ΣΠΑΡΤΗ. Πέτρος Δούκας. Δήμαρχος Σπάρτης. To 2019 με μια αστραπιαία υποψηφιότητα κερδίζει τις εκλογές και γίνεται δήμαρχος Σπάρτης. Πολλοί, σχεδόν όλοι, τότε του έσφιξαν το χέρι και του ευχήθηκαν καλή δημαρχία. Οι Σπαρτιάτες τον είχαν ζωηρά στη μνήμη τους γιατί την διετία 2007-2009 ήταν υφυπουργός Εξωτερικών με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή. Λίγο πιο παλιά την τριετία 2004 – 2007 τον θυμήθηκαν υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών με πρωθυπουργό πάλι τον Κώστα Καραμανλή. Οι παλαιότεροι τον θυμήθηκαν το 1992-1993 πάλι υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Λιγότεροι θυμούνται ότι την πενταετία 2004 – 2009 ήταν βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ακόμα πιο λίγοι ότι το 1986 ανέλαβε Γενικός Διευθυντής της Citibank στην Ελλάδα σε ηλικία 34 ετών!

Σήμερα όλοι γνωρίζουν ότι είναι πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ελάχιστοι ξέρουν ότι είναι δεινός παίκτης του γκολφ. Χειμερινός κολυμβητής σε αλμυρό και γλυκό νερό. Μιλά αγγλικά με διπλωματική ευφράδεια. Εκλεκτικός στην κουζίνα που γεύεται αλλά και χειμαρρώδης καλοφαγάς στο καπηλειό. Απλοϊκός και άμεσος. Επιμελώς ατημέλητος ή ατημέλητα επιμελής. Λίγη σημασία δίνει στους τύπους. Ο τύπος όμως τον ενδιαφέρει. Η ουσία πρέπει να τον κεντρίσει αλλιώς είναι απλά μια άποψη. Δεν περίμενε να βρει τον δήμο Σπάρτης τόσο υποστελεχωμένο. Λατρεύει τις αρχαίες καταβολές αλλά όχι τις απαρχαιωμένες υποδομές στην πόλη. Ποτέ δεν έκρυψε την ιδεολογία του σε σχέση με την πολιτική και την οικονομία. Δεν κάμπτεται εύκολα ακόμα και όταν άλλοι θα κατέρρεαν κάτω από το όποιο ακούσιο ή εκούσιο βάρος. Δεν στέκεται εντός και επί τα αυτά και προτιμά τα εντός, εκτός εναλλάξ. Όταν το πολιτικό σκηνικό φορτίζεται με καταιγιστικές εξελίξεις μπορεί να αναδειχθεί στιβαρός, όταν το κοινωνικό στερέωμα «κλειδώνει» αποδιοπομπαίους στόχους ενοχής κατορθώνει να απαντά με στοχασμούς ανοχής. Αναδεικνύει μια Αυτοδιοίκηση γένους θηλυκού. Επιτρέπει, ανατρέπει. Ακομπλεξάριστος. Αξιώνει από τον δημότη να συμμετέχει στην προσπάθεια ανασύνταξης και ανόρθωσης της πόλης και των χωριών. Δεν τον θέλει θεατή. Έδωσε πόστα και εξουσία σε πολιτικούς αντιπάλους αλλά όχι τα δεύτερα κλειδιά του δήμου.

Θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Σπάρτης, αυτή τη φορά με πιο ρεαλιστικό πρόγραμμα, με βαθιά αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί και με την άνεση εκείνου που δεν έχει αυτοσκοπό την εκλογή αλλά στόχο την επιτυχία. Όμως όσο διαμορφώνει κλίμα στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα και προετοιμάζει την «ώρα της Σπάρτης» τόσο εκπνέουν και τα περιθώρια αντοχής της πόλης και των χωριών που θέλουν καλύτερες μέρες, πάση θυσία.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις