ΜΥΣΤΡΑΣ. To πρωί της 29ης Μαίου 2022 θα αντηχήσουν οι καμπάνες του Αγίου Δημητρίου της Καστροπολιτείας του Μυστρά. Ταυτόχρονα ύμνοι και προσευχές από τον ίδιο τον Δεσπότη του Μυστρά και Επίσκοπο Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο. Σε ανάμνηση της μέρας που έμελλε να αλλάξει ο ρους της Ιστορίας. Γιατί η πτώση και άλωση της Πόλης από τους Τούρκους το 1453 ήταν η αφετηρία δύσκολων εποχών, ανυπόφορων κατοχών και μιας ανελέητης προσπάθειας εξισλαμισμού της Ελλάδας. 368 χρόνια μετά την Άλωση ο Ελληνισμός αποτινάσει τον ζυγό. 201 χρόνια μετά ο Βυζαντινός Μυστράς γιορτάζει με χαρμολύπη τα γεγονότα στην Ιστορία και ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία έχοντας αντέξει ασύμμετρες απειλές, ασύμβατες υπονομεύσεις, ακήρυχτους πολέμους και τεχνικές αποξένωσης, απομόνωσης, αποκοπής και λήθης.

Ο Δήμος Σπάρτης, έχοντας αφήσει πίσω το βίωμα της Πανδημίας επιχειρεί φέτος να πλαισιώσει τα Παλαιολόγεια με εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σφυγμός της Σπάρτης και του Μυστρά αυτές τις ημέρες απηχεί την Μικρασιατική τραγωδία και την Ποντιακή γενοκτονία. Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι στα εκδηλώσεις συμμετέχουν μέσω φορέων και συλλόγων πολίτες και κυρίως νέοι άνθρωποι και παιδιά. Εξίσου σημαντική η παρουσία του υπουργού Μάκη Βορίδη που εκπροσωπεί την Κυβέρνηση αλλά ασυγκρίτως πιο ουσιαστική η επιθυμία πολιτών και φορέων να συμμετέχουν στον εορτασμό.

Ο Δήμος Σπάρτης και τα Νομικά πρόσωπα κυρίως το Πολιτισμού αλλά και το Αθλητισμού συμμετέχουν στις εκδηλώσεις με δεκάδες φορείς στη συνδιοργάνωση που είτε σε μικρό είτε σε μεγάλο βαθμό συμβάλουν στην ζώσα γιορτή.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τις 21 Μαίου και κορυφώνονται στις 29 Μαϊου στην Τοπική κοινότητα Μυστρά

  • 07:00 Αρχιερατική θεία Λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον αρχαιολογικό χώρο Μυστρά.
  • 10:30 Τέλεση Μνημοσύνου.
  • 10:45 Ομιλία από τον κ. Απόστολο Καρπόζηλο, Καθηγητή Παν/μίου Ιωαννίνων με θέμα: "Η υπέρτατη θυσία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου - Έκφραση της πνευματικής και εθνικής μας ταυτότητας".
  • 11:30 Τρισάγιο στον Ανδριάντα του πεσόντος Αυτοκράτορα. - Κατάθεση στεφάνων.
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη του Αυτοκράτορα και των συν αυτώ πεσόντων. Εθνικός Ύμνος.
  • 12:00 Κεντρική πλατεία Μυστρά - Εκδήλωση «Όταν η μνήμη ανασταίνει τη δόξα».
  • 18:00 14ος Παλαιολόγειος Δρόμος 2022.
  • 20:00 Απονομές επάθλων

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις