ΣΠΑΡΤΗ. Με επικεφαλίδα «Το ταξίδι της παπλωματούς», η Πνευματική Εστία Σπάρτης (ΠΕΣ), διοργανώνει,

  • την Τετάρτη (21/12),
  • Εργαστήριο Patchwork (για παιδιά 5 - 8 ετών),
  • αφήγηση παραμυθιού και
  • έκθεση με τίτλο, «Από το μπάλωμα στο πάτσγουωρκ».

Πιο συγκεκριμένα

  • Εργαστήριο Patchwork για παιδιά 5 - 8 ετών (17:00-18:00)

Συντονισμός: Άντα Plouvier-Κοπιτοπούλου, Μπάρμπαρα Αργυροπούλου

Όριο συμμετοχής, 10 παιδιά. Απαραίτητη η προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση θέσης, 27310 22353.

Αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Περδικλώνης»

«Στο Εργαστήρι Patchwork τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία, με την καθοδήγηση των παπλωματούδων Άντας Κοπιτοπούλου και Μπάρμπαρα Αργυροπούλου, να δημιουργήσουν με την τεχνική του patchwork ένα χριστουγεννιάτικο στολίδι. Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.»

  • Αφήγηση παραμυθιού «Το ταξίδι της παπλωματούς» (18:30 – 19:30)

Αφήγηση: Ειρήνη Κοκκορού, Ηλέκτρα Βλαχονικολού

Όριο συμμετοχής, 50 παιδιά - Απαραίτητη η προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση θέσης, 27310 22353

Αίθουσα εκδηλώσεων «Γεώργιος Περδικλώνης»

«Το παραμύθι “Το ταξίδι της παπλωματούς” είναι μια ιστορία που απευθύνεται σε μικρούς όσο και μεγάλους, συνυφασμένη με κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα. “Ίσως σας έτυχε να ακούσετε την ιστορία μιας παπλωματούς που ζούσε σε ένα μικρό σπιτάκι, κάπου στην πλαγιά ενός βουνού, με μόνους γείτονές της τον ήλιο, το φεγγάρι και τ’ αστέρια. Κάθε μέρα έφτιαχνε παπλώματα, κι όλοι λέγανε ότι ήταν τα πιο όμορφα*…”»

(*) Η αρχή της ιστορίας από «Το ταξίδι της Παπλωματούς», κείμενο Jeff Brumbeau, εικονογράφηση Cail de Marcken, εκδόσεις Άγκυρα, 2005

  • Έκθεση - «Από το μπάλωμα στο πάτσγουορκ» (17:00 – 21:00)

Επιμέλεια: Άντα Plouvier-Κοπιτοπούλου

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων «Αλέξανδρος Κουρής»

«Η Quilting Bee Sparta, μέρος της A&B Creating Α.Μ.Κ.Ε., είναι μια ομάδα σύγχρονων παπλωματούδων. Μια συλλογικότητα γυναικών που, από το 2013, ιστορεί με την τέχνη του Patchwork.

Η παράδοση του Patchwork (Patch: μπάλωμα, μικρό κομμάτι ύφασμα και work: δουλειά) και του Quilting (από τη λατινική λέξη culcita που σημαίνει σάκος γεμισμένος -αυτό που παλιά ονόμαζαν οι νοικοκυρές καπιτονάρισμα) πορεύονται και μεταφέρονται μέσα στα χρόνια από τόπο σε τόπο κι από γενιά σε γενιά, σε μια παράλληλη πορεία με την παράδοση των προφορικών ιστοριών.

Ζωντανός λόγος και πράξη που μεταβιβάζεται μ’ έναν βιωματικό τρόπο και παράγει νέες και ποικίλες παραλλαγές.

Την παράδοση αυτή συναντάμε σε διάφορες χώρες, από την Αίγυπτο και την Κίνα (το Quilting) έως την Αμερική, την Αγγλία, την Ολλανδία (το Patchwork), αλλά και την Ελλάδα -με το καπιτονάρισμα και το σεντόνιασμα των παπλωμάτων που απλώνονταν στο πάτωμα της σάλας του σπιτιού και μαζεύονταν οι γυναίκες της γειτονιάς για να κάνουν μαζί αυτή τη δουλειά μιλώντας και ενδυναμώνοντας δεσμούς.

Στην Έκθεση παπλωμάτων Patchwork, στην Πνευματική Εστία, οι παπλωματούδες θα είναι εκεί για να ξετυλίξουν αφηγηματικά στους επισκέπτες το νήμα της τέχνης αυτής…»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις