ΣΠΑΡΤΗ. Ολοκληρώνεται σήμερα το διεθνές συνέδριο με θέμα «Η Πρόσληψη της Αρχαιότητας στο Βυζάντιο, κυρίως κατά τους Παλαιολόγειους Χρόνους», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο 3/11 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου.

Κατά τις δύο πρώτες ημέρες διεξαγωγής του συνεδρίου αναπτύχθηκαν οι παρακάτω θεματικές ενότητες: 1) Βυζαντινή ιστορία, 2) Φιλοσοφία – Δίκαιο- Απηχήσεις Παλαιολόγειων Χρόνων, 3) Βυζαντινή Φιλολογία και 4) Βυζαντινή Αρχαιολογίας. Το σημερινό πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση των συνέδρων στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ το πρωί της Τρίτης, 6/11, οι συμμετέχοντες θα πάρουν το δρόμο της επιστροφής για την Αθήνα.

Το πρόγραμμα της απογευματινής συνεδρίας της τελευταίας ημέρας του Βυζαντινού συνεδρίου έχει ως εξής:

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου

Πρόεδρος: Καθηγήτρια Ευρυδίκη Αντζουλάτου-Ρετσίλα, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

ΘΕΜΑΤΙΚΗ: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ

18.00 — 18.30: Επίκ. Καθηγήτρια Βασιλική Πέννα, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
«Η πρόσληψη της αρχαιότητας στα χρόνια της Μακεδονικής Δυναστείας: εθνικά εικονογραφικά θέματα σε μολύβδινες σφραγίδες, καταβολές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις»

18.30 — 19.00: Επίκ. Καθηγήτρια Ιωάννα Σπηλιοπούλου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου «Η πρόσληψη της αρχαιότητας κατά την περίοδο της Μακεδονικής Δυναστείας: πυξίδες από ελεφαντοστούν με αρχαία εικονογραφικά μοτίβα»

19.00 — 19.30: Δρ Σταύρος Αρβανιτόπουλος «Επανάχρηση αρχιτεκτονικών μελών της αρχαιότητας σε εκκλησιαστικά και κοσμικά κτήρια του Μυστρά»

19.30 — 20.00: Καθηγήτρια Μελίτα Εμμανουήλ, Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο «Η αρχαιότητα στη ζωγραφική των Παλαιολόγων: εικαστικοί τρόποι, μοτίβα και εικονογραφικά θέματα»

20.00 — 20.30: Συζήτηση

20.30- 21:00: Καθηγητές Α. Καρπόζηλος, Α. Σαββίδης και Καθηγήτρια Γ. Ξανθάκη-Καραμάνου Συμπεράσματα — τέλος του Συνεδρίου

Το συνέδριο οργανώνει το Ινστιτούτο Έρευνας Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου - Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και ο Δήμος Σπάρτης.