ΤΡΙΠΟΛΗ. Στις 21 Δεκεμβρίου, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς (το χρέος προς αυτή φτάνει τα 146,48 εκατ. ευρώ εντόκως από 10.12.2016), έχει οριστεί το νέο σφυρί για τα «ιμάτια» της εταιρείας Ηλιοσφαίρα, με τιμή εκκίνησης 18.518.500 ευρώ, σύμφωνα με το newmoney.gr.

Πρόκειται για το οικόπεδο των 30 στρεμμάτων στη ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης, τα κτίρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.

Συγκεκριμένα επί του παραπάνω οικοπέδου υφίσταται Μονάδα Παραγωγής Φωτοβολταϊκών Πλαισίων, αποτελούμενη από υπόγειο, ισόγειο και όροφο (με υποδομές παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων, γραφεία και αποθήκες), συνολικού εμβαδού 19.608,46 τ.μ. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός της εταιρείας αποτελείται από ένα σύνολο 227 μηχανημάτων, «πακτωμένων ή στερεωμένων στο σύνολό τους ή σε τμήματα αυτών αλλά αλληλένδετα μεταξύ τους σε ενιαία παραγωγική λειτουργία», όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού.

Η αφετηρία του εγχειρήματος

Η κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πλαισίων τεχνολογίας λεπτού φιλμ μικροκρυσταλλικού πυριτίου, στην ΒΙ.ΠΕ Τρίπολης ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2008. Η επένδυση ύψους 185 εκατ. ευρώ είχε εγκεκριμένη επιδότηση και εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο με απόφαση της ολομέλειας της Βουλής.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι εγκαταστάσεις είχαν ολοκληρωθεί και άρχιζε η παραγωγή, με στόχο τις αγορές του εξωτερικού.

Τα εγκαίνια της εργοστασιακής μονάδας παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, -μιας από τις μεγαλύτερες τότε στην Ευρώπη-, έγιναν στις 19 Ιουνίου 2009 και σχετικά γρήγορα αναπτύχθηκε ένα εμπορικό δίκτυο σε 18 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Κύπρος.

Πίσω από αυτή τη φιλόδοξη επένδυση ήταν ο Ελληνοαμερικανός Τζον Ρήγας, ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο με κύρια δουλειά τη διαχείριση επενδυτικών κεφαλαίων, που μέσω της εταιρίας Sciens είχε ανοιχτεί σε διάφορες δραστηριότητες, από την ενέργεια και τα ακίνητα μέχρι τα media, μετρώντας διαδοχικά «ναυάγια»…

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται από το 2012, και τα χρέη στις τράπεζες, τους προμηθευτές, τους εργαζόμενους και το Δημόσιο δημιούργησαν έναν ασφυκτικό κλοιό με τα ποσά να υπερβαίνουν τα 130 εκατ. ευρώ.

Η απότομη «πτώση»

Έτσι μετά από πολύχρονες δικαστικές διαμάχες, η «Ηλιόσφαιρα» προσγειώθηκε ανώμαλα, με αποτέλεσμα, το 2017 να γίνει η πρώτη εταιρεία η οποία κηρύχτηκε (και επίσημα) σε πτώχευση μετά από αίτηση που κατέθεσαν οι (πρώην) εργαζόμενοί της, με ημέρα παύσεως των πληρωμών την 30/9/2015.

Στη συνέχεια, το εργοστάσιο της στην Τρίπολη πήρε το δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, κατέχοντας για κάποια περίοδο τα πρωτεία σε επίπεδο τιμής εκκίνησς που έφτανε τα 37,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκθέσεις εκτίμησης, η εμπορική αξία των γηπέδων και κτιρίων ανερχόταν σε 7.057.000 ευρώ και η εμπορική αξία των τεχνικών εγκαταστάσεων κλειστής μονάδας παραγωγής μετά του μηχανολογικού εξοπλισμού της σε 30.392.000 ευρώ. Έτσι συνολικά η τιμή εκκίνησης έφτανε στα 37.449.000 ευρώ. Αυτός ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε τον Οκτώβριο του 2018, αλλά η Ηλιοσφαίρα έμεινε στα αζήτητα…

Όλοι οι πλειστηριασμοί που ακολούθησαν ήταν άγονοι, παρότι η τιμή υποχωρούσε και τώρα πλέον έχει μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχική…

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις