ΚΑΣΤΟΡΙ. Μπορεί ο δρόμος της καθημερινής ζωής τους να μην είναι εύκολα προσπελάσιμος αλλά η γραφή και ο λόγος τους δίνει εύγλωττη εικόνα, τρισδιάστατη, και δεν αφήνει κανένα περιθώριο καθυστέρησης, αμφισβήτησης και παραπομπής τους αιτήματός τους προς τον Δήμο Σπάρτης για το αυτονόητο: Έναν ασφαλή δρόμο που θα εξυπηρετεί τις καθημερινές τους ανάγκες για λίγο καλύτερη ζωή, με ασφάλεια και κυρίως με την δημοτική φροντίδα. Η Άτυπη Γερουσία Καστορείου απευθύνεται στον δήμαρχο Σπάρτης και ταυτόχρονα ενημερώνει τον Προϊστάμενο των Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και τα τοπικά ΜΜΕ.

«Κύριε δήμαρχε, ασφαλώς γνωρίζετε, ότι α) στον τόπο καταγωγής της γιαγιάς Σας, το Καστόρειον, εξακολουθούν να ζουν και να κινούνται καμιά 40αριά υπερήλικες στηριζόμενοι άλλοι σε μαγκούρες και άλλοι κινούνται μεν αυτοδυνάμως, αλλά μετά μεγάλης δυσκολίας. Και ότι β) ο πλέον προσφερόμενος, εκτός του Κεντρικού Δρόμου – Πλατεία του Καστορείου, Δρόμος, είναι ο τσιμεντοστρωμένος, προ 10ετιών, που ξεκινά από την οικία Ηλία Γιαννακάκη και καταλήγει, αφήνοντας ένθεν και ένθεν τον μεγαλοπρεπή ναό του χωριού και τους πετρόκτιστες και φροντισμένες κατοικημένες και μη οικίες προς το «Βράχο», ήτοι τη δεξιά όχθη, βάθους 60-80 μ. του Κάστορα ποταμού, από όπου μπορεί κάποιος να δει, να θαυμάσει και να ακούσει όχι μόνο τα κρυστάλλινα – γάργαρα νερά του Κάστορα, αλλά κυρίως το γλυκύτατο κελάϊδημα των αηδονιών, που μέρα και νύχτα κουρνιασμένα στις καταπράσινες όχθες, του αενάως ρέοντος νερού του ποταμού, υμνούν τον πλάστη και ίσως κλαίνε ή ψάλλουν στους άρχοντες του τόπου μας που αδιαφορούν για την αξιοποίηση, ενός τόσο αξιοθαύμαστου της φύσης τοπίου. Αυτός λοιπόν ο Δρόμος μήκους περίπου 250 μέτρων και πλάτους έξι (6), δια του οποίου διέρχονται οι ένοικοι των οικιών, τα πάσης φύσεως οχήματα, οι φυσιολάτρες – περιπατητές και τουρίστες, αλλά και οι κατόπιν ιατρικών συμβουλών πάσχοντες από καρδιά, αρθριτικά και γηρατειά υπερήλικες, οι οποίοι μετά δυσκολίας σέρνουν τα πόδια τους για να τον διαβούν, καθόσον το οδόστρωμά του, από τα αλλεπάλληλα μπαλώματα, τις βάθους 5-10 εκατοστών, χέουσες λακκούβες και τα διάσπαρτα αποκολλημένα χαλίκια λόγω της μακρόχορνης χρήσης του και του χρησιμοποιηθέντος για την επίστρωση του ποταμίσιου από τον Ευρώτα αμμοχάλικου, χρήζει άμεσης ασφαλτόστρωσης.

Σημειωτέον ότι το οδόστρωμα του άνω δρόμου που στερείται παντελώς πεζοδρομίων και ρείθρων, είναι άκρως επικίνδυνο για όλους τους, δια αυτού, υποχρεωτικώς κινούμενους, αλλά προεχόντως για τους γέροντες και τους ανήμπορους, οι οποίοι κυριολεκτικά με το ζόρι σέρνουν τα πόδια τους, αφού στο διάβα τους ο ήδη αδιάβατος Δρόμος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη ζωή τους και τη σωματικής τους ακεραιότητα. Άλλωστε η πτώση και ο τραυματισμός των κυριών Μ.Μ, Π.Μ, Γ.Κ, επιβεβαιώνουν το χάλι του οδοστρώματος. Ευτυχώς που τα ομολογουμένως δραστήρια, διορατικά και προληπτικά μέλη των Τοπικών μας Συλλόγων ΛΟΥΣΙΝΑ και ΠΟΛΥΔΕΥΚΗΣ, σκοπεύουν, (αν οι πέντε (5) Τοπικοί άρχοντες τους το επιτρέψουν), να αναρτήσουν ΠΙΝΑΚΙΔΑ, με την οποία θα γνωστοποιούν ότι: «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΦΟΡΟΥΝΣΑΝΔΑΛΙΑ, ΠΕΔΙΛΑ και ΜΟΝΟΣΟΛΑ ΥΠΟΔΗΜΑΤΑ, ΕΓΚΥΜΩΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ».

Τέλος επισημαίνεται ότι κάθε χειμώνα, από την ανυπαρξία ρείθρων επι του άνω Δρόμου όπως ελέχθη, το ύψος των συσσωρευμένων όμβριων υδάτων, τον καθιστά και τελείως ΑΔΙΑΒΑΤΟ.

Επειδή, η οποιαδήποτε δαπάνη που θα απαιτηθεί είναι αναμφίβολα μηδαμινή από ένα τραυματισμό ή θάνατο κάποιου περαστικού. Και επειδή, οι κάτοικοι του Καστορείου και μάλιστα οι υπερήλικες και ανήμποροι να κινηθούν με ευχέρεια, αφού κυριολεκτικά τα πόδια τους μετά δυσκολίας τα σέρνουν:

ΖΗΤΟΥΜΕ ΟΧΙ Κατανόηση, αλλά ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ του μοναδικού Κεντρικού μας ΔΡΟΜΟΥ.»

Με τιμή

Τα μέλη της Γερουσίας

Ευάγγελος Ανδριανός, επίτιμος Αρεοπαγίτης

Νικόλαος Ανδριανόπουλος, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ

Κωνσταντίνος Αλεξάκος, επίτιμος δικηγόρος

Θεοφάνης Γεωργάτσος, συνταξιούχος Δημοσίου

Γεώργιος Κ. Λιναρδάκης, συνταξιούχος ΟΓΑ

Mετα τα παραπάνω μπορεί να αναμένει, ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος, ότι άμεσα ένα συνεργείο κατάλληλα εξοπλισμένο και εξουσιοδοτημένο αρμοδίως κι επαρκώς, θα καταφθάσει στο Καστόρι προκειμένου να ασφαλτοστρώσει αυτά τα λίγα μέτρα «ζωής» που το σύνολο των ηλικιωμένων του χωριού κάνουν στα μεγάλα χρόνια του βίου τους. Μια μοναδική ευκαιρία της Σπαρτιατικής Πολιτείας να αποδείξει ότι και ξέρει, και μπορεί και θέλει να βρίσκεται στο πλευρό του πολίτη όταν μάλιστα της υποδεικνύει όχι μόνον την ευκαιρία αλλά και το χρέος της.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις