοχή του Βυζαντίου. Η Μονεμβασία, μοναδική ζωντανή Καστροπολιτεία. Η Μάνη ένα ανοικτό φυσικό, οικιστικό και αξιακό Μουσείο, μοναδικό στον κόσμο. Η Ελαφόνησος, ξεχωριστός τουριστικός προορισμός απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς. Το Φιόρδ του Γέρακα από τα λίγα στον κόσμο.

Με κάστρα, μοναστήρια, οχυρά, πύργους, καταφύγια, σπήλαια, φαράγγια, μονοπάτια. Με δεκάδες χωριά σε Πάρνωνα και Ταύγετο, ορεινά, ημιορεινά και θαλασσοχώρια, που κρατούν παραδόσεις, ιστορία και χαρακτήρα. Mε έθιμα, ιδιώματα, πανηγύρια και ζωή χωρίς διακοπή για πολλούς αιώνες.

Με ποιητές, συγγραφείς, φιλοσόφους, συνθέτες, που αφήνουν ανεξίτηλο αποτύπωμα έξω από τα σύνορα της χώρας. Με ανθρώπους του μόχθου, της υπαίθρου, της απλής ζωής, της ήρεμης πορείας στον μακρύ χρόνο. Με ήρωες, στρατηγούς, καπετάνιους, πρίγκιπες, βασιλιάδες, δεσπότες και αυτοκράτορες που έγραψαν την Ιστορία.

Ο Ταύγετος, σπάνιο βουνό, των θρύλων, των μύθων και της Ιστορίας, μοναδικός βιότοπος και φυσικό μνημείο της φύσης. Ο Πάρνωνας, δασοσκέπαστο βουνό ασυναγώνιστης φυσικής παραγωγής χλωρίδας και πανίδας. Ο ιστορικός Ευρώτας που διασχίζει δίκαια, και θα μπορούσε και πλούσια, την μισή Λακωνία.

Το κλίμα που θέλει ήπιο και ευχάριστο καιρό με όλες τις εναλλαγές των εποχών. Λαμπερός ήλιος, άνεμος φίλος, δειλινά γλυκά, βροχές με μπουρίνια, μελτέμια ατίθασα…

Απόσταση από μια έως τρείς ώρες από τα αεροδρόμια Καλαμάτας και Αθήνας. Με δυνατότητα σύνδεσης, κάποτε, με τρένο έως το Γύθειο. Με δυνατότητα λειτουργίας μικρών αεροδρομίων, υδατοδρομίων και ελικοδρομίων σε Σπάρτη, Νεάπολη και Μάνη. Με ακτοπλοϊκή συγκοινωνία που τη συνδέει με Κρήτη, Κύθηρα, Ναύπλιο, Καλαμάτα, Πειραία. Με δυνατότητα προσέγγισης κρουαζερόπλοιων απ’ όλη την Μεσόγειο. Με δυνατότητα να συνδεθεί, κάποτε, με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο έως την Νεάπολη.

Με πολλές χιλιάδες παιδιά της στην Ελλάδα και την Οικουμένη. Με φίλους σε όλο τον κόσμο.

Αυτή είναι η Λακωνία που κουρνιάζει σήμερα στης Ιστορίας τον ίσκιο.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις