ΣΠΑΡΤΗ. Όπως γνωστοποιήθηκε, αρμοδίως, ολοκληρώθηκε μέσα στον Ιούνιο, «…η διαβούλευση για το πρόγραμμα μείωσης αποβλήτων του Δήμου Σπάρτης, με συμμετοχή των δημοτών».

Περαιτέρω, η διαβούλευση συνοδεύτηκε από «πολύ θετικά σχόλια, και συναίνεση στο να διαχωρίσουμε τα οργανικά που αποτελούν το 46% των αποβλήτων μας χωριστά από τα υπόλοιπα απόβλητα».

Διαλογή στην πηγή – Κάλεσμα στους δημότες

Ο Δήμος Σπάρτης δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος διαλογής στην πηγή των αποβλήτων της επικράτειάς του.

Έτσι απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους δημότες να συμβάλλουν στον διαχωρισμό όλο και περισσότερων ανακυκλώσιμων υλικών και την ορθή απόρριψη τους.

«Όλοι μαζί μπορούμε για ένα καθαρό και πράσινο Δήμο Σπάρτης. Θέλουμε όλους τους Δημότες, Συμμάχους, στην προσπάθεια του Δήμου για περισσότερη ανακύκλωση και λιγότερα απόβλητα!», τονίζεται ιδιαιτέρως.

  • 170 τόνοι ανακυκλώσιμων στο ΚΔΑΥ «Λακωνική Βιοενεργειακή»

Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι από τα μέσα Μαΐου ο Δήμος Σπάρτης ξεκίνησε να οδηγεί τα προδιαλεγμένα ανακυκλώσιμά του στο ΚΔΑΥ της τοπικής πολυμετοχικής εταιρείας «Λακωνική Βιοενεργειακή»

Όπως περιγράφηκε, «…Οι κατ’ αρχήν μακρόχρονες συζητήσεις και το θετικό κλίμα συνεννόησης απέφερε καρπούς. Επ' ωφελεία του περιβάλλοντος, και της υγείας μας, γενικά αλλά και κυρίως της τοπικής κοινωνίας τα προς ανακύκλωση απορριφθέντα υλικά ζυγίσθηκαν για την περίοδο μέχρι τέλος Ιουνίου στους 170 τόνους. Ένας αριθμός που υπόσχεται πολλά για το μέλλον, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Τα άχρηστα εντός των κάδων υλικά δεν είναι λίγα, είναι πολλά της τάξης του 40%, και πολύ μακριά από τον στόχο του Δήμου μας.»

Προσδοκίες για καθαρότητα 98 %

Στον Δήμο υποστηρίζουν πως η ανακύκλωση των υλικών μπορεί να φτάσει σε καθαρότητα το 98 % «…όταν γίνεται σωστός διαχωρισμός και δεν πετιούνται υπολείμματα». Μάλιστα, «…πολύ υψηλή καθαρότητα υλικών παρατηρείτε και στις γωνιές ανακύκλωσης 6 ρευμάτων που έχουν τοποθετηθεί σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας».

Από τον Δήμο Σπάρτης, εκφράζεται η αισιοδοξία πως, «…είναι στο χέρι όλων μας να βελτιώσουμε και την ποσότητα αλλά και το ποσοστό των καθαρών ανακυκλώσιμων υλικών που απορρίπτουμε στους μπλε κάδους το αμέσως επόμενο διάστημα» αφού «μόνο προς γενικό καλό μπορεί να οδηγήσει μια τέτοια ενέργεια μας»:

«…Πέρα από το τεράστιο περιβαλλοντικό όφελος μέσω της ανακύκλωσης για τον Δήμο μας, υπάρχει η οικονομική και κοινωνική διάσταση του θέματος.

  • Μειώνουμε τα κόστη διαχείρισης των σύμμεικτων αποβλήτων,
  • βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα λόγω μικρότερης μεταφοράς και καυσίμων με παράλληλη ανάπτυξη τόσο για νέες θέσεις εργασίας σε συμπολίτες μας όσο και διάχυσης παράλληλων οικονομικών δραστηριοτήτων με την μεταφορά και διαχείριση των ανακτημένων καθαρών πλέον προς ανακύκλωση υλικών,
  • μειώνεται το κόστος του Δήμου για το τέλος ταφής και,
  • συμβάλλουμε έμπρακτα στους υψηλούς στόχους της κυκλικής οικονομίας….»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις