ΜΟΛΑΟΙ. Πεζοπορική εξόρμηση στο Δυτικό Τμήμα του Νότιου Πάρνωνα - φιλοδοξώντας να κάνει ένα ταξίδι στην Ιστορία, τη Φύση και τον Πολιτισμό πραγματοποιεί ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Mολάων και Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ),

  • την Κυριακή 6/11.

Διαδρομή

Γκιότσαλι - Ψηλοκοτρώνι -Σπηλια- Γκιότσαλι

  • Το Γκιότσαλι - Ιστορία

Το χωριό Γκιότσαλι, που δεν κατοικείται πια, είναι κτισμένο στην πλαγιά του βουνού Μπουτσούρης (1067 μ. ύψους) σε υψόμετρο 780 μέτρα .Η ονομασία του είναι τουρκική, αν και δεν κατοικήθηκε από Τούρκους. Πιθανή ετυμολογία της: Η θέα του Αλή, αφού στην τουρκική γλώσσα ἡ λέξη goz σημαίνει οφθαλμός, άνοιγμα, θέα. Το Γκιότσαλι πράγματι προσφέρει μοναδική θέα, κυρίως προς τα νότια. Μπορεί κανείς να αγναντέψει μέχρι το Γύθειο και το Λακωνικό Κόλπο.

Η εγκατάσταση ομαδικά οικογενειών στο Γκιότσαλι έγινε περίπου μετά το 1500 μ.Χ. Οι περισσότερες οικογένειες είναι ηπειρωτικής και κρητικής καταγωγής.

Το χωριό επισκέπτονται μέχρι και σήμερα οι κάτοικοι του Αγίου Δημητρίου κυρίως για να τιμήσουν τις εκκλησίες τους αλλά και για να θυμηθούν τα παλιά χρόνια.

Ο «Γκιότσαλης» λόγω της απόμερης θέσης του υπήρξε λημέρι πολλών οπλαρχηγών, όπως του Πάνου Κρεμαστιώτη και κυρίως για πολλά χρόνια του ονομαστού οπλαρχηγού Γιάννη Καρακίτσου. Ο Γκιότσαλης έζησε όλη την προεπαναστατική αναταραχή. Κάτοικοι του Γκιότσαλι έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις και μερικοί έφυγαν για κλέφτες. Η ιδιοσυγκρασία τους αλλά η ιδιομορφία και τραχύτητα του τόπου που ζούσαν βοηθούσαν να τραπούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Μόνο οι 2 εκκλησίες του χωριού σώζονται άριστα και λειτουργούν κάθε χρόνο. Η μία είναι ο Άγιος Παντελεήμονας στην αρχή του χωριού όπου εκεί ήταν και το κοιμητήριο. Η άλλη εκκλησία βρίσκεται μέσα στο χωριό και είναι ο Άγιος Γεώργιος. Η παράδοση λέει ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 1825 πέρασε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (πήγαινε στη Κρεμαστή να στήσει το αρχηγείο για να χτυπήσουν τον Ιμπραήμ Πασά) και άναψε κερί στον Άγιο. Από ό,τι λέγεται ήταν η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε στο χωριό.

Η ορεινή πεζοπορία, είναι μια μορφή άσκησης που βοηθά τόσο το σώμα, όσο και το μυαλό και τη ψυχή μας. Ο χρόνος που περνάμε στη φύση είναι καθοριστικός για την ευημερία μας ενώ το συχνό περπάτημα με παρέα συμβάλλει θετικά στην ψυχολογία. Είναι επίσης ο μόνος τρόπος να επισκεφτεί κανείς τόπους για τους οποίους δεν υπάρχει άλλος τρόπος προσέγγισης.

  • Απαιτείται καλή φυσική κατάσταση και κατάλληλος για την εποχή και το υψόμετρο ρουχισμός κι εξοπλισμός: Ορειβατικά μποτάκια, καπέλο, γυαλιά ηλίου, σακίδιο με τα προσωπικά μας είδη, αρκετό νερό (τουλάχιστον 1 λίτρο), σνακ για ενέργεια (ξηρούς καρπούς - μπάρες ενέργειας - παστέλι - φρούτα) και κυρίως καλή διάθεση και ομαδικό πνεύμα .

Από τον Ορειβατικό Μολάων, υπογραμμίζουν:

«…Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και να αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου (8η Σεπτεμβρίου 2003) Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 - Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα:

  • Οι ορειβάτες ασκούν τη δραστηριότητα τους αυτή με δική τους ευθύνη και είναι υπόλογοι για την ασφάλειά τους. Οι ενέργειες των ατόμων δεν θα πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τους γύρω τους ούτε και το περιβάλλον.

Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι μέλος έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μία δραστηριότητα – εξόρμηση του συλλόγου και, στην συνέχεια, εάν ο επιθυμεί να γίνει μέλος. Για να γίνει κανείς μέλος, συμπληρώνει την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους.

  • Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τις συνθήκες (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ. ) με ευθύνη των αρχηγών.
  • Πτοσοχή! Τηρήστε τις αποστάσεις ασφαλείας τόσο στο σημείο συνάντησης και τον τερματισμό όσο και κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, προκειμένου να αποφύγουμε τον συνωστισμό.

Συνάντηση: Αφοί Παναγιωτόπουλοι (παλιό) στους Μολάους στις 8 το πρωί - Μετακίνηση με ΙΧ για Άγιο Δημήτριο Ζαράκα.

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές, το αργότερο μέχρι Σάββατο απόγευμα (5/11).

Ώρες πορείας: 4 Β.Δ: Α+ ΕΥΚΟΛΗ YΔ 300μ

Συντονιστές: Κυριάκος Κώστας: 6937243745 Λιάρος Δημήτρης-Μύρωνας 6938426877»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις