ΤΡΙΠΟΛΗ. Μια άκρως συγκινητική και συνάμα διδακτική ιστορία έλαβε χώρα στην Τρίπολη, με την κόρη ενός εκτελεσμένου απ' το Έκτακτο Στρατοδικείο - «θανατοδικείο» της περιόδου 1947 - '49, να βρίσκει τον τάφο του πατέρα της μετά από 73 χρόνια!

Στα εκατοντάδες ονόματα κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών της δεκαετίας του 1940 στο Μνημείο που έστησε προς τιμήν τους η ΚΕ του ΚΚΕ το 2015 και αναστήλωσε μετά από βανδαλισμό η ΤΕ Αρκαδίας τον περασμένο Οκτώβρη, βρίσκεται αυτό του Γιώργου Ζαρμπαλά από το χωριό Ρούσι, που εκτελέστηκε στις 12 Απρίλη 1949.

Ο ίδιος άφησε πίσω του εκτός από τη γυναίκα του Ελένη, τέσσερα παιδιά (τρεις κόρες κι ένα γιο). Η μεγαλύτερη ήταν η πεντάχρονη, τότε, Σταυρούλα και η μικρότερη, λίγων μηνών, η τελευταία αδελφή της, ενώ κανείς δεν γνώριζε πού ήταν θαμμένος ο πατέρας της οικογένειας. Όταν μάλιστα η γυναίκα του ζήτησε τότε τη σορό του άνδρα της, η απάντηση ήταν ότι καταδικάζεται σε άλλες 10 φορές σε θάνατο, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει ποτέ τι απέγινε.

Πέρασαν 73 χρόνια, όταν ευρισκόμενη στο Λεβίδι Αρκαδίας, όπου διατηρεί σπίτι, η κόρη του Γιώργου Ζαρμπαλά, Σταυρούλα, ήρθε σε επαφή με την Κομματική Οργάνωση μετά από ομιλία του Κόμματος στο χωριό και βρήκε τα ίχνη του πατέρα της, ο οποίος είναι θαμμένος, όπως δεκάδες άλλοι, στον χώρο εκτέλεσής του πίσω από τις φυλακές της Τρίπολης. Για τους συγκεκριμένους εκτελεσμένους δεν επιτράπηκε ποτέ στους δικούς τους να τους θάψουν και ο τάφος τους είναι ουσιαστικά εκεί που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

zampala-stayroula.jpg
Η κόρη του Γ. Ζαρμπαλά, Σταυρούλα (στο κέντρο της φωτ.) και ο εγγονός του Κώστας Ξινός (δεξιά) μπροστά στον τάφοΗ κόρη του Γ. Ζαρμπαλά, Σταυρούλα (στο κέντρο της φωτ.) και ο εγγονός του Κώστας Ξινός (δεξιά) μπροστά στον τάφο

«Βρήκα έναν χώρο να τιμώ τη μνήμη του πατέρα μου», ήταν τα πρώτα λόγια της Σταυρούλας Ζαρμπαλά στην Γραμματέα της ΚΟΒ Τρίπολης και μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου, Παναγιώτα Πανούση, όταν επισκέφθηκε το Μνημείο, την ύπαρξη του οποίου δεν γνώριζε, μαζί με τον γιο της και εγγονό του Γιώργου, Κώστα Ξινό. Ο εγγονός, μάλιστα, ταξίδεψε από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, αφού ό,τι είχε να θυμάται απ' τον παππού του ήταν μια φωτογραφία και τις περιγραφές της μάνας του. Εκεί ουσιαστικά «ενώθηκαν» τρεις γενιές, με τη συγκίνηση να είναι μεγάλη. Για όλη την οικογένεια, ο Γιώργος Ζαρμπαλάς θεωρείται, όπως και ήταν, ήρωας και αγωνιστής για το δίκιο των εργαζομένων και του λαού, για να ξημερώσουν καλύτερες, λεύτερες μέρες, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Οι εικόνες και τα γεγονότα της 5ης Αυγούστου που κόρη και εγγονός βρέθηκαν στο Μνημείο, έφτασαν μέσω του διαδικτύου μέχρι τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ όπου ζει σήμερα η Σταυρούλα Ζαρμπαλά με την οικογένειά της, εφόσον η ίδια το 1970 πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς. Η συγκίνηση ήταν μεγάλη και δεν μπορεί εύκολα να περιγραφεί με λόγια.

Όπως επισημάνθηκε από την οικογένεια, η επαφή με την Οργάνωση θα 'χει συνέχεια, ενώ στο Κόμμα θα δοθεί για το Αρχείο του, φωτογραφία και γράμμα του Γιώργου Ζαρμπαλά, ως προσφορά στην προσπάθεια που κάνει να μη σβηστούν αυτές οι μνήμες, να συνεχιστεί και να δικαιωθεί ο αγώνας όλων όσοι έδωσαν και τη ζωή τους για τα ιδανικά τους, για να ανατραπεί το σημερινό οικονομικο-κοινωνικό σύστημα, να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις