ΜΥΣΤΡΑΣ. Δύο χρόνια χωρίς το αγαπημένο Πανηγύρι του Μυστρά, ελέω καραντίνας, μέτρων αλλά και συνακόλουθων ανησυχιών αφού «οι συνθήκες δεν επέτρεπαν το ρίσκο του συνωστισμού», είναι αρκετά!

  • Η πλέον διάσημη μα και μακροβιότερη Εμποροπανήγυρη της Λακωνίας, καταφθάνει πλησίστια, 27 Αυγούστου – 2 Σεπτεμβρίου 2022

Μεγάλο ενδιαφέρον

«Εφέτος υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από επαγγελματίες, για να συμμετάσχουν στην Εμποροπανήγυρη του Μυστρά. Υπολογίζω γύρω στους 130 εμπόρους, 2 Λούνα Παρκ, 5 με 6 καταστήματα εστίασης και βλέπουμε…», ανέφερε στο notospress. gr, ο πρόεδρος της Κοινότητας Μυστρά, Δημήτρης Σκρουμπέλος.

  • Επανεκκίνηση – Restart Μυστράς, how to…

Πρόθεση μείωσης κόστους μίσθωσης

«Στόχος της Επιτροπής που έχει συστήσει ο Δήμος, αποτελούμενης από αιρετούς και υπαλλήλους, είναι μια σοβαρή μείωση στα μισθώματα… Να εξυπηρετηθούν, έτσι, όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες….

Αποζητούμε μια συνολική επανεκκίνηση… να κάνουμε ένα Restart, στο Πανηγύρι, στον Μυστρά, στον τόπο..», πρόσθεσε.

Ο κόσμος ρωτάει

«Καθημερινά, συναντάω συμπολίτες, που με ενδιαφέρον ρωτούν για το Πανηγύρι… Και οι απόδημοι, ρωτούν, ενδιαφέρονται» λέει ο πρόεδρος του Μυστρά.

Ευθύνη του Δήμου

Καθώς η σχετική νομοθεσία διαφοροποιήθηκε, την ευθύνη διοργάνωσης εμποροπανηγύρεων «υπό όρους και προϋποθέσεις» την επωμίζονται οι Δήμοι. Η εμποροπανήγυρη του Μυστρά θα διεξαχθεί στον δημοτικό χώρο του γηπέδου Μυστρά (Μπεζεστένι) και μπροστά από αυτόν, συνεχίζοντας κατά μήκος της δημοτικής οδού μέχρι την ΕΟ Σπάρτης – Μυστρά, από το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκη Αϊβαλή» έως το κάμπινγκ…

  • Φήμες τα περί ενοχλήσεων και παραπόνων από τις ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής

Σχετικά με την παραφιλολογία που είχε αναπτυχθεί τα προηγούμενα χρόνια σύμφωνα με την οποία «…ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων ενοχλούνται από τη λειτουργία της Εμποροπανήγυρης τον Αύγουστο», ο Δ. Σκρουμπέλος, ανέφερε:

«Αυτά, είναι συζητήσεις καφενειακού επιπέδου… Προσωπικά, σε εμένα κανείς δεν παραπονέθηκε.. Κανένας, ούτε από τους ιδιοκτήτες των μονάδων ούτε από τα διευθυντικά στελέχη…

Μα τώρα μιλάμε για σοβαρές επιχειρήσεις, διεθνούς επιπέδου, με υψηλό επαγγελματισμό και ειδίκευση, δεν θα έκανα δήθεν διαρροές, θα μιλούσαν με εμάς, απευθείας, για τους όρους και της συνθήκες λειτουργίας..

Εν τέλει και αυτοί και όλοι μας, το συναντήσαμε το Πανηγύρι, δεν μας συνάντησε. Υπήρχε πριν από εμάς και θα υπάρχει και μετά.

Όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν την ύπαρξή του.»

  • Πανηγύρι του Μυστρά – Τι νέο έρχεται;

Εφέτος υπάρχει ο σχεδιασμός να ενισχυθεί η δράση με μουσικές βραδιές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εν γένει! Στο πλαίσιο της επανεκκίνησης και του γενικού … Restart του Μυστρά και του τόπου!

Οι εκδηλώσεις θα φιλοξενούνται στον χώρο τού υπαίθριου παρκινγκ του Μουσείου Φωτογραφικών Μηχανών «Τάκη Αϊβαλή».

Καλά όλα αυτά, αλλά τα έσοδα από το Πανηγύρι, πού πηγαίνουν;

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από το 2010, όλα τα έσοδα της Εμποροπανήγυρης του Μυστρά κατευθύνονται στην υλοποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, στη Δ.Ε. Μυστρά.

«Πρόκειται για ένα ποσό γύρω στα 55.000 €» διευκρινίζει ο Δ. Σκρουμπέλος.

Αισιόδοξο το γεγονός πως βαίνει προς ολοκλήρωση το έργο βελτίωσης ύδρευσης Μυστρά, «…έργο του “Φιλόδημος” που δημοπρατήθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Βαλιώτη, και υλοποιείται από τη Δημοτική Αρχή Δούκα.

Ο αγωγός έχει υλοποιηθεί στο 90%. Κατασκευάζεται από τη ΔΕΥΑΣ και μεταφέρει νερό από τη νέα δεξαμενή του Μυστρά στον οικισμό του Νέου Μυστρά και τον οικισμό του Παλαιολογίου», λέει ο πρόεδρος.

Έργο πνοής για τον τόπο, συνυπολογίζοντας τις πρόσθετες ανάγκες του καλοκαιριού, της εποχικής πληθυσμιακής επαύξησης και λειτουργίας τουριστικών ή σχετιζομένων με τουρισμό επιχειρήσεων.

Με αισιοδοξία αναμένεται απάντηση για την ένταξη στο «Αντώνης Τρίτσης» αγωγού σύνδεσης με τον Βιολογικό Καθαρισμό.

Όπως τόνισε ο Δ. Σκρουμπέλος,

«..Ο κ. Πέτσας δεσμεύτηκε για την ένταξη της πρότασης, εκτός ανώτατου ορίου συνολικού προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στον Δήμο Σπάρτης και κατά προτεραιότητα».

  • Πάνω από 400 χρόνια Ιστορίας

Το αγαπημένο σε όλους μας Πανηγύρι του Μυστρά, έχει Ιστορία 400 και πλέον ετών, «με έντονα τονισμένο και, πέρα από τον οικονομικό, τον θρησκευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα», ανέφερε ο Δ. Σκρουμπέλος.