ΛΑΚΩΝΙΑ. Για τη συνέχεια που θα έχει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ταϋγέτου, ενημέρωσε ο Κώστας Α. Μαρκάκης, συντονιστής του Προγράμματος.

Η Α’ Φάση του Προγράμματος ολοκληρώνεται εντός του 2023 με 3ήμερο και 4ήμερο Συνέδριο στην Αθήνα ενώ το Πρόγραμμα θα επαναλαμβάνεται ανά 4ετία.

Οι εισηγήσεις - παρουσιάσεις του 2022 θα αναρτηθούν δημόσια και ελεύθερα σε Κανάλι του YouTube στις αρχές του 2023 και προς τούτο δίδονται οδηγίες στους εισηγητές.

  • Προθεσμία Αποστολής Επικαιροποιημένων Παρουσιάσεων: 15 Ιανουαρίου 2023 - 15 Μαρτίου 2023

«Αγαπητοί Φίλοι/Φίλες,

Εισηγητές/Εισηγήτριες και συμμετέχοντες στις 4 Ημερίδες / Διημερίδες του Προγράμματος, που διενεργήθηκαν στους 4 Δήμους του Ταϋγέτου, σε Καλαμάτα (Μάϊος 2022) - Δυτική Μάνη (Στούπα, Σεπτ. 2022) - Σπάρτη (Οκτ. 2022) & Ανατολική Μάνη (Γύθειο, Δεκ. 2022).

Όπως ίσως έχετε ενημερωθεί από προηγούμενες ανακοινώσεις, η 1η Φάση του Προγράμματος ολοκληρώνεται εντός του 2023 με 3-ήμερο/4-ήμερο Συνέδριο στην Αθήνα (βλ. κατωτέρω), ενώ το Πρόγραμμα θα επαναλαμβάνεται ανά 4-ετία για επικαιροποίηση τεκμηρίωσης - εισηγήσεων και έλεγχο προόδου προτάσεων - δράσεων.

Στο μεταξύ, όπως προβλεπόταν εξ αρχής, οι εισηγήσεις/παρουσιάσεις του 2022 θα αναρτηθούν δημόσια και ελεύθερα σε Κανάλι του YouTube στις αρχές του 2023, σε κοινή χρήση από πολίτες και οργανώσεις πολιτών, δεδομένου ότι η θεμελιώδης επιδίωξή μας ήταν και παραμένει η κατά το δυνατόν ευρύτερη και τεκμηριωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε όλους τους στόχους του Προγράμματος.

Παρακαλούνται λοιπόν όλοι οι εισηγητές να συμπληρώσουν/οριστικοποιήσουν τις παρουσιάσεις τους πριν την ανάρτηση στο YouTube, σε ενιαία μορφή Powerpoint με κείμενα+εικόνες+ήχο ανά διαφάνεια, συνολικής διάρκειας 20 έως 30 λεπτών, και να τις αποστείλουν μέσω WeTransfer στο email: kostasmark49@gmail.com, ως συνήθως.

Όλες οι παρουσιάσεις θα μετατραπούν από εμάς σε βίντεο mp4 μέσης ανάλυσης (720p, 1280 * 720) ή στάνταρντ (480p, 852 * 480). Προτείνεται η μορφή διαφανειών 16/9 για πλέον άνετη σύνθεση ευανάγνωστου κειμένου και εικόνων.

Εναλλακτικά, οι παρουσιάσεις μπορούν κατά την κρίση των εισηγητών να αποσταλούν εξ αρχής σε μορφή βίντεο mp4 ή mkv, με τις παραπάνω προδιαγραφές.

  • Προθεσμία Αποστολής Επικαιροποιημένων Παρουσιάσεων: 15 Ιανουαρίου 2023 έως 15 Μαρτίου 2023.

Οι παρουσιάσεις θα αναρτώνται σταδιακά με την παραλαβή τους μετά τις 15/1/2023.

(Σημειώνεται ότι αν δεν σταλούν επικαιροποιημένες παρουσιάσεις θα αναρτηθεί η διαθέσιμη μορφή με την οποία παρουσιάστηκαν στις Ημερίδες!)

Ενδεικτικά για τη μορφή των παρουσιάσεων στο YouTube, σας κοινοποιώ συνδέσμους στο φιλόξενο Blog του Γιώργου Γιαξόγλου, όπου έχουν αναρτηθεί παρουσιάσεις της Ημερίδας του Γυθείου (βλ. κατωτέρω).

Θερμές ευχαριστίες σε όλους/όλες για την τόσο παραγωγική συνεργασία μας το 2022, που μας έφερε κοντά και εμπλούτισε τις γνώσεις και τις εμπειρίες όλων μας γύρω από τους περισσότερους σκοπούς του Προγράμματος. Μένουν ακόμα να γίνουν πολλά - θα είμαστε παρόντες - ενεργοί και δημιουργικοί στο 2023 και στη συνέχεια!

Αρχικά λέγαμε ότι “ο Ταΰγετος μας ενώνει” (δημότες και των 4-ρων Δήμων του Ταϋγέτου). Με την συμμετοχή Συλλόγων & Πολιτών από τα Κοντοβούνια, το Μαίναλο, τον Πάρνωνα το σύνθημα πλέον έγινε “τα βουνά μας ενώνουν”, ενώ η συμμετοχή συλλόγων - πολιτών του Κυπαρισσιακού, εισηγητών από τη Κύπρο και διεθνείς οργανώσεις, η επικαιρότητα της Κλιματικής Κρίσης και η Προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος διευρύνουν έτι περαιτέρω τη στάση και τη δράση μας. Συνεπώς:

“η Φύση - το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός μας ενώνουν”!

Με αφετηρία τον περήφανο Ταΰγετο, αγωνιζόμαστε λοιπόν -στο μέτρο των δυνατοτήτων μας- και για τον Πλανήτη.

Ως εκ τούτου, στο Συνέδριο της Αθήνας (Μάϊο / Ιούνιο 2023) προβλέπεται να παρουσιαστούν:

  • Τις 2 πρώτες μέρες επιλεγμένες εισηγήσεις από τις 4 Ημερίδες σε βασικές θεματικές ενότητες, π.χ.: Μονοπάτια - Καλντερίμια - Ξερολιθιές - Λιθόκτιστα, ορεινοί Οικισμοί - Απογραφές/μετακινήσεις Πληθυσμών, παραδοσιακή Αρχιτεκτονική - Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ορεινή Χλωρίδα & Πανίδα - ορεινή Αγροτική & Κτηνοτροφική παραγωγή, παραδοσιακή Άϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Τεχνοκρατική Τεκμηρίωση & Νομική Κατοχύρωση της Υλικής & Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος σχετικά με την Κλιματική Κρίση και την Βιωσιμότητα των ορεινών και θαλάσσιων Οικοσυστημάτων.
  • Την 3η ημέρα θα προσκληθούν εισηγητές από ΑΕΙ - Ερευνητικά Ιδρύματα και Διεθνείς Οργανώσεις, που θα εμπλουτίσουν τις παρουσιάσεις των Συλλόγων της Κοινωνίας των Πολιτών με τη δική τους Επιστημονική Γνώση, Εμπειρία και Τεκμηρίωση.
  • Την 4η ημέρα θα προσκληθούν έμπειρα στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας εμπλεκόμενων Υπουργείων (π.χ. Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Γεωργίας, Βιομηχανίας, Εσωτερικών) και εκπρόσωποι της Πολιτικής Ηγεσίας (διαχρονικά), προκειμένου να παρουσιάσουν τις πολιτικές τους και τις απόψεις τους στα θέματα - προτάσεις και ερωτήματα που θα έχουν ήδη τεθεί.

Για τη συγκέντρωση - αξιολόγηση & κωδικοποίηση στοιχείων - προτάσεων & συμπερασμάτων όλης της 1ης Φάσης του Προγράμματος σε Σχετικά Πρακτικά (σε ηλεκτρονική μορφή διαθέσιμη ελεύθερα και δημόσια) θα συγκροτηθούν εθελοντικά Ομάδες Εργασίας ανά Θεματική Ενότητα.

Τέλος, το φιλόδοξο σχέδιό μας περιλαμβάνει την ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ & ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ, δημόσια και ελεύθερα, σε πολίτες, συλλόγους, σχολεία και εκπαιδευτικούς, για την οργάνωση δικών τους ενημερωτικών εκδηλώσεων και τη διάδοση στις τοπικές κοινωνίες της γνώσης και της εμπειρίας που θα έχει συγκεντρωθεί.

Ελπίζουμε έτσι να συμβάλουμε όσο γίνεται στην “Ολιστική και Συμμετοχική - Ήπια & Βιώσιμη Ανάπτυξη”, στην Προστασία του Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος και στην Αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης.

Εύχομαι Καλή Επιτυχία, Καλές Γιορτές και Καλή Πρωτοχρονιά!

Με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς

Κώστας Α. Μαρκάκης - Συντονιστής του Προγράμματος

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο 1ο μέρος της Ημερίδας Γυθείου (πληκτρολογήστε πάνω στον σύνδεσμο και θα μεταφερθείτε στον σχετικό φάκελο του dropbox):

https://www.dropbox.com/sh/8lk2a8rfzmfjir2/AAAlRVEjQT8d0hECBvuL_YFQa?dl=0

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στο 2ο μέρος της Ημερίδας Γυθείου (πληκτρολογήστε πάνω στον σύνδεσμο και θα μεταφερθείτε στον σχετικό φάκελο του dropbox):

https://www.dropbox.com/sh/jr2blgkxkgem2wz/AACYVRGREq21NyWsT3eVzYjqa?dl=0...»

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις