ΣΠΑΡΤΗ. Πέτρος Δούκας. Eίναι σήμερα ο δήμαρχος Σπάρτης. Κατέχει τα «κλειδιά» του Δήμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει την αντίστοιχη αποδοχή. Τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει είναι ισάξια με τις προκλήσεις που παραμένουν στον Δήμο Σπάρτης. Φαίνεται διαλλακτικός και πρόθυμος, αυτό όμως που τελικά τον χαρακτηρίζει είναι η ασάφεια και η διαρκής κινητικότητα που τον καθιστά και ασύλληπτο...

Στις 17/12/22 αναφερθήκαμε στα 24 +1 δύσκολα σημεία της δημαρχίας Δούκα από τα 100. Σήμερα θα δούμε τα 49+1σημεία, 9 μήνες πριν από τις εκλογές κι ενώ πληθαίνουν τα ονόματα των υποψήφιων δημάρχων.

Ο Πέτρος Δούκας λοιπόν:

 1. Κατεβαίνει στις εκλογές με ένα συνδυασμό που είχε διαμορφώσει άλλος.
 2. Πολύ δύσκολα ο ίδιος θα προσεγγίσει νέα στελέχη ενώ ήδη θα χάσει αρκετά νέα λόγω του «veto» στενών συνεργατών του.
 3. Δεν κατορθώνει να συνδυάσει όλες τις συνιστώσες του Συνδυασμού χάνοντας, το 2019, ένα σημαντικό σκέλος, την Τασία Κανελλοπούλου, πριν τις εκλογές.
 4. Ακόμα μια σημαντική απώλεια, αργότερα, ο Σπύρος Μοιράγιας.
 5. Καταλαμβάνει στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνον 12 από τις 41 έδρες λόγω Απλής Αναλογικής έχοντας, μοιραία, αδυναμία πρωτοβουλιών στο Σώμα.
 6. Ο Προϋπολογισμός του κράτους μειώνεται προς την Αυτοδιοίκηση.
 7. Αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις του με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη δεν αποδίδουν πόρους στον Δήμο αλλά φωτογραφικά στιγμιότυπα για το book των συνεργατών του
 8. Μειώνεται ο αριθμός μόνιμου κι έμπειρου προσωπικού στον Δήμο Σπάρτης.
 9. Η αμεσότητα και απλότητά του εκλαμβάνεται, ακόμα και σήμερα, ως γραφική αδυναμία και όχι ως ιδιαίτερο προτέρημα.
 10. Χάνει πολύτιμο χρόνο λόγω πανδημίας κορονοϊού.
 11. Δεν ομογενοποιεί τον συνδυασμό και χάνει και άλλους συνεργάτες, τους κ.κ. Βακαλόπουλο, Καπονικολό.
 12. Φαίνεται να έχει απολέσει και τη στήριξη των κ.κ. Δαράκη και Καρλαύτη.
 13. Αστοχεί στην επιλογή ειδικών συμβούλων και συνεργατών στερούμενος τις υπηρεσίες τους την περίοδο που έπρεπε να ανεβάσει ρυθμούς απόδοσης.
 14. Το «παιχνίδι» που κάνει με τους ειδικούς συνεργάτες δεν του βγαίνει, τουναντίον προκαλεί απορίες και αντιδράσεις.
 15. Ενώ διατήρησε συνθήκες minimum συνεννόησης τελικά δεν μπόρεσε να συνεργαστεί με τους κ.κ. Αργειτάκο και Βαλιώτη τους οποίους θα βρει απέναντί του σθεναρά στις εκλογές, κάτι που δεν είχε μεγάλη ένταση το 2019, τουναντίον.
 16. Στενοί συνεργάτες του ανέλαβαν πολλές αρμοδιότητες χωρίς προηγούμενη εμπειρία ή σχετική ειδικότητα. Αυτό έχει επιφορτίσει τις Υπηρεσίες και τα στελέχη τους δημιουργώντας μεγάλη δυσφορία και οδηγώντας συχνά σε αδιέξοδα συνεργασίας.
 17. Διαγράφεται από τη Νέα Δημοκρατία επειδή περιέγραψε άκομψα και άκαιρα τον τρόπο των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους το 2007. Ήταν η αναφορά του για τις «τσάντες» με χρήματα που μοίραζε η ΝΔ στους πυρόπληκτους της Ηλείας.
 18. Δεν στηρίζεται από στελέχη της ΝΔ που είχαν δώσει το ΟΚ για την αστραπιαία κάθοδό του. Για παράδειγμα ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης δεν έχει τον Πέτρο Δούκα καν στο οπτικό του πεδίο. Το ίδιο ισχύει με το σύνολο σχεδόν των πρωτοκλασάτων στελεχών που έχουν αναφορά στη Λακωνία και φυσικά υπουργών της Κυβέρνησης.
 19. Δεν είναι τυχαίο ότι σε επισκέψεις τους στη Λακωνία, ηγετικά στελέχη της ΝΔ δεν συναντούν καν τον Πέτρο Δούκα ούτε ως δήμαρχο της πόλης.
 20. Το σενάριο επανόδου του στη ΝΔ έχει να κάνει με την τακτική Μητσοτάκη για συσπείρωση λόγω εθνικών εκλογών. Σε τίποτα δεν θα αποδώσει κάτι ωφέλιμο στον Δήμο Σπάρτης.
 21. Αντιλαμβάνεται τη Διοίκηση ως το αποτέλεσμα συντονισμένης εργασίας ανθρώπων που κάνουν καριέρα ή κυνηγούν στόχους και αλλάζει πολύ συχνά σχήματα και πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά. Αυτό 9 μήνες πριν τις εκλογές δεν έχει φέρει αποτέλεσμα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
 22. Δεν αποδέχεται ότι η Καθημερινότητα είναι υπόθεση μόνο του Δήμου και αποδίδει ρόλο αλλά και ευθύνες και στους δημότες. Μάλιστα δεν διστάζει να αναμετρηθεί με απλούς πολίτες για μια λακκούβα ή ένα αγριόχορτο σε παρτέρι.
 23. Είναι ανάδελφος σε μια κοινωνία που διαμορφώνει τη στάση της ανάλογα με το κοινωνικό κόστος, τις σχέσεις συγγένειας, της ισορροπίες συνεργασίας ακόμα και γειτονίας.
 24. Οι δημόσιες σχέσεις που διαθέτει είναι ασύμβατες με το μοντέλο τόσο του δήμου όσο και της αγοράς του Δήμου Σπάρτης και παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
 25. Έχει, αναγκαστικά, υπερβολικές απαιτήσεις από συνεργάτες που έχουν φθάσει στα όριά τους.
 26. Εμπιστεύεται ή αποδέχεται κάποιον επειδή δηλώνει οπαδός της Παράταξης και όχι επειδή είναι κατάλληλος, ικανός ή ενάρετος.
 27. Στρατηγικές κινήσεις όπως αυτή της δημιουργίας Αναπτυξιακής Εταιρείας με τον Δήμο Ευρώτα φαίνεται να μην πετυχαίνει.
 28. Θεωρεί, λανθασμένα, ότι γίνεται αντιληπτός όταν σκέπτεται αφαιρετικά, υπερβάλει οραματικά και σχεδιάζει προσωπικά, δράσεις, κινήσεις και προοπτικές.
 29. Δεν ένιωσε, στη ζύμωσή της, τη συνθήκη που διατηρεί τη Σπάρτη στη σημερινή της στάθμη γι’ αυτό και δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει.
 30. Δεν έχει πείσει, φύσει και θέσει, ότι ήρθε για να μείνει. Πληθαίνουν τα σχόλια για αποχώρησή του.
 31. Δεν έχει το ύφος, τον τύπο, τον κώδικα, ούτε καν τη γλώσσα του σώματος, για να συνυπάρξει με υπάρχοντες συναδέλφους, υφισταμένους και προϊσταμένους του, μένοντας ουσιαστικά, αλλά άδικα, μόνος.
 32. Κατά την κάθοδό του δημιούργησε, όχι σκόπιμα, υψηλές προσδοκίες που μέχρι σήμερα δεν έχουν επαληθευτεί.
 33. Η κομματική γραμμή «ψηφίζουμε Δούκα» τελικά άφησε εκτεθειμένη την Νέα Δημοκρατία κάτι που δεν θα επαναλάβουν η Νομαρχιακή και η Τοπική της Οργάνωση.
 34. Σε αυτές τις εκλογές θα έχει απέναντί του, στην κατανομή των Νεοδημοκρατών ψηφοφόρων, όχι μόνον τον Αργειτάκο αλλά και τους Τζανετέα και Βακαλόπουλο.
 35. Τείνει να αποδειχθεί μια επιβολή κομματικής δύναμης που αναδιπλώθηκε… την επόμενη κι όλας ημέρα της εκλογής του.
 36. Δεν έχει κατορθώσει, μετά από 3 χρόνια δημαρχίας να διαμορφώσει επικοινωνιακή πολιτική αφήνοντας έτσι χωρίς στήριξη τόσο τον Δήμο όσο και τους συνεργάτες του.
 37. Η σχέση της οικογένειάς του με τον δήμο Σπάρτης είναι ανύπαρκτη.
 38. Στην υπόθεση με την αύξηση στα Τιμολόγια της ΔΕΥΑΣ δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις που να δικαιολογούν την μεταφορά του βάρους στο πορτοφόλι του δημότη.
 39. Η διαχείριση των καταφυγίων ζώων εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Δήμο Σπάρτης δίνοντας δικαιώματα σε οργανώσεις να χαρακτηρίζουν και συλλήβδην να καταδικάζουν τη Σπάρτη ως πόλη εχθρική προς τα ζώα.
 40. Η αθυροστομία του σε δημόσιες συνεδριάσεις συχνά τον εκθέτει, ειδικά σε περιπτώσεις που θεωρεί ότι οι κάμερες είναι κλειστές αλλά τελικά δεν είναι.
 41. Η προσέγγισή του προς την υποψηφιότητα Πέτρου Τατούλη κινητοποίησε τον Παναγιώτη Νίκα.
 42. Ο πολιτικός και ο τεχνοκρατικός χειρισμός των αναμενόμενων έργων αντί να διαμορφώνει αβαντάζ, τελικά επιφέρει μεγάλα πλήγματα στην αξιοπιστία και στην αποτελεσματικότητα του.
 43. Το Open Mall αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα κακού χειρισμού και φαίνεται να ακολουθεί και η Παλαιολόγου.
 44. Η ανακοίνωση καθόδου του Σταύρου Αργειτάκου σημαίνει ότι ο επόμενος δήμαρχος θα κριθεί την Β’ Κυριακή, γεγονός που δεν ευνοεί τον Πέτρο Δούκα γιατί η ψήφος πλέον αφορά το πρόσωπο του Δημάρχου και όχι των συμβούλων του.
 45. Στενές αιρετές συνεργάτιδές του, αντί να συνεργάζονται έχουν αναπτύξει βάναυσο και επιζήμιο σκληρό ανταγωνισμό χωρίς ο Πέτρος Δούκας να μπορεί να παρέμβει ώστε να μην ζημιώνεται ο δήμος.
 46. Η σύγκριση που κάνουν οι δημότες Σπάρτης, με άλλους δήμους της Λακωνίας και της Πελοποννήσου, βρίσκει τον Δήμο Σπάρτης τραγικό ουραγό, κάτι που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ο δήμαρχος και οι συνεργάτες του.
 47. Στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου η τακτική Δούκα δεν φαίνεται να αποδίδει έργο, αποθαρρύνοντας τα ικανά στελέχη και αποθρασύνοντας τα ανίκανα.
 48. Αρκετές ημέρες τον μήνα απουσιάζει από τη Σπάρτη κι επιστρέφει με άδειο χαρτοφύλακα.
 49. Έχει τη δική του αντίληψη για την Σπάρτη, την ιστορία της, τα PR αλλά και το μέλλον της και καταδεικνύει πείσμα προσωπικό να είναι και πάλι παρών στις εξελίξεις.
 50. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στενοί συνεργάτες τους που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τον Οκτώβριο να πολιτευθούν με άλλον συνδυασμό.

[ Τα άλλα 50 δύσκολα σημεία θα τα δούμε, συνολικά, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο του 2023]

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις