ΛΑΚΩΝΙΑ. Στην κρισιμότερη ίσως φάση του προβληματισμού για την ελιά Καλαμών σε σχέση πάντα και με την προοπτική του ΠΟΠ Καλαμάτα η περιφερειακή σύμβουλος Λακωνίας Ντία Τζανετέα έκανε – πρότεινε την κίνηση ρουά – ματ για ένα από τα βασικότερα προϊόντα της Λακωνίας αλλά και της χώρας.

Παράλληλα με την θεσμική κατοχύρωση των ιστορικών δικαιωμάτων της επιτραπέζιας ελιάς, πρότεινε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου την ένταξη της ελιάς Καλαμών στον εθνικό κατάλογο του ΤΕΒΑ.

Όπως σημειώνει η πρ. αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα «το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) υποστηρίζει τη διανομή τροφίμων και βασικών υλικών αγαθών, συνδυάζεται με συνοδευτικά μέτρα τα οποία συμβάλλουν στην κοινωνική ενσωμάτωση των ωφελουμένων και υλοποιείται στο σύνολο της χώρας. Το πεδίο εφαρμογής του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I). Για την τόνωση της αγοράς της τυποποιημένης βρώσιμης ελιάς Καλαμών το ΠεΣυ Πελοποννήσου διεκδικεί και προτείνει προς την Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και την Διαχειριστική Αρχή των ΤΕΒΑ, την προώθηση της τυποποιημένης Ελιάς Καλαμών με την ένταξη της στον Εθνικό και Ευρωπαϊκό κατάλογο ΤΕΒΑ».

Σύμφωνα με την Ντία Τζανετέα αυτή η ένταξη θα έχει πολλαπλά οφέλη για την τόνωση της εσωτερικής αγοράς και με ανάλογες τιμές εμπορίας και για τους αγρότες παραγωγούς.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις