ΛΑΚΩΝΙΑ. Τον Μάρτιο του 2018, με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου συστήματος κατάταξης νεοσυλλέκτων στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο του οποίου καταργήθηκε και το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) που λειτουργούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών (ΚΕΕΜ) στη Σπάρτη. Η υποβάθμιση του ΚΕΕΜ, στερεί ετήσια έσοδα της τάξεως των 5,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Εμπορικού Συλλόγου Σπάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζουν την επαναφορά της λειτουργίας των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων σε κάποια συγκεκριμένα στρατόπεδα της χώρας.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, γνωρίζει όλες τις λεπτομέρειες για την προοπτική της επαναλειτουργίας του ΚΕΝ στο ΚΕΕΜ της Σπάρτης.

Σύμφωνα με όσα έχει ανα χείρας ο Στρατηγός το ΚΕΕΜ είναι σχεδιασμένο αποκλειστικά για εκπαιδευτικό κέντρο και διαθέτει σύγχρονες, ευρύχωρες και εξειδικευμένες εγκαταστάσεις για την υποδοχή, σίτιση, στέγαση και εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων οπλιτών. Εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται μάλιστα και στις υγειονομικές προδιαγραφές της πανδημίας που ζούμε.

Βρίσκεται κοντά σε υγειονομικές μονάδες που μπορούν να καλύψουν όλο το φάσμα των αυξημένων αναγκών για ειδικές εξετάσεις και κάλυψη σοβαρών περιστατικών που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της κατάταξης, όπως για παράδειγμα το 411 ΓΣΝ Τρίπολης.

Το ΚΕΕΜ απέχει μόλις δύο με τρεις ώρες οδικώς από το 401 ΓΣΝΑ, το οποίο αποτελεί τον πληρέστερο σε ειδικότητες, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις υγειονομικό σχηματισμό του Στρατού Ξηράς. Πλησίον του ΚΕΕΜ βρίσκεται και η Επιτροπή Απαλλαγών της Τρίπολης, η οποία και αυτή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία υποδοχής και διαλογής των στρατευσίμων.

Το στελεχιακό δυναμικό που διαθέτει είναι ένας ακόμη λόγος που συνηγορεί για τη λειτουργία του ως ΚΕΝ όταν μάλιστα η Πελοπόννησος είναι η μοναδική περιφέρεια που δεν διαθέτει ΚΕΝ, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επιβάρυνση των στρατευσίμων που προέρχονται από τους Νομούς της και των οικογενειών τους.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις