Το μέλλον του ελαιολάδου στη Μεσσηνία (video)
Ελαιόλαδο: Τι λένε παραγωγοί της Μεσσηνίας για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ελαιοκομία
ΜΕΣΣΗΝΙΑ. Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα ελαιολάδου με το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας παραγωγής να κατατάσσεται στην υψηλότερη κατηγορία, αυτή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ανησυχεί τον κλάδο της ελαιοκομίας ποιο θα είναι το μέλλον της παραγωγής του στη χώρα μας.
Στις αρχές του 2020, η Νιόβη Αναζίκου δημοσιογράφος του VICE Greece, επισκέφτηκε τη Μεσσηνία που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι ο νομός με τον μεγαλύτερο αριθμό ελαιόδεντρων και συνάντησε παραγωγούς για να μάθει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην ελαιοκομία. Συζήτησε με τον Γιώργο Κόκκινο, τον πρόεδρο της πρότυπη ομάδας ελαιοπαραγωγών «Νηλέας», για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τους αγρότες τα συλλογικά σχήματα και για το πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις συνθήκες της παραγωγής ελαιολάδου. Γνώρισε και την παραγωγό Χριστίνα Στριμπάκου για να μάθει πώς είναι να προωθείς το δικό σου ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο και να κερδίζεις διακρίσεις και βραβεία γι᾽αυτό. Επίσης, επισκέφτηκε τον Γιάννη Κοντόσθενο έναν έμπειρο εξαγωγέα ελαιολάδου, ώστε να μας ενημερώσει για τους λόγους που η μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος διοχετεύεται στο εξωτερικό χύμα, χωρίς τυποποίηση και με ποιον τρόπο το προϊόν αυτό, διατίθεται στην αγορά από τις ξένες χώρες.
Τέλος, γνώρισε τον καθηγητή Γιώργο Ζακυνθινό και πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που ξεκίνησε το πρώτο στη χώρα μας µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών για την ελιά και το λάδι με τίτλο: «Τεχνολογία και ποιότητα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιολάδου», στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα.
Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις