ΣΠΑΡΤΗ. Αδιαμφισβήτητα, μόνο το όνομα της πόλης κουβαλάει μια σπουδαία κληρονομιά. Επισκέπτες, από κάθε μεριά του πλανήτη, ταξιδεύουν για να γνωρίσουν το μέρος, που ανδρώθηκε ο ξακουστός στρατός των Σπαρτιατών. Να δουν από κοντά το σημείο μηδέν που γεννήθηκε και άκμασε η βυζαντινή αυτοκρατορία.

Εκτός όμως από τη γεμάτη ιστορία, η Λακωνία είναι ένας προορισμός που είναι προικισμένος με περίσσια φυσική ομορφιά, τόσο σε χειμερινούς, όσο και σε καλοκαιρινούς προορισμούς.

Η φήμη που έχει επικρατήσει έξω από τα τείχη της πόλης είναι παραπάνω από θαυμαστή και αξιοζήλευτη. Ισχύει το ίδιο όμως στο εσωτερικό της;

Δυστυχώς η σημερινή κατάσταση της Σπάρτης δεν θυμίζει σε τίποτα τη δόξα των τότε χρόνων και είναι άδικο να μπαίνει στην ίδια πρόταση μαζί με ονόματα όπως των Βασιλέων Λεωνίδα και Μενελάου, του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ή του Νομοθέτη Λυκούργου.

Η Σπάρτη, χρόνο με το χρόνο, μαραζώνει ακόμα περισσότερο, επιλέγοντας συνειδητά και εμμονικά να αναλωθεί στην εσωστρέφειά της. Πληθυσμός γερασμένος, με νοοτροπία κάμποσων προηγούμενων παλαιών χρόνων. Μια αγορά που αργοπεθαίνει, καθώς στους δύο κεντρικούς δρόμους (Παλαιολόγου και Λυκούργου) τα ανοίκιαστα μαγαζιά πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Ο δε πεζόδρομος που θα έπρεπε να αποτελεί την κεντρική αγορά μοιάζει περισσότερο με εγκαταλελειμμένο απόμερο σοκάκι. Η διασκέδαση βρίσκεται στα όρια του αποδεκτού. Επιλογές περιορισμένες και χωρίς κάποια ιδιαίτερη εναλλαγή στην καθημερινότητα.

Πως μια πόλη μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται, αν όχι να ανθίσει, όταν δεν έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές για την επόμενη γενιά;

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις που υπάρχουν στην αγορά, αργά ή γρήγορα, θα οδηγηθούν στη σκληρή πραγματικότητα του λουκέτου. Τα νέα άτομα δεν πείθονται να οραματιστούν το μέλλον τους εδώ και να συνεχίσουν την ήδη υπάρχουσα οικογενειακή επιχείρηση, με αποτέλεσμα να αναζητούν, σε μεγάλα αστικά κέντρα, μια καλύτερη τύχη. Ακόμα και στις εργασιακές «ευκαιρίες», χωρίς τον απαραίτητο ανταγωνισμό στη γενικότερη εικόνα της αγοράς, υπάρχει άγονος τόπος.

Σε λίγους μήνες θα δημοσιευτούν τα αποτελέσματα για την απογραφή 2021 όπου τα νούμερα θα είναι αρκετά μειωμένα. Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως είναι ζωτικής σημασίας ο πληθυσμός της Σπάρτης να αυξηθεί. Οι λόγοι εμπορικοί, οικονομικοί, πολιτιστικοί, ψυχαγωγικοί, μα πάνω από όλα για να υπάρξει μια διαφορετική συνέχεια στην οποία δεν θα έχουν θέση τα τετριμμένα του σήμερα.

Η πόλη θα προχωρήσει, και αυτό πρέπει, είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε με εμάς είτε χωρίς εμάς. Ξένες επενδύσεις που δεν έχουν γίνει όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, αξιοποιούν τα αυτονόητα. Η ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων έρχεται αποκλειστικά από το τομέα του Τουρισμού με τις νέες ξενοδοχειακές μονάδες που εγκαθίστανται στη γύρω, από το Κάστρο του Μυστρά, περιοχή.

Ο τουρισμός θα πληθαίνει συνεχώς με την τάση να είναι μονίμως αυξητική. Λεωφορεία και αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, θα περνούν από το κέντρο της πόλης μόνο για να βρεθούν στο δρόμο προς το Μυστρά. Ακόμη και το κάστρο παραμένει σήμερα αναξιοποίητο αλλά κάποιοι φαίνεται να το συνειδητοποιούν και να αρχίζει να αχνοφαίνεται μια ηλιαχτίδα ελπίδας. Όλοι οι παραπάνω επισκέπτες δεν θα έχουν λόγο να παραμείνουν στην πόλη και έτσι αναπόφευκτα θα οδηγούνται σε άλλες επιλογές.

Η Σπάρτη του σήμερα δεν είναι σε θέση να φανεί αντάξια της ιστορίας της. Οφείλει όμως, να κοιτάξει κατάματα την επόμενη γενιά, να δουλέψει σκληρά με τον απαραίτητο ζήλο ώστε να της δώσει ευκαιρίες και επιχειρήματα και εν τέλη να την πείσει να παραμείνει.

Όχι για το παρελθόν και την ιστορία, αλλά για το μέλλον και τα παιδιά μας……

Εφικτό; …

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις