ΕΛΛΑΔΑ. Συνεχίστηκαν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη Δευτέρα 25/07, με τις υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες να καταγράφονται σε Πετροκεφάλι Μοιρών, Σίβα Ηρακλείου και Κρανίδι Αργολίδας με 39,4 °C. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/07, παρουσιάζονται στον σχετικό Πίνακα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι 62 μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου, κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 °C, μεταξύ αυτών και αρκετοί στην περιοχή της Αττικής (όπως καταγράφτηκε από το Μετεωρολογικό και Κλιματικό Παρατηρητήριο Αττικής), επηρεάζοντας ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας μας, όπως είχε επισημανθεί στην ανακοίνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, το πρωί της Δευτέρας 25/07.

Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι 3 από τις οκτώ θερμότερες περιοχές βρίσκονται στη Λακωνία. Η Σπάρτη, ο Μυστράς και το Αστέρι. Η αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια και επιβάλει άμεσα παρεμβάσεις προκειμένου να μειωθούν οι βαθμοί θερμοκρασίας που αγγίζουν αυτές του καύσωνα. Η αύξηση πρασίνου, η χρήση κατάλληλων οικοδομικών υλικών, η εξασφάλιση αερισμού, η αξιοποίηση της φυσικής ροής νερού, είναι μέτρα που σε συνδυασμό με την εφαρμογή αυστηρά των βιοκλιματικών κανόνων σε κάθε νέα ή αναπαλαιούμενο κτίριο θα συμβάλουν σημαντικά. Επίσης οι επισκέψιμοι χώροι σε Μυστρά και Σπάρτη θα πρέπει να αποκτήσουν βιοκλιματικά point για στάση και αναζωογόνηση των επισκεπτών που είναι υποχρεωμένοι να κινούνται κάτω από συνθήκες καύσωνα ενώ ίσως πρέπει να εξετάσουν οι αρμόδιοι και την λειτουργία των επισκέψιμων χώρων αργά τις απογευματινές ώρες.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις