ΛΑΚΩΝΙΑ. Φυσικά δεν πρόκειται για μια χούφτα αλλά για σοδειές πλούτου. Η Λακωνική παραγωγή σε ελιά Καλαμών μπορεί να έχει βέτο. Ανακοινώθηκε ότι την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022 και ώρα 19.30 μμ στο Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση - συζήτηση μεταξύ των Συλλογικών Φορέων της Μεσσηνίας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας, Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ (ΣΥΜΕΠΟΠ) ) και της Συντονιστικής Επιτροπής Λακωνίας για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Καταρχήν είναι θετικό να «ανοίγει» το θέμα. Ανοίγει όμως; Δηλαδή θα είναι όλοι αυτοί που πρέπει στη σύσκεψη; Θα καταγραφεί η σύσκεψη; Θα έχει πρόσβαση σε αυτήν ο παραγωγός ελιάς καλαμών από τη Λακωνία; Μια θα είναι η ροπή της συζήτησης και η φορά του προβληματισμού; Η Μεσσηνία επιτρέπει ή η Λακωνία διεκδικεί;

Θέματα της συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα είναι:

  • Η απόφαση του ΣτΕ για τη γνωστή «ρύθμιση Αποστόλου» (σκεπτικό , διατακτικό ) και οι επιπτώσεις αυτής .
  • Ο Παραγωγοί ελιάς καλαμών στις νέες συνθήκες. Δυνατότητες, Προοπτικές και εμπόδια.
  • Σχεδιασμός μέτρων και δράσεων για την υλοποίηση του στόχου της επέκτασης της ζώνης του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».
  • Η συνάντηση - συζήτηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι δημόσια και ανοικτή σε όσους παραγωγούς επιθυμούν να την παρακολουθήσουν.

Συνεπώς περιμένουμε:

Η σύσκεψη να είναι ανοικτή στους παραγωγούς ελιάς καλαμών. Η αίθουσα συνεδριάσεων είναι τεράστια, αεριζόμενη, με ελεγχόμενες πόρτες παντού.

Στη σύσκεψη πρέπει να πάρουν θέση - και όχι απλά να χαιρετίσουν ως παραχωρητές της αίθουσας - οι δύο αντιπεριφερειάρχες Λακωνίας κ.κ. Τζινιέρης και Βερούτης;

Στη σύσκεψη πρέπει να πάρουν μέρος και θέση οι βουλευτές Λακωνίας, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ Αραχωβίτης και οι κομίζοντες την Αγροτική Πολιτική της Κυβέρνησης κ. κ. Δαβάκης και Κρητικός.

Στη σύσκεψη πρέπει να είναι ξεκάθαρο με αριθμούς ποιο θα είναι το κόστος, η ζημιά, στην ελιά καλαμών που παράγεται στη Λακωνία από το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτα».

Στη σύσκεψη πρέπει να γίνει σαφές ποιο είναι το διακύβευμα, ποιος είναι ο στόχος, ποια είναι τα σημεία διαφωνίας και ποια τα σημεία συμφωνίας Λακωνίας - Μεσσηνίας.

Στη σύσκεψη πρέπει να ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το συμπέρασμα και ποια ισχύ θα έχει.

Στη σύσκεψη πρέπει να υπάρχει ισχυρή, αντιπροσωπευτική και καταγεγραμμένη εκπροσώπηση των λακώνων παραγωγών ελιάς καλαμών, για να έχει νόημα και ισχύ όποιο συμπέρασμα.

Στη σύσκεψη πρέπει να γίνει σαφές γιατί ήταν αναγκαία η παρουσία των εκπροσώπων της Καλαμάτας, σε αυτή τη φάση.

Στη σύσκεψη δεν θα έβλαπτε να συμμετείχαν πρόσωπα όπως ο κ. Νίκας.

Στη σύσκεψη εφόσον υπάρχει θέμα για τα μέτρα και τις δράσεις επέκτασης της ζώνης ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» πρέπει να γίνει σαφές αν είναι βιώσιμη μια επέκταση που περιλαμβάνει τη Λακωνία αλλά θα αφήνει έξω άλλες περιοχές είτε όμορες, είτε με ισχυρή παραγωγή σε Καλαμών.

Επειδή σε προηγούμενες προσπάθειες δημόσιου διαλόγου για το ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» υπήρξαν κρυπτείες που μοιραία προκάλεσαν παρερμηνείες και αποπροσανατολισμό, στη σύσκεψη αυτή πρέπει να καταγραφεί από τα ΜΜΕ το σύνολο των τοποθετήσεων κάθε πρόσωπου που θα ζητήσει και θα πάρει τον λόγο αλλά ενδεχομένως και προσώπων που θα ζητήσουν τον λόγο αλλά δεν θα τον έχουν λόγω ανεπάρκειας χρόνου ή χώρου.

Σε κάθε περίπτωση είναι θετική η κινητικότητα για το θέμα και ειδικά στην περίπτωση που τηρηθούν τα πιο πάνω θα αξίζουν και τα συγχαρητήρια στους διοργανωτές.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις