ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Ο πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού «Ένωση» Μεσσηνίας Γιώργος Λαζογιάννης απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γ. Γεωργαντά, τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, τους βουλευτές Μεσσηνίας και τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε) σχετικά με τις Κρατικές Ενισχύσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Όπως αναφέρει «δημοσιεύτηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωση παροχής διευκρινίσεων σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις και την επιστρεπτέα προκαταβολή.

(https://www.opekepe.gr/enimerosi/anouncements/4311-diefkriniseis-sxetika-me-tis-kratikes-enisxyseis-kai-tin-epistreptea-prokatavoli)

Οι παραγωγοί οι οποίοι ενισχύθηκαν στους κάτωθι τομείς:

 • Παραγωγή ξηρών Σύκων
 • Υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla
 • Θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε τομάτες και αγγούρια σε όλη την επικράτεια εξαιρουμένης της Κρήτης
 • Καλοκαιρινή και φθινοπωρινή πατάτα
 • Παραγωγή μελιού
 • Επίσπορη και βιομηχανική πατάτα
 • Μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη
 • Βουβαλοτροφία
 • Επιτραπέζια ελιά-λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190
 • Καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια.
 • Εκτροφή χοίρων
 • Εκτροφή αυτόχθονων μαύρων χοίρων
 • Καλλιέργεια Λεβάντας
 • Επιτραπέζια Ελιά πλην Καλαμών και του κωδικού 2008190
 • Καλλιέργεια Καπνού

Ενημερώθηκαν ότι: Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού, αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή

Έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Κατ’ εξαίρεση ειδικά για πυρόπληκτες περιοχές, όπως καθορίζονται με βάσει την κείμενη νομοθεσία, όπου ορίζεται ως μη επιστρεπτέο ποσό το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός, για τον υπολογισμό της τελικής ενίσχυσης θα αφαιρείται το 50% του συνολικού ποσού που έλαβαν ως ενίσχυση από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Για τους παραγωγούς η επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίζεται σε 2 σκέλη το πρώτο αφορά το 50% του ποσού που δεν θα επιστραφεί (μη επιστρεπτέα) και το δεύτερο αφορά το υπόλοιπο 50% που θα επιστραφεί

Παράδειγμα

Παραγωγός ο οποίος είχε λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή 1000€ θα πρέπει να επιστρέψει τα 500€ και τα υπόλοιπα 500€ δεν τα αποδίδει.

Ο ίδιος παραγωγός αν ήταν δικαιούχος ενίσχυσης για τα άνωθεν προϊόντα 600€ θα του καταβληθούν 100€ και τα υπόλοιπα 500€ θα συμψηφιστούν με τα 500€ (που δεν θα επέστρεφε από την επιστρεπτέα προκαταβολή - είναι το σκέλος της μη επιστρεπτέας) και θα καταβάλλει κανονικά τα υπόλοιπα 500€ της επιστρεπτέας στην Εφορία. Κοινώς επιστρέφεται όλο το ποσό της επιστρεπτέας!!

Σε περίπτωση που ο ανωτέρω παραγωγός είναι πυρόπληκτος:

Για τα 1000€ επιστρεπτέας προκαταβολής δεν χρειάζεται να επιστρέψει τίποτα. Ωστόσο για τα 600€ ενίσχυσης που δικαιούται τελικά θα του καταβληθούν 100€»

Ο πρόεδρος καταλήγει: «Με δεδομένη την κατάσταση που βρίσκεται ο πρωτογενής τομέας με τα εξοντωτικά κόστη διαβίωσης και παραγωγής είναι παράλογο να συμψηφίζονται οι ενισχύσεις ειδικά σε πυρόπληκτους παραγωγούς την στιγμή μάλιστα που οι μη κατά κύριο επάγγελμα παραγωγοί που ήταν πυρόπληκτοι δεν ενισχύθηκαν. Καλούμε τα αρμόδια Υπουργεία να μεριμνήσουν άμεσα για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε, είτε να υπάρξει συμψηφισμός με το σκέλος του προς επιστροφή ποσού, είτε αν το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά στοιχεία να μην υπάρξει συμψηφισμός. Παράλληλα να μεριμνήσουν άμεσα για την περαιτέρω ενίσχυση των παραγωγών για την αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και δη του συνόλου των πυρόπληκτων».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις