ΚΑΛΑΜΑΤΑ. Το πρώτο βήμα για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, παρουσία της Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ Χριστιάνας Καλογήρου.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένα κυκεώνας συζητήσεων, διαβουλεύσεων αλλά και αντιμαχιών με βασικό πρωταγωνιστή την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξε συζήτηση για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και κατατέθηκαν προτάσεις με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του προϊόντος. Ως θέματα τέθηκαν:

  • η μεταβατική περίοδος χρήσης του ονόματος «Καλαμάτα»
  • η επικαιροποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ
  • η διερεύνηση πιθανής επέκτασης ζώνης
  • μέσω της Ε.Ε. η θωράκιση του προϊόντος έναντι τρίτων χωρών

Ωστόσο , δεν υπήρξε κάποια ριζική εξέλιξη η καταληκτική απόφαση, γεγονός που αφήνει περιθώριο για περαιτέρω διάλογο, κάτι που δεσμεύθηκαν και οι παρευρισκόμενοι στην σύσκεψη, ώστε να επέλθουν τα αναμενόμενα και επιθυμητά αποτελέσματα.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση, ανέφερε:

«Στις 31 Μαΐου όταν και γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είχα αναφέρει ότι πέραν των άλλων είναι σημαντικό να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στήριξη και ανάδειξη του προϊόντος. Και η σημερινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε. Ως φορείς καταθέσαμε απόψεις και προτάσεις προκειμένου να οδηγηθούμε στη θέσπιση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του εμβληματικού μας προϊόντος. Μένει ο διάλογος να συνεχιστεί και σύντομα να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννης Πάζιος, ο αντιπρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Δημήτρης Γυφτέας, ο γραμματέας του Συλλόγου Γιάννης Σταθόπουλος, ο τεχνικός σύμβουλος Κώστας Πεϊμανίδης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Λακωνίας Σταύρος Χρυσαδάκος και Παναγιώτης Φαρλέκας και υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις