ΛΑΚΩΝΙΑ. Η ελιά καλαμών είναι το προϊόν που παράγει η νότια Πελοπόννησος και αποφέρει σημαντικά κέρδη σε παραγωγούς και εμπόρους. Η εξέλιξη που δίνει την δυνατότητα στους Μεσσήνιους να ονομάζουν την ελιά τους «Καλαμάτας» και σε όλους τους άλλους να χρησιμοποιούν τον όρο «Καλαμών» έχει επιφέρει τρικυμία παντού. Η Μαργαρίτα Σπυριδάκου καταγγέλλει προκλητικούς τοπικισμούς από θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Αναστασόπουλο και αντιλακωνική στάση στους δύο αντιπεριφερειάρχες από τη Λακωνία κ.κ. Βερούτη και Τζινιέρη.

Η περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας Μαργαρίτα Σπυριδάκου μόνη σχεδόν ανάμεσα σε όλο το σκηνικό αναστάτωσης και αναθεώρησης, «σηκώνει» από την πρώτη στιγμή στην πλάτη της το βάρος διεκδίκησης από τη Λακωνία.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής και οι συνεργάτες του κ. Νίκα οφείλουν να αντιληφθούν ότι ο θεσμικός τους ρόλος και τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί, απαιτούν σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναίσθηση ότι υπηρετούν τα συμφέροντα όλων των Πελοποννησίων πολιτών.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να εκδηλώνουν άκρατο τοπικισμό, οπαδικές συμπεριφορές και να εκφράζουν νοοτροπίες του τύπου «ο θάνατος σου, η ζωή μου»,

πανηγυρίζοντας για κάτι που οι ίδιοι δεν έχουν καμία απολύτως συμμετοχή.

Μία παρόμοια συμπεριφορά επέδειξε ο αρμόδιος Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εκ Μεσσηνίας προερχόμενος, κ. Στάθης Αναστασόπουλος, μετά την απόφαση του ΣτΕ που αφορά την ακύρωση της απόφασης Αποστόλου σχετικά με την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», σύμφωνα με την οποία πλέον αποκλειστικά και μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κτλ. θα μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη «Καλαμάτα» («Kalamata»).

Την ίδια λοιπόν χρονική στιγμή που στη Λακωνία οι παραγωγοί και τυποποιητές της «ελιάς Καλαμών» αγωνιούν για την τύχη του προϊόντος τους, που παρεμπιπτόντως η ποσότητα της Λακωνίας αντιστοιχεί στο 25 με 30 % της παραγωγής πανελλαδικά (ενώ της Μεσσηνίας στο 3%), ο εκπρόσωπος της Περιφερειακής Αρχής για τα αγροτικά θέματα κ. Αναστασόπουλος αδιαφορεί πλήρως για τους Λάκωνες και φυσικά και για τους Αρκάδες παραγωγούς και επιλέγει να κομπάζει και να πανηγυρίζει για τη δήθεν «νίκη» του, κάνοντας προκλητικές δηλώσεις σε τοπικά Μέσα Ενημέρωσης με έδρα τη Μεσσηνία, στα οποία παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος της Μεσσηνίας, εμπαίζοντας τους Λάκωνες παραγώγους και για να τους «χρυσώσει» το χάπι κάνει αναφορά σε δήθεν επέκταση του ΠΟΠ σε αόριστο χρόνο και χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

Ξεπερνώντας κάθε όριο μάλιστα ο κ. Αναστασόπουλος προσπαθεί να πιστωθεί την απόφαση του ΣτΕ λέγοντας ότι ο ίδιος είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι επί ημερών της Περιφερειακής Αρχής Νίκα δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια.

Το θέμα προτάθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο προς συζήτηση και ελήφθη σχετική απόφαση μετά από αίτημα 29 συμβούλων της Αντιπολίτευσης ενώ είχαν κάνει σχετικές παρεμβάσεις με επερωτήσεις οι Περιφερειακές Σύμβουλοι Ντίνα Νικολάκου, Δήμητρα Λυμπεροπούλου καθώς και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Πετράκος.

Με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου διαφωνήσαμε οι Λάκωνες Περιφερειακοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων γιατί αντιληφθήκαμε ότι υπάρχει κίνδυνος για τους παραγωγούς της Λακωνίας, εκτός από τους δύο Αντιπεριφερειάρχες του κ. Νίκα!

Για τη διεύρυνση του ΠΟΠ που αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο, ο κ. Νίκας έχει αδιαφορήσει πλήρως και σε καμία συνάντηση του μέχρι σήμερα με τους αρμόδιους Υπουργούς δεν έχει θέσει το θέμα.

Ο κ. Περιφερειάρχης οφείλει να διευκρινίσει αν αποδέχεται την ουσία, το πνεύμα και το ύφος του κ. Αναστασόπουλου, ο οποίος κινήθηκε με βάση καθαρά τοπικιστικά κίνητρα και να πράξει τα δέοντα, αποδεικνύοντας ότι είναι Περιφερειάρχης όλης της Πελοποννήσου.

Οι Αντιπεριφερειαρχες Λακωνίας κ. Βερούτης και κ. Τζινιέρης τηρούν σιγή ιχθύος. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν δέχτηκαν να συνταχθούν στην κοινή γραμμή για να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των Λακώνων παραγωγών.

Ελπίζω να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ενώσουν τη φωνή τους με τους υπόλοιπους Λάκωνες στη συγκεκριμένη στιγμή που ευθέως θίγονται τα συμφέροντα των αγροτών μας».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις