ΕΛΛΑΔΑ. Με την ελαιοπαραγωγή σε περιοχές - κλειδιά όπως η Κρήτη και η Πελοπόννησος να συνεχίζεται ακάθεκτη, αλλά και με νέες να μπαίνουν σιγά - σιγά στον χάρτη της συγκομιδής, συμπεραίνεται πως φέτος διαμορφώνεται το ιδανικό τρίπτυχο ποιότητας, ποσότητας και τιμής. Όπως γράφει το ypaithros.gr η έλλειψη εργατικών χεριών παρουσιάζεται ως το μοναδικό αγκάθι, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί ολέθριο, καθώς οδηγεί σε παράταση της συγκομιδής, αλλά και σε σοβαρή παρακώλυση της διαδικασίας της.

Με το ποσοστό της παραγωγής που έχει συλλεχθεί να κυμαίνεται στο 40%-50%, καθώς η συγκομιδή έχει ξεκινήσει εδώ και παραπάνω από έναν μήνα, η περιοχή της Γραμβούσας Χανίων φιλοδοξεί πως φέτος θα ξεπεράσει τους 1.500 τόνους, σύμφωνα με τον Βασίλη Κουτσαυτάρη, πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γραμβούσας. «Έχουμε αυτό που λέμε μια πολύ καλή βεντέμα. Ο κόσμος έχει μαζέψει περίπου τη μισή παραγωγή», λέει ο ίδιος.

Το μόνο εμπόδιο που παρουσιάζεται, όπως και σε όλες τις περιοχές, είναι το εργατικό, που επιδρά και στους ρυθμούς της συγκομιδής, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες θα ήταν εντελώς διαφορετικοί αυτήν τη στιγμή: «Θα είχαμε προχωρήσει παραπάνω, γιατί ο κατεξοχήν ποιοτικός μήνας της ελαιοσυγκομιδής είναι ο Νοέμβριος. Από τη στιγμή που δεν έχουμε το απαιτούμενο εργατικό δυναμικό, όμως, παρατείνεται ο χρόνος της».

«Καθόμαστε και κοιτάμε τις ελιές» στους Μολάους Η κατάσταση στη Λακωνία θυμίζει τον διψασμένο που έχει φτάσει στην πηγή, αλλά δεν μπορεί να πιει νερό. Ο Παναγιώτης Ντανάκας, διευθυντής του ΑΣ Μολάων-Πακίων, μιλά για μια πολύ καλή χρονιά και από πλευράς αποδόσεων και από πλευράς τιμών, αλλά δηλώνει χαρακτηριστικά πως η συγκομιδή προχωρά με αργούς ρυθμούς:

«Καθόμαστε και κοιτάμε τις ελιές. Στην περιοχή των Μολάων τώρα περάσαμε το 10%. Είμαστε πάρα πολύ πίσω στη Λακωνία, ειδικά στη Μονεμβασιά. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία για τρεις λόγους: Για την έλλειψη εργατικών χεριών, για τα καιρικά φαινόμενα και για τη δακοπροσβολή. Πρόκειται για απρόβλεπτους παράγοντες. Ευελπιστούμε πως από περιοχές που τελειώνουν, θα μετακινηθούν εργάτες γης προς εμάς».

Παράλληλα, στην αγορά επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την τιμή του ελαιοπαραγωγού, που έχει παγιωθεί πάνω από τα 5 ευρώ, αλλά και το γεγονός πως σταθερά πλέον πέντε κιλά καρπού αποδίδουν ένα κιλό λάδι. «Αυτήν τη στιγμή, στην περιοχή της Μονεμβασιάς, η τιμή για το συμβατικό είναι στα 5,15 ευρώ/κιλό και η παραγωγή διοχετεύεται καθαρά στην ιταλική αγορά», δηλώνει ο κ. Ντανάκας.

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις