ΛΑΚΩΝΙΑ. Με Ship-To-Ship μεταγγίσεις στο κέντρο του Λακωνικού Κόλπου γιόρτασαν προχθες μεγάλοι πλοιοκτήτες από την Ελλάδα και την Κύπρο την πρώτη ημέρα πλήρους εφαρμογής του εμπάργκο εισαγωγής ρωσικού αργού πετρελαίου (URALS) στην Ευρώπη. Όπως γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών ένα από αυτά με πετρέλαιο από αιγυπτιακό λιμάνι κι άλλο με ρωσικό αργό, όπως στη φωτογραφία από την οθόνη του δορυφορικού συστήματος AIS, π.χ. με τάνκερ υπό σημαία Λιβερίας και ιδιοκτησία στην Κύπρο, με δηλωμένη προέλευση από το λιμάνι Kavkaz στην Κριμαία (με σύντομες διελεύσεις από λιμάνια στον Βόσπορο) που μεταφόρτωσε το μεσημέρι της Δευτέρας (5/12 ώρα 13.42) σε τάνκερ υπό ελληνική σημαία με προορισμό την Καλαμάτα.

Οι μεταγγίσεις σε διεθνή ύδατα πραγματοποιούνται με διακριτική καταγραφή από το Λιμενικό, που εκ του αποτελέσματος δεν ασχολείται π.χ. εάν τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά τη διάρκεια των μεταγγίσεων μεταξύ τάνκερ (βυθιζόμενα φράγματα κ.λπ.) ή αν περνά όλο το ballast από τα ειδικά φίλτρα και όχι από... magic pipe - αρμοδιότητα που σχετίζεται με έλεγχο για πιθανή ρύπανση και μπορεί να ασκήσει έξω από τα χωρικά ύδατα ενός σχεδόν κλειστού κόλπου με ιδιαίτερη ανάγκη περιβαλλοντικής προστασίας. Οι Λακωνικές και οι περιφερειακές αρχές άραγε έχουν λάβει μέτρα για να διασφαλίσουν τον Λακωνικό από πιθανή ρύπανση;

Από προχθές ισχύει και το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι στο κόστος αγοράς ρωσικής προέλευσης αργού πετρελαίου, ενώ από τον προσεχή Φεβρουάριο θα ισχύσει απαγόρευση εισαγωγής στην Ε.Ε. και για τα διυλισμένα προϊόντα από τη Ρωσία (βενζίνη, πετρέλαιο κ.λπ.).

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις