ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ. Ακόμη ένα βήμα προς την κατεύθυνση της επίλυσης προβλημάτων και της προσέγγισης απόψεων έγινε από τους αγροτικούς φορείς της Μεσσηνίας (Αγροτικός Συνεταιρισμός Ένωση Μεσσηνίας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Νηλέας, Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας, Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ-ΣΥΜΕΠΟΠ) και τη Συντονιστική Επιτροπή Λακωνίας, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο Λακωνίας για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ 1149/2022 έφερε νέα δεδομένα στη σήμανση της διακινούμενης ελιάς Καλαμών, που οδηγούν στην ακύρωση της «Ρύθμισης Αποστόλου». Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο γεωπόνος Σταύρος Χρυσαδάκος, που συμμετείχε στον διάλογο ως μέλος της συντονιστικής επιτροπής Λακωνίας:

«Υπάρχει ένας διαρκής διάλογος για την επέκταση της Ευρωπαϊκής Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΓΕ) ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στη Νότια Πελοπόννησο. Στην τελευταία συνάντηση υπήρχαν και περίπου 50 παρατηρητές που είχαν επιλεγεί λόγω του προβλήματος με την πανδημία. Ο διάλογος αυτός θα συνεχιστεί στα χωριά όπου θα περιοδεύσει η επιτροπή».

Οι άξονες

Ειδικότερα, όπως τονίζει ο κ. Χρυσαδάκος, «καταλήξαμε σε κάποιους άξονες: Ο πρώτος αφορά την αναγκαιότητα για μία ολοκληρωμένη εθνική κλαδική πολιτική για την επιτραπέζια ελιά Καλαμών. Ο δεύτερος, τις αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν, με πρώτο βήμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ολοκληρώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τον κύκλο διαβουλεύσεων που διενεργεί και άμεσα, σε συμφωνία με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ, να προχωρήσει στην έκδοση Πράξης που θα ακυρώνει την προηγούμενη “ρύθμιση Αποστόλου”, καταργώντας έτσι το εφεύρημα της συνωνυμίας.

Παράλληλα, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε οργανωτικές παρεμβάσεις, όπως η συγκρότηση φακέλου εκσυγχρονισμού προδιαγραφών της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και η συγκρότηση σχετικού φακέλου για την επέκταση ζώνης της ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στη Νότια Πελοπόννησο.

Τα σχετικά έγγραφα και μελέτες θα εκτεθούν για δημόσια διαβούλευση σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος. Τέλος, αποφασίστηκε να υπάρχουν παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης που θα έχουν στόχο την πλήρη ενημέρωση των παραγωγών και αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και της καταστροφολογίας που διασπείρεται με έντονους και ανησυχητικούς ρυθμούς».

Σε αριθμούς

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σημεία αναφοράς ήταν τα ακόλουθα:

Η ετήσια παραγωγή της χώρας υπό κανονικές συνθήκες υπερβαίνει τους 100.000 τόνους.

Η ετήσια κατανάλωση επιτραπέζιας ελιάς στο απόλυτα προστατευόμενο περιβάλλον της ΕΕ υπερβαίνει τους 500.000 τόνους. Σημαντικό μέρος της ποσότητας αυτής καταλαμβάνουν οι ελληνικές ελιές Καλαμών.

Η Νότια Πελοπόννησος, μετά από επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων σε εξοπλισμό και υποδομές, έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη δυναμική και αποτελεί την «ανερχόμενη δύναμη» στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου της Λακωνίας απέναντι σε μία προσπάθεια που έτσι και αλλιώς εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια και όλα δείχνουν ότι στο τέλος θα ευδοκιμήσει. Ο επόμενος σταθμός θα είναι το Γεράκι Λακωνίας» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ και διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πάζιος.

Ο ίδιος προσθέτει ότι «σε αντίστοιχη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο για την περιφρούρηση και την ανάδειξη του ΠΟΠ, όσο και για την αποφυγή κραδασμών σε εμπορικό επίπεδο, εμείς είπαμε ότι εάν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του ΠΟΠ σε άλλες περιοχές, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν έχουμε αντίρρηση.

Σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ορισθεί μεταβατική περίοδος λελογισμένης διάρκειας και πάντοτε εντός της ευρωπαϊκής νομιμότητας, όπου θα επιτρέπεται η χρήση του όρου Kalamata Olives με σκοπό τη μετάβαση στο νέο καθεστώς απόλυτης προστασίας της ευρωπαϊκής ΓΕ “Ελιά Καλαμάτας” ΠΟΠ και την απορρόφηση εμπορικών κραδασμών».

Πηγή: ypaithros.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις