ΕΛΛΑΔΑ. Με πολύ ικανοποιητικές τιμές έφυγαν τα τελευταία Lane Late και Navel Late.

Άργησε αλλά παίρνει τιμή το πορτοκάλι με τα Βαλέντσια της Λακωνίας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου να διεκδικούν με αξιώσεις ακόμα καλύτερες τιμές μέσω των εξαγωγών. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως τα τελευταία Lane Late και Navel Late πληρώθηκαν έως και 60-70 λεπτά το κιλό.

Επίκειται συμφωνία για Γαλλία με Βαλέντσια στα 70 λεπτά

Κατά 50 με 55% υπολογίζει ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός εσπεριδοειδών από την περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, ότι έχει προχωρήσει η συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο: «από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ενταθούν οι κοπές στα Βαλέντσια. Επίσης επίκειται συμφωνία για εξαγωγή με τιμή στα 70 λεπτά, παραδοτέο προϊόν σε χώρα της ΕΕ. Πριν από μια βδομάδα με δέκα ημέρες ολοκληρώθηκαν εδώ οι κοπές στα Lane Late και Navel Late. Οι τιμές παραγωγού στα Lane Late έφτασαν στις τελευταίες κοπές και τα 70 λεπτά το κιλό, ενώ στα Navel Late τα 60 λεπτά. Αυτές οι τιμές είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές και θα αποτελέσουν πρόκριμα και για άνοδο τιμών και στα εναπομείναντα Βαλέντσια του νομού Λακωνίας. Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Γαλλία τα Ισπανικά Βαλέντσια τιμώνται για παραδοτέο προϊόν στα 60 λεπτά το κιλό, ενώ στα προέλευσης Μαρόκου τα 55 λεπτά ανά κιλό. Τα Lane Late και τα Navel Late είχαν σχετικά ικανοποιητική παραγωγή με μια μείωση μόνο 10% από πέρσι». Σημειώνεται πως στο νομό Λακωνίας, καλλιεργούνται γύρω στα 40.000 με 50.000 στρέμματα εσπεριδοειδών, αλλά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο οι τιμές του παραγωγού στα Βαλέντσια, δεν ξεπερνούν τα 20-22 λεπτά το κιλό.

Από την περιοχή των Μολάων-Πακίων ο Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός με Βαλέντσια τόνισε στον ΑγροΤύπο πως ένα μεγάλο ποσοστό από το προϊόν που πάγωσε, έφυγε για μια τιμή που κυμάνθηκε μεταξύ 8-12 λεπτών το κιλό.

Χάνουν στρέμματα λόγω της ακτινιδιάς τα εσπεριδοειδή στην Άρτα, τέλος τα Βαλέντσια

Σε 25.000 με 30.000 στρέμματα υπολογίζει τις εκτάσεις με εσπεριδοειδή στο νομό Άρτας ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας (πρώην ΕΑΣ), κ. Νίκος Γκίζας. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γκίζας: «αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές και δεν υπάρχουν Βαλέντσια να φύγουν για το εμπόριο, καθότι και λίγες οι εκτάσεις πλέον εδώ. Παλιότερα ο νομός μας συναγωνίζονταν την περιοχή της Αργοναυπλίας στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, πλέον δεν έχει πολλές εκτάσεις. Αυτό οφείλεται στην ραγδαία επέκταση της καλλιέργειας της ακτινιδιάς, η οποία κερδίζει συνεχώς νέες εκτάσεις. Όσον αφορά στα εσπεριδοειδή, όσοι αγρότες κάνουν νέες φυτεύσεις προτιμούν κυρίως πορτοκάλια, αλλά και μανταρίνια, πρώιμες και όψιμες ποικιλίες, που τις δοκιμάζουν πρώτα και μετά κάνουν εκτεταμένη φύτευση».

Ολοκληρώθηκαν οι κοπές και στην Αργολίδα

Τελείωσαν οι κοπές στα λίγα λόγω και των παγετών Βαλέντσια της περιοχής της Αργολίδας, τόνισε τέλος μιλώντας στον ΑγροΤύπο από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Κουτσοπόδι Αργολίδας. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγρότες της περιοχές έχουν πλέον επικεντρωθεί στο μάζεμα του βερίκοκου.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις