Ο πάγος στο πορτοκάλι γεννά ερωτήματα….
Σαφώς και οι παραγωγοί πορτοκαλιού πρέπει να αποζημιώνονται όταν ο πάγος «κτυπά» την παραγωγή τους. Ωστόσο, μάλλον η οικονομική κρίση της χώρας, φαίνεται ότι έχει φέρει πιο κοντά την στιγμή που πρέπει κάποια πράγματα να αποσαφηνιστούν κι που έχουν να κάνουν με τη δικαιοσύνη στις αποζημιώσεις.
.
Όταν ένα προϊόν αποζημιώνεται ως παγετόπληκτο με ποιό ποσοστό αποζημιώνεται;
Όταν αποζημιώνεται πρέπει ο εκτιμητής να το βρίσκει στη γη ή έστω στο δένδρο;
Όταν αποζημιώνεται στο 100% (αν ποτέ γίνει αυτό) μπορεί ταυτόχρονα να πωλείται στο χυμό ή σε εξαγωγή;
Είναι δυνατόν το Δημόσιο να αποζημιώνει καρπό που την ίδια στιγμή αυτός πωλείται; Ποιός ελέγχει και ποιός καθορίζει το μέλλον και τους «δρόμους» της παγωμένης παραγωγής;
Αν «βγεί» στην αγορά (εξαγωγή) παγωμένος καρπός δεν δυσφημίζεται το προϊόν με όσες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τις επόμενες χρονιές;
Οι αποζημιώσεις γίνονται με βάση την απόδοση. Πρέπει να υπάρχουν ζώνες ανάλογα με την παραγωγικότητα των δένδρων; Ποιός θα καθορίσει αυτές τις ζώνες;
Πώς θα αποφευχθεί η κερδοσκοπία των χυμοποιών σε περιπτώσεις που ο παραγωγός αφού λαμβάνει την αποζημίωση υποκύπτει εύκολα σε τιμές π.χ. 4 λεπτά το κιλό στο παγωμένο πορτοκάλι;
Πολλά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν….